Pilaw z kurczakiem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny pilaw z kurczaka - przepis krok po kroku ze zdjęciem

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • patelnia;
  • patelnia;
  • sito kulinarne;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • danie;
  • łyżka;
  • łyżka kuchenna.

Składniki

kura 1 tusza
Ryż 400 gramów
marchewka 300g
olej roślinny 150 gramów
cebula 1 szt.
Sól 1-1,5 ul. l.
przyprawa do kurczaka 5 gramów
Kurkuma 0,5 łyżeczki
Szafran 1 łyżeczka
rodzynki 30-40g
masło 20 gramów
zira 2 szczypty

Gotowanie krok po kroku

  • Czyścimy trzy średnie marchewki, myjemy je pod bieżącą wodą, każdą przecinamy na pół.

    Przekrój marchewkę na pół.

  • Wkładamy go ciasno do głębokiej kadzi, wlewamy tam 150 gramów oleju roślinnego, podpalamy.

    wlej olej roślinny do marchewki i włóż do rondla na kuchence.

  • Marchewki należy smażyć na oleju, proces ten zajmie 15-20 minut. Użyj do tego głębokich, małych naczyń. Następnie połóż na talerzu i odstaw na bok.

    W oleju marchewki powinny nabrać złotego koloru.

  • Podczas smażenia marchewki zajmijmy się kurczakiem. Przed nami trudne zadanie – konieczne jest usunięcie całej skóry z tuszy. Lepiej zacząć od boku szyi za pomocą palców, noża i oddzielić skrzydełka nożyczkami kulinarnymi. Nie trzeba ich oskórować.

    Bardzo ostrożnie oddziel skórę od tuszki kurczaka.

  • Po dojściu do talii zaczynamy teraz od dołu, robimy to bardzo ostrożnie nożem, staramy się nie przekłuwać skóry. Odcinamy podudzie kurczaka wraz ze skórą, a udo zostawiamy. Oczywiście nie jest to łatwe, ale z czasem możesz się nauczyć.

    Oddzielając skórę na dnie tuszy, odcinamy wraz z nią nogi i zostawiamy udo.

  • Osobno mamy skórę i część kostną kurczaka. Gotujemy szkielet kurczaka, aby uzyskać bulion.

    Skóra jest całkowicie oddzielona, ​​skrzydła i podudzia pozostają.

  • Cebule są obierane, myte pod bieżącą wodą, krojone na półpierścienie. Na patelnię wlej olej, na którym smażono marchewki, nabrała już aromatu marchewki, usmaż na niej cebulę.

    Cebulę podsmażyć na oleju marchewkowym.

  • Podczas smażenia cebuli osobno oddzielamy pierś z kurczaka, a różowe mięso z ud osobno. Białe mięso pokrój na małe kawałki.

    Oddzielnie pokroić mięso z piersi kurczaka i czerwone mięso z ud.

  • W międzyczasie cebula została usmażona, zaczęła nabierać różowego koloru. Posolimy szczyptą soli, posypiemy pół łyżeczki kurkumy.

    Bardzo ważne jest, aby cebula się nie paliła.

  • Trzeba bardzo uważać, żeby nie przypalić cebuli. Usuwamy go siatką, wyciskając olej, odkładamy na bok.

    Za pomocą sitka wyjmij cebulę z patelni.

  • W tym oleju pozostałym po cebuli przesyłamy posiekane białe mięso kurczaka.

    Po cebuli wkładamy na patelnię białe mięso do smażenia.

  • Należy go ostrożnie podsmażyć, aż powstanie różowa skórka, która nadaje pilawowi smak. Podczas smażenia dodać jedną łyżeczkę przyprawy do kurczaka, wymieszać.

    Dodaj przyprawy do kurczaka.

  • Gdy mięso trochę się podsmaży, wyłóż je i wyślij czerwone mięso na tę samą patelnię z tym samym olejem, uprzednio pokrojone na małe kawałki.

    Następnie ułóż czerwone mięso z kurczaka.

