Pilaw wieprzowy w kotle według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pilaw wieprzowy w kotle - pyszny i prosty przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: kociołek, łyżka cedzakowa, nóż, deska do krojenia.

Składniki

Ryż 1 kg
Czosnek 4 głowy
Marchewka 1 kg
Cebula 0,5 kg
Mięso (miazga) 1 kg
Kości (wołowina lub wieprzowina) 1 kg
Kurdyuk 200 gramów
Zira 1 paczka
Kolendra 1 paczka
Przyprawa do pilawu 1 paczka
Zmielony czarny pieprz 2 łyżeczki
Sól 1 ul. l.
Olej roślinny 150 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Ugotujemy pilaw na zewnątrz w kotle. Najpierw musisz rozpalić ogień.

    Rozpalamy ogień.

  • Gdy się nagrzewa, przygotuj ryż. Aby to zrobić, wlej kilogram ryżu do głębokiej miski i spłucz pod bieżącą wodą, opróżniając ją co najmniej 8-10 razy, aż woda stanie się całkowicie przezroczysta. Napełnij płatki wodą i odstaw, aż będą potrzebne.

    Dobrze umyj ryż.

  • Resztę składników przygotowujemy. Marchewki myjemy, kroimy w drobną kostkę. Kilogram cebuli obrać, umyć, pokroić w cienkie półpierścienie. Myjemy kilogram mięsa, pokrojonego na średnie porcje. Mięso na pilaw w kociołku można wykorzystać według własnego uznania. Wzięliśmy wieprzowinę. Możesz go zastąpić cielęciną lub młodą jagnięciną. Zad pokrój w drobną kostkę. Do bulionu potrzebujemy kości. Użyliśmy wieprzowiny, ale możesz wybrać dowolną według własnych upodobań.

    Przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy mięso, cebulę. marchew, tłuszcz.

  • Wysyłamy kocioł do ognia, wlewamy do niego 150 gramów oleju roślinnego, pozwalamy mu się rozgrzać.

    Podgrzewamy kocioł, wlewamy olej roślinny.

  • Do kociołka dodajemy gruby ogon, wygodnie jest go wymieszać łyżką cedzakową. Smażyć tłusty ogon, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie skwarki.

    Najpierw rozłóż tłuszcz, smaż go, aż uformują się skwarki.

  • Następnie usuń skwarki z kotła. Nie musisz ich wyrzucać, możesz je posolić, trochę ostudzić i zjeść.

    Z kotła usuwamy całkowicie usmażone skwarki.

  • Dodaj kości, smaż na dużym ogniu na złoty kolor.

    Wkładamy kości do kociołka.

  • Dodaj posiekaną miazgę do kotła, wymieszaj.

    Dodaj miąższ.

  • Na tym etapie wetrzyj w dłonie kilka szczypt ziry i wyślij do mięsa, wszystko wymieszaj i smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Smażyć składniki mięsne potrawy.

  • Dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj i smaż na złoty kolor.

    Dodaj cebulę.

  • Czas dodać posiekaną marchewkę.

    Teraz możesz dodać marchewki.

  • Teraz smaż produkty przez 10-15 minut.

    Smażyć mięso z warzywami.

  • W tym czasie zbieramy wodę w czajniku i pozwalamy jej się zagotować. Po 10 minutach wlej wrzątek do kociołka tak, aby woda całkowicie zakryła mięso.

    Dodaj wodę tak, aby całkowicie zakryła mięso.

  • Teraz wlej przyprawę do pilawu, kolendry, czarnego pieprzu, kminku, soli do smaku, wymieszaj wszystko i pozostaw zirvak na pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Pamiętaj, aby pobrać próbkę soli i przypraw, w razie potrzeby dodaj brakujące składniki.

    Czas dodać przyprawy.

  • Z dużych główek czosnku zdejmij górną warstwę łuski, opłucz i wyślij 4 całe główki do cyrkonu. Jeśli chcesz, możesz dodać niewielką ilość papryczki chili.

    Do garnka włożyć 4 ząbki czosnku.

  • Ryż odcedź z wody i dodaj do kociołka, posypując go równomiernie. Wypoziomuj tak, aby ryż był zalany wodą.

    Ostrożnie rozłóż ryż na pozostałych składnikach.

  • W razie potrzeby dodaj wodę, aby zakryć ryż 2 palcami.

    W razie potrzeby dodaj więcej wody.

  • Jak tylko pilaw się zagotuje, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień, pozostaw na 20 minut bez otwierania pokrywki.

    Zagotuj pilaw i przykryj pokrywką.

  • Robimy dziurę i sprawdzamy, czy w pilawu jest jeszcze woda. Jeśli jest, pozwól mu się zagotować.

    Sprawdzamy, czy na dnie pozostała woda, a jeśli tak, odczekajmy, aż się zagotuje.

  • Pilaw jest gotowy, możemy go podać do stołu.

    Taki pilaw wieprzowy w kotle okazuje się bardzo satysfakcjonujący.

  • Przepis

    Gotowanie pilawu na ogniu w naturze to cała sztuka. Sam proces jest dość ciekawy, a smak takiego pilawu w kociołku jest znacznie lepszy niż ten ugotowany w domu na kuchence. Jeśli chcesz przyjrzeć się procesowi przygotowania tego dania, możesz również zobaczyć, co pokazuje podobny przepis na robienie pilawu.

    Drodzy czytelnicy, jeśli korzystaliście z tego przepisu, powiedz nam, czy wszystko się u was ułożyło, jakich przypraw, mięsa użyliście?

    Inne przepisy na pilaw

    Słodki pilaw z wieprzowiną w piekarniku
    Pilaw wieprzowy na patelni
    Pilaw w garnkach w piekarniku
    Luźny pilaw w powolnej kuchence z ryżem basmati z kurczakiem
    Sałatka ryżowa

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author