Pizza Carbonara: przepis krok po kroku ze zdjęciem 🍕

Jak nauczyć się gotować pyszną pizzę carbonara?

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blender, miska, sitko, trzepaczka, waga i drobna tarka.

Składniki

Nazwa: Ilość:
Dla testu:
Mąka pszenna 500 g + 2-3 łyżki. l. do toczenia
ciepła woda 250 ml
Cukier 1 ul. l.
Suche drożdże 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 4 łyżki. l.
Do sosu:
Pomidory we własnym soku 400 gramów
suszona bazylia 1 ul. l.
Szalotka 3 głowy
Oliwa z oliwek 2-3 łyżki. l.
Oregano 1 łyżeczka
czosnek 3 goździki
Do wypełnienia:
Ser mozzarella” 100-150g
Boczek 100-150g
Jaja przepiórcze 9
Ser „Parmezan” 50g

Gotowanie krok po kroku

Gotowanie ciasta

  • Przygotowuję parę. W głębokiej misce wymieszaj około 100 ml ciepłej wody z 1 łyżką. l. cukier i 1 łyżeczka. suche drożdże. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Przesiej 500 g mąki przez sito i dodaj 3-4 łyżki. l. przesianą mąkę pszenną w misce, składniki dobrze wymieszać trzepaczką. Przykryj miskę pokrywką lub ręcznikiem i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże są aktywowane i zaczynają działać. Ciasto powinno co najmniej podwoić się.
  • Gdy ciasto wyrośnie, wlej pozostałą wodę do miski. Dodaj 4 łyżki. l. oliwa z oliwek i 1 łyżeczka. Sól.
  • Dodaj pozostałą mąkę w częściach w kilku krokach i natychmiast wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Ciasto rozkładamy na stole i dalej wyrabiamy rękami przez 10 minut. Ciasto powinno stać się elastyczne i łatwe do odsunięcia od rąk.
  • Ciasto wkładamy do dużego pojemnika, biorąc pod uwagę, że powinno wyrosnąć. Pojemnik z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
  • W tym czasie możesz przygotować sos pomidorowy. Drobno posiekaj 3 szalotki i zmiażdż 3 ząbki czosnku.
  • Wlej 2-3 łyżki do rondla. l. oliwę z oliwek i usmaż na niej czosnek, a gdy olej nasyci się aromatem czosnku, usuń czosnek. Następnie podsmaż cebulę na złoty kolor.
  • Do cebuli dodać 400 g pomidorów, 1 łyżkę. l. suszona bazylia i 1 łyżeczka. Oregano. Mieszaj i gotuj przez 7 minut na małym ogniu. Sos zmiel blenderem i przetrzyj przez drobne sito, aby usunąć nasiona. Sos jest gotowy.
  • Kontynuujemy pracę z testem. Ciasto rozkładamy na stole i dalej wyrabiamy przez kolejne 2 minuty. Ciasto jest gotowe. Posyp stół 2-3 łyżkami. l. mąkę i zacznij rozciągać ciasto rękami, tworząc koło bez ściskania boków. Jeśli pojawią się trudności, możesz pomóc sobie za pomocą wałka do ciasta. Powinieneś otrzymać cienkie kółko o średnicy około 30 cm.

    Aby przygotować pizzę carbonara, przygotuj składniki

Gotowanie pizzy

  • Rozwałkowane ciasto posyp mąką i wyłóż na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Rozprowadzamy na cieście 5-6 łyżek. l. tarty sos pomidorowy, pozostawiając czyste boki.

    Aby przygotować pizzę carbonara, posmaruj ciasto sosem

  • 150 g sera mozzarella trzy na drobnej tarce i posyp na pizzę.

    Zetrzyj ser, aby zrobić pizzę carbonara

  • Na wierzchu nakładamy 100-150 g boczku. Jeśli masz cały kawałek boczku, musisz najpierw pokroić go w cienkie plasterki.

    Aby przygotować pizzę carbonara, połóż boczek na cieście

  • Zdejmij skorupkę i rozbij 9 surowych jajek przepiórczych na wierzchu pizzy. Podziel je tak, aby każda porcja zawierała przynajmniej jedno jajko.

    Aby zrobić pizzę carbonara, połóż jajka na cieście

  • Zmiel 40-50 g parmezanu na drobnej tarce i posyp nim pizzę.

    Rozgrzej piekarnik, aby zrobić pizzę carbonara.

  • Pizzę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200ºC przez 20 minut.

    Jak nauczyć się gotować pyszną pizzę carbonara?

  • Przepis

    Czy uważasz, że tylko profesjonalny pizzaiolo może zrobić odpowiednią pizzę? Przestań wątpić w swoje umiejętności. W następnym pokazie mistrzowską klasę gotowania prawdziwej włoskiej pizzy. Po obejrzeniu naszego przepisu dowiesz się, jak samemu ugotować pyszną pizzę. Miłego oglądania.

    Podobał Ci się nasz przepis? Jaki jest twój ulubiony dodatek do pizzy? Napisz do nas w komentarzach. Opowiedz nam o swoich tajnikach robienia domowej pizzy.

    Inne przepisy na pizzę

    Pizza klasyczna
    Pyszna pizza mikrofalowa
    Pizza bezdrożdżowa Pizza margarita Pizza
    lawaszowa
    na patelni

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author