Pizza Margherita: przepis krok po kroku ze zdjęciem 🍕

Jak nauczyć się gotować pyszną pizzę margaritową?

Sprzęt i przybory kuchenne:  miska, łyżka, sitko, ręcznik, miska szklana, nóż, patelnia, czajniczek, blender lub tarka gruba, czosnek, wałek do ciasta, naczynie do pizzy lub blacha do pieczenia, piekarnik.

Składniki

ciepła woda 100 ml
Cukier 2 łyżeczki
żywe kultury drożdży 15 g = 1 g suchego
Mąka 250g
Sól 1 łyżeczka
Olej roślinny 5 ul. l.
Pomidor 2 szt.
Czosnek 1 goździk
Zmielony czarny pieprz 3 gramy
Bazylia 2 gałęzie
Ser mozzarella 2 duże kule
Oregano 2 – 3 g

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wlej 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Wlewamy tam 1 łyżeczkę. cukier, wymieszaj.

    Przygotuj składniki na pizzę Margherita

  • 15 g żywych drożdży pokruszyć do wody. Jeśli nie ma żywych, możesz wymienić 1 łyżeczkę. suche drożdże. Przesiej 2-3 łyżki. l. mąka, wymieszaj.

    Wymieszaj drożdże, aby zrobić pizzę margarita

  • Przykryj ręcznikiem, odstaw na 10 minut.

    Przygotuj ciasto na pizzę Margherita

  • Do miski przesiej 200 g mąki. Dodaj 1/3 łyżeczki. Sól.

    Przesiej mąkę, aby zrobić pizzę margherita

  • Dodajemy 3 łyżki. l. olej roślinny. Najlepiej oliwa z oliwek. Zagnieść ciasto. Jest bardzo miękki i nie klei się do dłoni. Jeśli jednak się klei, dodaj trochę mąki, ale nie przesadzaj, inaczej ciasto będzie ciasne. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

    Zagnieść ciasto, aby zrobić pizzę margherita

  • przygotowanie sosu

  • Stawiamy czajnik z wodą na ogniu, doprowadzamy do wrzenia (potrzebna jest wystarczająca ilość wody, aby po włożeniu pomidora do miski woda całkowicie go zakryła). Bierzemy 1 duży dojrzały pomidor, kroimy go krzyżykiem na wierzchu.

    Zblanszuj pomidora, aby zrobić pizzę margherita?

  • Włóż do szklanej miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na kilka minut, odwróć do góry nogami. Odcedź wrzącą wodę, wyjmij pomidora.

    Przygotuj składniki na pizzę Margherita

  • Oczyszczamy pomidora ze skórki i wycinamy gruby pręt.

    Aby zrobić pizzę margherita, obierz pomidora

  • Ubij pomidora blenderem lub trzema na grubej tarce.

    Przygotuj blender do pizzy margherita

  • Podgrzewamy patelnię. Dodajemy 2 łyżki. l. olej roślinny, niech się rozgrzeje.

    Aby zrobić pizzę margarita, wlej olej na patelnię

  • Wlej przecier pomidorowy. Trzymaj na średnim ogniu przez około 5 minut.

    Aby przygotować pizzę margaritową, wylej sok na patelnię

  • Dodaj liście bazylii (jedną gałązkę) na patelnię, możesz zastąpić ją suchymi. Wyciśnij 1 ząbek czosnku przez prasę czosnkową na patelnię. Posyp czarnym mielonym pieprzem, wszystko wymieszaj. Dodaj 2/3 łyżeczki. sól i 1 łyżeczka. Sahara. Cukier usuwa nadmiernie kwaśny smak pomidora. Gotuj przecier pomidorowy na średnim ogniu przez kolejną minutę i wyłącz.

    Przygotuj sos do pizzy margherita

  • Przygotowanie do napełniania

  • 1 duży, najlepiej mięsisty pomidor, pokrojony w cienkie kółka.

    Aby zrobić pizzę margherita, pokrój pomidora

  • 2 duże kulki mozzarelli, również pokrojone w kółko.

    Pokrój ser, aby zrobić pizzę margherita

  • gotowanie pizzy

  • Posyp stół mąką, ułóż ciasto. Posyp mąkę i zwiń wałkiem w kółko.

    Rozwałkuj ciasto, aby zrobić pizzę margherita

  • Przenieś ciasto do formy. Wyrównujemy krawędzie, tworzymy boki.

    Aby przygotować pizzę margherita, wyłóż ciasto na formę

  • Przykryj ręcznikiem i odstaw ciasto na 10 minut. Ciasto polać sosem, równomiernie rozprowadzić.

    Aby przygotować pizzę margheritę, posmaruj ciasto sosem

  • Wrzuć pomidory i ser.

    Aby przygotować pizzę margaritową, połóż nadzienie na cieście

  • Wierzch posyp oregano i mielonym pieprzem.

    Przygotuj przyprawy do pizzy margarita

  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

    pizza margarita jest gotowa?

  • Gotową pizzę dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii, podajemy na gorąco.

    Przepis

    Z tego filmu dowiesz się, jak krok po kroku zrobić pizzę drożdżową Margherita w domu. Jak przygotować sos pomidorowy z bazylią do pizzy. Jakie składniki są używane do gotowania.

    Ta klasyczna włoska pizza jest bardzo aromatyczna i smaczna, z chrupiącą skórką na brzegach. Będzie mogła zadowolić każdego swoim gustem bez wyjątku. A sos pomidorowy można przygotować nie tylko do pizzy, ale także do różnych rodzajów mięs, makaronów, gorących kanapek itp.

    Inne przepisy na pizzę

    Pizza z lawaszu na patelni Pizza z
    ciasta francuskiego Pyszna
    pizza z lawaszu
    Pyszna mini pizza
    Pizza z kurczakiem i ananasem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author