  • Można go smażyć mocniej, aż do uzyskania pewnej gęstej różowej skórki. Posolić ten składnik łyżeczką soli, aby wydobyć smak czerwonego mięsa.

    Czerwone mięso można smażyć więcej.

  • Odkładamy patelnię z mięsem na bok, przystępujemy do przygotowania ryżu na pilaw. Musisz kupić specjalny ryż na pilaw, wybrać najwyższą jakość, przetestowaną przez Ciebie. Zalej 400 gram ryżu wodą o temperaturze 80 stopni, dokładnie wymieszaj, aby rozbić wszystkie grudki, odstaw na 10-15 minut, pozwól mu nasiąknąć.

    Ryż należy zalać gorącą wodą.

  • Podczas namaczania ryżu czyścimy marchewki ze złocistej powłoki, część kroimy w cienkie plasterki, część w kostkę.

    Oczyszczamy marchewki ze złotej piany i kroimy.

  • Wracamy do ryżu. Nabrał białego koloru, stał się przezroczysty. Teraz myjemy go zimną wodą pod kranem. Ryż zwiększył swoją objętość, stał się ciężki.

    Dokładnie umyj ryż.

  • Zalej 1 litrem bulionu z kurczaka, podpal, wymieszaj, aby nie przykleił się do dna patelni. Gotujemy kilka minut.

    Wysyłamy ryż do ugotowania w bulionie z kurczaka.

  • Ryż powinien być lekko niedogotowany. Odkładamy go na durszlak, aby usunąć cały płyn.

    Ryż wrzucamy na sito, powinien być trochę niedogotowany.

  • Ryż obficie posyp szafranem.

    Ryż posyp szafranem.

  • Posyp marchewkę kminkiem.

    Dodaj zirę do marchewki.

  • Dodaj różowe mięso na patelnię do ryżu, warzyw, białego mięsa, dodaj rodzynki. Na każde dwie kostki marchewki powinna przypadać jedna rodzynka.

    Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj do nich rodzynki.

  • Mieszamy wszystkie produkty.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie przygotowane składniki potrawy.

  • Bierzemy skórę kurczaka, solimy ją w środku, napełniamy pilawem. Nie nadziewać zbyt ciasno, ponieważ skórka podczas pieczenia skurczy się i może pęknąć. Niech też będzie pilawem, ale straci swój piękny wygląd, więc spróbujemy, bo dobry kucharz powinien też być artystą.

    Powstałym pilawem nadziewać skórę kurczaka.

  • Skórę szyjemy, smarujemy masłem, aby podczas pieczenia zarumieniła się.

    Dobrze zszywamy powstały kurczak.

  • Skórkę kurczaka kładziemy na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika do pieczenia na godzinę w temperaturze 160 stopni. Jeśli lubisz bardziej smażone, powinieneś wydłużyć czas pieczenia, ale uważaj, aby skórka nie pękła.

    Wysyłamy pilaw z kurczaka do pieczenia w piekarniku.

  • Teraz weź duże danie, połóż na nim gotowego kurczaka, ułóż sałatkę ze świeżych warzyw i ziół. Nasz pilaw z kurczaka można podawać na stole w celu ucztowania gości. Miło ich zaskoczyć daniem z kolekcji francuskiego szefa kuchni Paula Bocuse.

    Jak widać, pilaw z kurczakiem. przygotowany według tego przepisu ze zdjęciem może zaskoczyć nawet smakoszy.

  • Przepis

    można też zobaczyć, co pokazuje przygotowanie takiego pilawu. To jeden z najlepszych przepisów.

    Drodzy czytelnicy, podzielcie się swoimi przepisami na gotowanie pilaw. Ciekawe, jak przygotowujesz to danie, jakich składników używasz? Jakie są sekrety Twojego przepisu na pilaw z kurczaka?

    Inne przepisy na pilaw

    Pilaw wieprzowy na patelni
    Pilaw uzbecki z kurczakiem
    Pilaw wieprzowy w
    wolnowarze Luźny pilaw z dowolnego mięsa
    Luźny pilaw z kurczakiem na patelni

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author