Pizza na patelni na kefirze według przepisu krok po kroku 🍕 ze zdjęciem

Pyszna pizza na patelni na kefirze - przepis ekspresowy

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • Puchar;
  • miska;
  • łyżka;
  • nóż;
  • wałek do ciasta;
  • deska do krojenia;
  • nożyczki lub nóż do pizzy;
  • patelnia.

Składniki

Produkt Ilość
Kefir 1/2 ul.
Mąka 1 ul.
Sól 1/3 łyżeczki
Cukier 1/3 łyżeczki
Soda 1/3 łyżeczki
Olej roślinny 1 ul. l.
szynka 100 gramów
Kiełbasa 100 gramów
Pomidor 1 szt.
Ser 100 gramów
Sos pomidorowy 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie ciasta

  • Przesiej 1 szklankę mąki do miski. Tam dodajemy 1/3 łyżeczki. Soda.

    Dodaj sól do mąki.

  • Wlej 1/3 łyżeczki do mąki. Sól. Dodaj 1/3 łyżeczki. Sahara. Wszystko wymieszaj na sucho.

    Dodaj cukier, sodę i wymieszaj suche składniki.

  • Do wymieszanej masy wlej ½ szklanki kefiru. Wszystko mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Ciasto nie powinno być płynne, powinno być nieco bardziej miękkie niż knedle czy pierogi.

    Dodaj kefir do mąki i wymieszaj ciasto.

  • Dodaj 1 łyżkę. l. olej roślinny.

    Dodajemy również olej roślinny.

  • Gdy mieszanie łyżką stanie się trudne, kontynuuj wyrabianie ręką. Następnie dobrze zagnieść ciasto na stole. Nie powinno być bardzo ciasne.

    Zagnieść ciasto rękami.

  • Gotowe ciasto możesz podzielić na dwie części, jeśli chcesz. Otrzymasz dwie cienkie pizze lub jedną grubszą. Niech ciasto odpocznie. Możesz przykryć folią spożywczą, aby nie zwietrzała.

    Ciasto można podzielić na dwie części.

  • Przygotowanie do napełniania

  • 100 g szynki kroimy w kostkę, talerze lub dowolny kształt.

    Pokrój szynkę na losowe kawałki.

  • Podobnie kroimy 100 g kiełbasy.

    Kroimy kiełbasę.

  • Pokrój w krążki 1 duży pomidor lub 2 – 3 kawałki pomidora koktajlowego.

    Pokrój pomidory na plasterki.

  • Na grubej tarce zetrzyj 100 g sera.

    Zetrzyj ser.

  • Baza do pizzy

  • Ciasto rozwałkować wałkiem do ciasta.

    Rozwałkuj kawałek ciasta wałkiem do ciasta.

  • Przełóż ciasto na zimną patelnię, aby uformować spód. Jeśli patelnia jest gorąca, nie będziesz w stanie zrobić boków. Patelnia musi być absolutnie sucha, nie trzeba jej niczym smarować. Grubość pizzy będzie zależeć od średnicy patelni. Im większa średnica, tym cieńsza pizza.

    Włóż ciasto do suchej zimnej patelni.

  • Stawiamy patelnię na średnim ogniu i czekamy, aż ciasto z jednej strony się zarumieni. Podczas smażenia dolnej warstwy ciasto na wierzchu lekko się podnosi. Najważniejsze to nie rozgotować ani nie wysuszyć.

    Smaż skórkę z jednej strony.

  • Odwróć ciasto, zdejmij z ognia.

    Odwróć skórkę i zdejmij patelnię z ognia.

  • Ważny! Ponieważ pizza gotuje się bardzo szybko, dodatki muszą być gotowe do spożycia. Jeśli chcesz dodać grzyby, mięso lub cebulę, najpierw należy je usmażyć lub ugotować.

    gotowanie pizzy

  • Nasmaruj całą powierzchnię smażonej strony 2 – 3 łyżkami. l. sos pomidorowy, makaron lub ketchup.

    Nasmaruj spód pizzy sosem pomidorowym lub keczpem.

  • Dystrybuujemy nadzienie. Rozłóż plastry szynki i kiełbasy.

    Rozkładamy kawałki kiełbasy i szynki.

  • Na kiełbasę połóż pokrojone pomidory.

    Dodaj pomidory.

  • Posyp wszystko startym serem.

    Pizzę posyp serem.

  • Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Wskazane jest zabranie patelni z grubym dnem i ściankami, aby ciasto się nie przypaliło, ale zrumieniło.

    Stawiamy patelnię z pizzą na ogniu, przykrywamy pokrywką.

  • Jak tylko ser się rozpuści, ciasto na spodzie jest złociste, nasza pizza jest gotowa. W przybliżeniu zajmuje to 3 – 5 minut.

    Gdy brzegi pizzy się zrumienią, a ser się rozpuści, będzie gotowa.

  • Następnie przełóż pizzę na talerz i podaj ją na stół. Pizzę kroimy specjalnymi nożyczkami lub nożem.

    Taka pizza na patelni na kefirze to naprawdę świetny odpowiednik klasycznej wersji dania.

  • Przepis

    W tym można zobaczyć, jak gotować pizzę na patelni bez użycia piekarnika. Jakie składniki są używane w pośpiechu, jak powstaje baza na kefirze, jakie nadzienie można nałożyć.

    Będziesz zachwycony szybkim przygotowaniem pizzy. I choć każda gospodyni przygotowuje pizzę według własnego gustu, dodając do niej produkty, które ma w lodówce, pizza zawsze okazuje się smaczna, pachnąca i zawsze wyjątkowa. Dlatego jest ulubionym daniem zarówno dzieci, jak i dorosłych.

    Inne przepisy na pizzę

    Pizza z pieczarkami
    Pyszna pizza w domu
    Pizza na patelni
    Pizza 4 sery Pizza
    z ciasta francuskiego w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author