Pizza Lavash: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną pizzę z chleba pita

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • talerz;
  • Papier do pieczenia;
  • papier do pieczenia;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • deska do krojenia;
  • patelnia;
  • ostry nóż;
  • tarka z dużymi zębami.

Składniki

składniki Proporcje
lawasz (gruby) 2 arkusze
Pieczarka 200 gramów
kiełbasa (najlepiej salami) 150 gramów
ser (najlepiej mozzarella) 400 gramów
sos pomidorowy lub ketchup 100-130g

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy nadzienie

  • Wlej wodę do małego rondelka, następnie podgrzej i dodaj trochę soli. 200 g pieczarek zanurzamy we wrzącej cieczy, po czym gotujemy do miękkości. Gotowe grzyby wyrzucamy do durszlaka i pozwalamy grzybom ostygnąć do temperatury pokojowej. Schłodzone pieczarki pokrój na cienkie talerze lub średniej wielkości kostki.

    Pieczarki ugotować w osolonej wodzie i pokroić w cienkie plasterki.

  • Kiełbasę w ilości 150 g pokroić w cienkie krążki lub pokroić w małe paski. Do pizzy pita idealnie nadaje się salami lub inna surowa wędzona kiełbasa.

    Kiełbasę kroimy w cienkie kółka.

  • Zmiel 400 g sera na grubej tarce. Najlepiej używać sera mozzarella, ponieważ ta odmiana pozwala stworzyć miękką, pachnącą skórkę, która nie twardnieje i pozostaje delikatna nawet po ostygnięciu pizzy.

    Zetrzyj ser.

  • Zbieranie pizzy

  • Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

    Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem.

  • Na wierzchu papieru ułóż jeden z arkuszy chleba pita.

    Połóż arkusz chleba pita na blasze do pieczenia.

  • Rozłóż równomiernie połowę całej masy startego sera na bułce pita.

    Chleb pita posyp tartym serem.

  • Połóż drugi chlebek pita na wierzchu sera i lekko dociśnij go do blachy do pieczenia.

    Na wierzchu sera ułóż kolejny arkusz chleba pita i lekko go dociśnij.

  • Nasmaruj powierzchnię drugiego chleba pita dużą ilością sosu pomidorowego. Średnio zajmie to 100-130 g.

    Nasmaruj powstały przedmiot keczupem.

  • Tworzymy warstwę kółek kiełbasianych, układając je w chaotyczny sposób w chlebie pita.

    Rozłóż kawałki kiełbasy na chlebie pita.

  • Następnie równomiernie rozprowadź ugotowane grzyby.

    Teraz robimy również warstwę grzybową.

  • Obficie posyp pozostałym startym serem.

    Pizzę posyp tartym serem.

  • Ostatni etap

  • Pizzę wysyłamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190°C. Produkt pieczemy nie dłużej niż 10 minut. Jak tylko ser się całkowicie roztopi, natychmiast wyjmij przysmak z piekarnika.

    Wystarczy włożyć pizzę do piekarnika na 5 minut.

  • Pozwól pizzy trochę ostygnąć, a następnie pokrój ją na porcje i podawaj gościom do degustacji.

    Pizza Lavash jest gotowa, ser się roztopił, jest bardzo smaczna.

  • Przepis

    Aby w pełni zrozumieć prostą i szybką technologię robienia pizzy z chleba pita, musisz zapoznać się z poniższym materiałem. Na filmie profesjonalny kucharz pokazuje cały proces gotowania w najdrobniejszych szczegółach, a także dzieli się swoim doświadczeniem i udziela przydatnych wskazówek.

    Bez wątpienia teraz bez problemu poradzisz sobie z produkcją apetycznej i całkiem satysfakcjonującej pizzy pita. Jak sam widzisz, wystarczy przygotować nadzienie, a reszta nie będzie wymagała wiele czasu i wysiłku. Nawiasem mówiąc, ten przepis pozwala eksperymentować z kompozycją składników nadzienia. Jeśli opracujesz udaną wersję nadzienia, koniecznie podziel się przepisem w komentarzach. Nie bądź też zbyt leniwy, aby napisać kilka linijek dotyczących cech smakowych gotowej pizzy pita wykonanej według przedstawionego przepisu. Smacznego!

    Inne przepisy na pizzę

    Pyszna mini pizza
    Pizza z kurczakiem i ananasem
    Pyszna pizza bez ciasta
    Pizza z serem
    Pizza z kurczakiem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author