Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blender, miska, sitko, trzepaczka, waga i drobna tarka.
Składniki
Nazwa: | Ilość: |
Dla testu: | |
Mąka pszenna | 500 g + 2-3 łyżki. l. do toczenia |
ciepła woda | 250 ml |
Cukier | 1 ul. l. |
Suche drożdże | 1 łyżeczka |
Sól | 1 łyżeczka |
Oliwa z oliwek | 4 łyżki. l. |
Do sosu: | |
Pomidory we własnym soku | 400 gramów |
suszona bazylia | 1 ul. l. |
Szalotka | 3 głowy |
Oliwa z oliwek | 2-3 łyżki. l. |
Oregano | 1 łyżeczka |
czosnek | 3 goździki |
Do wypełnienia: | |
Ser mozzarella” | 100-150g |
Boczek | 100-150g |
Jaja przepiórcze | 9 |
Ser „Parmezan” | 50g |
Gotowanie krok po kroku
Gotowanie ciasta
- Przygotowuję parę. W głębokiej misce wymieszaj około 100 ml ciepłej wody z 1 łyżką. l. cukier i 1 łyżeczka. suche drożdże. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Przesiej 500 g mąki przez sito i dodaj 3-4 łyżki. l. przesianą mąkę pszenną w misce, składniki dobrze wymieszać trzepaczką. Przykryj miskę pokrywką lub ręcznikiem i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże są aktywowane i zaczynają działać. Ciasto powinno co najmniej podwoić się.
- Gdy ciasto wyrośnie, wlej pozostałą wodę do miski. Dodaj 4 łyżki. l. oliwa z oliwek i 1 łyżeczka. Sól.
- Dodaj pozostałą mąkę w częściach w kilku krokach i natychmiast wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Ciasto rozkładamy na stole i dalej wyrabiamy rękami przez 10 minut. Ciasto powinno stać się elastyczne i łatwe do odsunięcia od rąk.
- Ciasto wkładamy do dużego pojemnika, biorąc pod uwagę, że powinno wyrosnąć. Pojemnik z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
- W tym czasie możesz przygotować sos pomidorowy. Drobno posiekaj 3 szalotki i zmiażdż 3 ząbki czosnku.
- Wlej 2-3 łyżki do rondla. l. oliwę z oliwek i usmaż na niej czosnek, a gdy olej nasyci się aromatem czosnku, usuń czosnek. Następnie podsmaż cebulę na złoty kolor.
- Do cebuli dodać 400 g pomidorów, 1 łyżkę. l. suszona bazylia i 1 łyżeczka. Oregano. Mieszaj i gotuj przez 7 minut na małym ogniu. Sos zmiel blenderem i przetrzyj przez drobne sito, aby usunąć nasiona. Sos jest gotowy.
- Kontynuujemy pracę z testem. Ciasto rozkładamy na stole i dalej wyrabiamy przez kolejne 2 minuty. Ciasto jest gotowe. Posyp stół 2-3 łyżkami. l. mąkę i zacznij rozciągać ciasto rękami, tworząc koło bez ściskania boków. Jeśli pojawią się trudności, możesz pomóc sobie za pomocą wałka do ciasta. Powinieneś otrzymać cienkie kółko o średnicy około 30 cm.
Gotowanie pizzy
Przepis
Czy uważasz, że tylko profesjonalny pizzaiolo może zrobić odpowiednią pizzę? Przestań wątpić w swoje umiejętności. W następnym pokazie mistrzowską klasę gotowania prawdziwej włoskiej pizzy. Po obejrzeniu naszego przepisu dowiesz się, jak samemu ugotować pyszną pizzę. Miłego oglądania.
Podobał Ci się nasz przepis? Jaki jest twój ulubiony dodatek do pizzy? Napisz do nas w komentarzach. Opowiedz nam o swoich tajnikach robienia domowej pizzy.
Inne przepisy na pizzę
Pizza klasyczna
Pyszna pizza mikrofalowa
Pizza bezdrożdżowa Pizza margarita Pizza
lawaszowa
na patelni
Smacznego!