
Sprzęt i przybory kuchenne: kociołek, łyżka cedzakowa, nóż, deska do krojenia.
Składniki
Ryż | 1 kg |
Czosnek | 4 głowy |
Marchewka | 1 kg |
Cebula | 0,5 kg |
Mięso (miazga) | 1 kg |
Kości (wołowina lub wieprzowina) | 1 kg |
Kurdyuk | 200 gramów |
Zira | 1 paczka |
Kolendra | 1 paczka |
Przyprawa do pilawu | 1 paczka |
Zmielony czarny pieprz | 2 łyżeczki |
Sól | 1 ul. l. |
Olej roślinny | 150 ml |
Gotowanie krok po kroku
Ugotujemy pilaw na zewnątrz w kotle. Najpierw musisz rozpalić ogień. 
Gdy się nagrzewa, przygotuj ryż. Aby to zrobić, wlej kilogram ryżu do głębokiej miski i spłucz pod bieżącą wodą, opróżniając ją co najmniej 8-10 razy, aż woda stanie się całkowicie przezroczysta. Napełnij płatki wodą i odstaw, aż będą potrzebne. 
Resztę składników przygotowujemy. Marchewki myjemy, kroimy w drobną kostkę. Kilogram cebuli obrać, umyć, pokroić w cienkie półpierścienie. Myjemy kilogram mięsa, pokrojonego na średnie porcje. Mięso na pilaw w kociołku można wykorzystać według własnego uznania. Wzięliśmy wieprzowinę. Możesz go zastąpić cielęciną lub młodą jagnięciną. Zad pokrój w drobną kostkę. Do bulionu potrzebujemy kości. Użyliśmy wieprzowiny, ale możesz wybrać dowolną według własnych upodobań. 
Wysyłamy kocioł do ognia, wlewamy do niego 150 gramów oleju roślinnego, pozwalamy mu się rozgrzać. 
Do kociołka dodajemy gruby ogon, wygodnie jest go wymieszać łyżką cedzakową. Smażyć tłusty ogon, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie skwarki. 
Następnie usuń skwarki z kotła. Nie musisz ich wyrzucać, możesz je posolić, trochę ostudzić i zjeść. 
Dodaj kości, smaż na dużym ogniu na złoty kolor. 
Dodaj posiekaną miazgę do kotła, wymieszaj. 
Na tym etapie wetrzyj w dłonie kilka szczypt ziry i wyślij do mięsa, wszystko wymieszaj i smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj i smaż na złoty kolor. 
Czas dodać posiekaną marchewkę. 
Teraz smaż produkty przez 10-15 minut. 
W tym czasie zbieramy wodę w czajniku i pozwalamy jej się zagotować. Po 10 minutach wlej wrzątek do kociołka tak, aby woda całkowicie zakryła mięso. 
Teraz wlej przyprawę do pilawu, kolendry, czarnego pieprzu, kminku, soli do smaku, wymieszaj wszystko i pozostaw zirvak na pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Pamiętaj, aby pobrać próbkę soli i przypraw, w razie potrzeby dodaj brakujące składniki. 
Z dużych główek czosnku zdejmij górną warstwę łuski, opłucz i wyślij 4 całe główki do cyrkonu. Jeśli chcesz, możesz dodać niewielką ilość papryczki chili. 
Ryż odcedź z wody i dodaj do kociołka, posypując go równomiernie. Wypoziomuj tak, aby ryż był zalany wodą. 
W razie potrzeby dodaj wodę, aby zakryć ryż 2 palcami. 
Jak tylko pilaw się zagotuje, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień, pozostaw na 20 minut bez otwierania pokrywki. 
Robimy dziurę i sprawdzamy, czy w pilawu jest jeszcze woda. Jeśli jest, pozwól mu się zagotować. 
Pilaw jest gotowy, możemy go podać do stołu. 
Przepis
Gotowanie pilawu na ogniu w naturze to cała sztuka. Sam proces jest dość ciekawy, a smak takiego pilawu w kociołku jest znacznie lepszy niż ten ugotowany w domu na kuchence. Jeśli chcesz przyjrzeć się procesowi przygotowania tego dania, możesz również zobaczyć, co pokazuje podobny przepis na robienie pilawu.
Drodzy czytelnicy, jeśli korzystaliście z tego przepisu, powiedz nam, czy wszystko się u was ułożyło, jakich przypraw, mięsa użyliście?
Inne przepisy na pilaw
Słodki pilaw z wieprzowiną w piekarniku
Pilaw wieprzowy na patelni
Pilaw w garnkach w piekarniku
Luźny pilaw w powolnej kuchence z ryżem basmati z kurczakiem
Sałatka ryżowa
Smacznego!