Pizza na patelni bez śmietany krok po kroku 🍕przepis ze zdjęciem

Pizza na patelni bez śmietany - bardzo leniwa pizza na bogatym cieście

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • patelnia o dużej średnicy;
  • wałek do ciasta;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • ostry nóż;
  • deska do krojenia;
  • piekarnik;
  • duża płaska płyta.

Składniki

składniki Proporcje
gotowe słodkie ciasto 1 warstwa
bazylia (świeża lub suszona) 5-6 liści
koncentrat pomidorowy 20 gramów
ser (najlepiej mozzarella) 50-60g
Oliwa z oliwek 20 ml
suszone oregano 1 szczypta
Sól smak
zmielone ziele angielskie smak
kiełbasa (najlepiej wędzona) 40-50 g

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy składniki

  • Powierzchnię stołu posyp niewielką ilością mąki. Na mąkę nakładamy jedną warstwę zakupionego ciasta.

    Do tego przepisu możesz użyć ciasta kupionego w sklepie.

  • Obrabiany przedmiot rozwałkowujemy wałkiem do wielkości patelni, w której będziemy gotować pizzę.

    Ciasto rozwałkować wałkiem do ciasta.

  • Ser w ilości 50-60 g kroi się w cienkie warstwy lub sieka na grubej tarce. Wskazane jest użycie sera Mozzarella, ponieważ nada on gotowemu produktowi szczególnie miękką skórkę, nawet jeśli pizza jest zimna.

    Ser pokrój w plastry, mozzarellę można wziąć tylko na kawałki.

  • Zbieranie pizzy

  • Patelnię obficie posmaruj oliwą z oliwek i wyślij do ognia.

    Rozgrzej patelnię i posmaruj olejem roślinnym.

  • Rozwałkowaną warstwę ciasta rozprowadzamy na rozgrzanym oleju i ograniczamy ciepło do minimum.

    Wyłóż ciasto na rozgrzaną patelnię.

  • Posmaruj surowy kęs 20 g koncentratu pomidorowego, równomiernie rozprowadzając go w cieście.

    Nasmaruj bazę naszej przyszłej pizzy pastą pomidorową.

  • Ręce oderwij 5-6 listków bazylii i ułóż je na wierzchu koncentratu pomidorowego.

    Posyp świeżymi liśćmi bazylii.

  • Następnie dodaj szczyptę suszonego oregano, a następnie sól i pieprz według własnych upodobań smakowych.

    Obrabiany przedmiot posyp również oregano, solą do smaku.

  • Na wierzchu przypraw ułóż 40-50 g kiełbasy, którą kroimy w bardzo cienkie kółka. Zamiast kiełbasy lub z nią można użyć gotowanego lub wędzonego mięsa z kurczaka.

    Połóż plasterki kiełbasy na sosie.

  • Rozdrobniony ser mozzarella rozłożyć na końcu.

    Następnie ułóż ser.

  • Ostatni etap

  • Bez zamykania pizzy pokrywką smaż na małym ogniu przez 3-5 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250°C.

    Pizzę gotujemy na patelni, przykrywając ją pokrywką.

  • Po pięciu minutach wysyłamy produkt do nagrzanego piekarnika. Pieczemy smakołyk przez 7-10 minut. Wyjmij gotowy smakołyk z piekarnika i pozwól mu lekko ostygnąć.

    Następnie wstaw do piekarnika na 10 minut, aby ser się roztopił.

  • Pizzę kroimy na porcje i przystępujemy do degustacji.

    Szybka pizza na patelni bez śmietany jest gotowa.

  • Przepis

    Aby szczegółowo przestudiować i dokładnie zrozumieć, jak gotować pizzę na patelni bez kwaśnej śmietany w domu, musisz zapoznać się z poniższym materiałem. Na filmie doświadczony kucharz przedstawi Ci najszybszy i najłatwiejszy sposób na zrobienie pysznej „leniwej” pizzy. Ta technologia z pewnością przypadnie do gustu kawalerom lub tym, którzy nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu.

    W ten sposób szybko i łatwo przygotujesz obfity posiłek. Wyjątkowość prezentowanej pizzy polega na tym, że jako nadzienia możesz użyć absolutnie dowolnych składników, które znajdziesz w lodówce. Ważne jest tylko, aby nadzienie składało się z gotowych składników nadających się do spożycia. Nie zapomnij opisać swoich wrażeń smakowych pizzy bez kwaśnej śmietany, ugotowanej na patelni według przepisu opisanego powyżej. Smacznego!

    Inne przepisy na pizzę

    Pizza z ciasta płynnego
    Kefirowa pizza w piekarniku
    Szybka pizza w piekarniku
    Cienka pizza z lawaszu w piekarniku
    Pizza na patelni z kwaśną śmietaną i ziemniakami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author