
Sprzęt i przybory kuchenne: palnik gazowy lub płyta do smażenia, deska do krojenia, nóż, głęboki pojemnik, widelec, głęboka patelnia z pokrywką, gruba tarka, miska, łopatka, talerz obiadowy.
Składniki
Biały bochenek | 200 gramów |
Kiełbasa | 200 gramów |
Pomidor | 1 szt. |
twardy ser | 120 gramów |
Jaja kurze | 6 szt. |
Olej słonecznikowy | 5 ul. l. |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Zmielony czarny pieprz | 2 szczypty |
zielone koperki | 3-4 gałęzie |
Gotowanie krok po kroku
Wlej na patelnię 5 łyżek. l. olej słonecznikowy i rozgrzej na średnim ogniu. Na desce do krojenia rozprowadzamy 200 g kiełbasy, kroimy w duże kostki i wysyłamy do smażenia na rozgrzanej patelni z olejem. 
Bierzemy 1 dużego pomidora, myjemy pod zimną wodą, kroimy na połówki, starannie kroimy łodygę, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do miski. 
Kiełbasę wymieszać na patelni łopatką, aby równomiernie się zarumieniła. 6 jaj kurzych rozbijamy do głębokiego pojemnika i dobrze wstrząsamy widelcem, a następnie dodajemy 0,5 łyżeczki. sól i 2 szczypty pieprzu i ponownie wymieszaj widelcem. 
Bierzemy 200 g białego bochenka, kroimy go w plastry, a następnie w duże kostki i wysyłamy na patelnię do smażonej kiełbasy. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką i pozostaw do zrumienienia na średnim ogniu przez około 2 minuty, nie zapominając o od czasu do czasu mieszaniu. 
Po 2 minutach na patelnię wrzucamy kostki pomidorów i od razu wszystko wlewamy z wymieszanymi jajkami. Lekko potrząśnij patelnią, aby masa jajeczna się równomiernie rozłożyła, i smaż na małym ogniu przez 1 minutę. Tym razem niczego nie mieszaj. 
Po minucie przykryj patelnię pokrywką i pozostaw naszą pizzę na małym ogniu przez około 3 minuty. 
Gdy nasze danie znajduje się pod pokrywką, bierzemy 120 g twardego sera i rozcieramy go na grubej tarce. 
Po upływie 3 minut podnieś pokrywkę i sprawdź, czy na powierzchni pizzy nie ma płynu. Jeśli powierzchnia jest bardzo mokra, szpatułką robimy w naszej pizzy kilka nacięć do samego dołu tak, aby płynna szklanka opadła, po czym ponownie przykryj i zostaw na małym ogniu na 3 minuty. 
Myjemy 3-4 gałązki kopru pod bieżącą wodą, po czym drobno siekamy zielenie. Po 3 minutach ponownie zdejmij pokrywkę z patelni i posyp pizzę startym serem, starając się równomiernie rozłożyć na całej powierzchni, przykryj pokrywką i odstaw na 1,5-2 minuty na małym ogniu. Wyłącz ogień, wyjmij naszą pizzę z patelni łopatką i połóż ją na talerzu obiadowym. Pizzę posyp posiekanymi ziołami, pokrój na porcje, ułóż na talerzu i podawaj. 
Ważny! Przed pokrojeniem pomidora warto zdjąć z niego skórkę. Aby to zrobić, włóż go do wrzącej wody na 2 minuty, a następnie wyjmij łyżką i łatwo zdejmij skórę rękami.
Przepis
Aby w razie potrzeby doprecyzować, jak duży jest pokrojony chleb lub jak będzie wyglądała gotowa pizza przed podaniem, warto przyjrzeć się przepisowi.
Czy próbowałeś tego przepisu na pizzę w domu? Czy dodajesz do tego jakieś przyprawy? Podziel się swoimi kulinarnymi sekretami z innymi czytelnikami.
Inne przepisy na pizzę
Pizza z serem
Pizza z kurczakiem Pizza
Pepperoni
Pizza na patelni na kefirze
Pizza z pieczarkami
Smacznego!