Pilaw wieprzowy na patelni według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Prosty przepis na pilaw wieprzowy na patelni

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • Czajnik elektryczny;
  • patelnia z wysokimi ściankami i pokrywką;
  • tarka;
  • głęboka miska;
  • deska do krojenia mięsa;
  • nóż do mięsa.

Składniki

Nazwa Ilość
Wieprzowina, Miąższ 500 gramów
Ryż 2 stosy
Marchewka 2 szt.
Olej roślinny 50 ml
Czosnek 1 głowa
Zmielony czarny pieprz smak
Sól smak
Mieszanka ziół (bazylia, oregano, mięta) smak
Woda 3 litry

Gotowanie krok po kroku

  • Wypłucz ryż (2 filiżanki) pod bieżącą zimną wodą, aż woda spływająca z ryżu będzie całkowicie czysta.

    Dokładnie umyj ryż.

  • Przełóż umytą kaszę ryżową do głębokiej miski. Ryż zalać przegotowaną wodą (1 l) z czajnika, miskę odstawić. Podczas gdy ryż gotuje się na parze, gotuj resztę.

    Zalej ryż w misce wodą.

  • Dobrze umyj marchewki (2 szt.), Obierz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

    Zetrzyj obrane marchewki.

  • Umyj i osusz miazgę wieprzową (500 g). Pokrój mięso na kawałki o wymiarach około 3 cm × 3 cm × 2 cm.

    Pokrój wieprzowinę na kawałki.

  • Umieść wysoką patelnię na średnim ogniu. Wlej olej roślinny (20 ml) na patelnię. Włóż posiekane mięso do oleju.

    Włóż mięso na rozgrzaną patelnię.

  • Sól (do smaku) i pieprz (do smaku).

    Posolić i popieprzać mięso do smaku.

  • Smażyć ciągle mieszając przez 8-10 minut.

    Mieszając, smaż mięso przez 10 minut.

  • Do mięsa dodać startą marchewkę, wymieszać.

    Dodaj marchewki do mięsa.

  • Wlej więcej oleju roślinnego (30 ml). Gotuj na umiarkowanym ogniu, mieszając przez 3-5 minut.

    Dodaj więcej oleju roślinnego.

  • Do mięsa dodać przyprawy z mieszanki suchych ziół (do smaku).

    Do mięsa z marchewką dodaj suche zioła.

  • Wlej wrzącą wodę (0,5-0,7 l) na patelnię tak, aby wrząca woda całkowicie pokryła mięso marchewką o 2 cm, gotuj na umiarkowanym ogniu przez około 15 minut.

    Mięso zalać wrzątkiem i dusić.

  • Wrzuć ryż do sitka. Rozłóż kaszę ryżową równą warstwą na mięsie z marchewką. Ryż zawsze umieszcza się na wierzchu innych składników (mięsa i warzyw), nie powinien dotykać dna patelni ani kotła.

    Na wierzchu mięsa z marchewką ułóż całą warstwę ryżu.

  • Wciśnij całkowicie obraną główkę czosnku w warstwę ryżu na środku patelni.

    Włóż główkę czosnku na środek patelni.

  • Zalej wrzątkiem z czajnika (0,8-1,2 l) tak, aby poziom wody znajdował się 2 cm powyżej poziomu ryżu. Przykryj pokrywką. Doświadczeni kucharze radzą przy przygotowywaniu pilawu wziąć proporcję ryżu i wody w proporcji 1:2 lub wlać wodę 2 cm nad ryż. To właśnie odpowiednia proporcja tych składników tworzy doskonały smak i charakterystyczną teksturę potrawy. Podczas gotowania nie można mieszać pilawu. Patelnia musi mieć ciasno przylegającą pokrywkę. Dusić naczynie na dużym ogniu przez 10-15 minut (płyn powinien częściowo wyparować) – na powierzchni ryżu nie ma płynu, ale w wewnętrznej warstwie jest jeszcze wystarczająco dużo płynu. Łyżką nabijać dziury na całej powierzchni ryżu.

    Dodaj wodę, a gdy już odparuje, robisz w ryżu otwory łyżką.

  • Zmniejsz ogień do bardzo niskiego, przykryj patelnię pokrywką. Dusić naczynie przez kolejne 10-15 minut, aż płyn całkowicie wyparuje. Jeśli chcesz, podczas serwowania udekoruj pilaw na talerzach drobno posiekaną zieleniną.

    Pilaw z wieprzowiną na patelni jest łatwy do przyrządzenia.

  • Przepis

    Jak smacznie gotować pachnący pilaw na patelni, pokazano w tej historii:

    Po zapoznaniu się ze szczegółowymi zaleceniami bez problemu przygotujesz obfite drugie danie, którym spodoba się cała Twoja rodzina. Jakie znasz ciekawe opcje gotowania pilaw? Zostaw swoje specjalne przepisy w komentarzach do artykułu.

    Inne przepisy na pilaw

    Pilaw w garnkach w piekarniku
    Luźny pilaw w powolnej kuchence z ryżem basmati z kurczakiem
    Sałatka z ryżem
    Pilaw wołowy w powolnej kuchence
    Pilaw w kotle

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author