
Sprzęt AGD i przybory kuchenne
- talerz,
- waga kuchenna,
- mikser,
- patelnia,
- sito,
- tarka,
- głęboka miska,
- deska do krojenia,
- nóż,
- łyżka stołowa i łyżeczka
- szpatułka kuchenna.
Składniki
- mąka pszenna – 9 łyżek. l.
- jajko kurze – 2 szt.
- kefir – 8 łyżek. l.
- kiełbasa – 100 g
- pomidor – 1 szt.
- ser twardy – 50 g
- sól – 1/3 łyżeczki
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
Gotowanie krok po kroku
Przygotuj wszystkie składniki pizzy. 100 g kiełbasy pokroić w plastry, a następnie w paski. Do pizzy można użyć dowolnej wędzonej lub gotowanej kiełbasy, gotowanego lub pieczonego mięsa, kiełbasek, szynki itp.
Na grubej tarce zetrzyj 50 g twardego sera według własnych upodobań.
Opłucz 1 średniej wielkości pomidor pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w kółka.
Przygotuj ciasto na bazę do pizzy. W głębokiej misce ubij 2 jajka kurze i dodaj około 1/3 łyżeczki. Sól. Za pomocą miksera ubij jajka na lekką pianę. Możesz także użyć trzepaczki.
W misce ubitych jajek dodaj 8 łyżek. l. kefir lub kwaśna śmietana. Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
Za pomocą sitka do miski z masą jajeczną przesiej 9 łyżek. l. mąka pszenna. Wszystko mieszamy mikserem do uzyskania jednorodnej masy bez grudek.
Wlej około 1 łyżkę na patelnię. l. olej roślinny i połóż go na małym ogniu. Następnie przygotowane ciasto wlej na patelnię i rozprowadź równomiernie szpatułką.
Pokrojoną w plastry kiełbasę równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta. Połóż plasterki pomidora na kiełbasie. Następnie obficie posyp startym serem. Przykryj patelnię pokrywką i ustaw ogień nieco powyżej minimum. Pizzę gotujemy około 10 minut, ciasto powinno być dobrze upieczone.
Gotową pizzę ostrożnie zdejmij z patelni szpatułką, połóż na desce i podziel na porcje, po czym pachnącą pizzę możesz podać na gorący stół z filiżanką herbaty lub kawy.
W razie potrzeby oprócz wskazanych składników można dodać do nadzienia cebulę pokrojoną w półpierścienie. A jeśli masz w lodówce marynowane grzyby, kukurydzę w puszkach lub ogórki, możesz je dodać. Możesz też lekko posmarować ciasto keczupem i majonezem. Gotową pizzę można posypać ulubionymi posiekanymi ziołami, które nie tylko ozdobią produkt, ale także odświeżą smak.
Przepis
Zobaczysz szczegółowo, jak zrobić delikatne ciasto i apetyczną posypkę na pyszną pizzę na patelni.
Pachnąca soczysta pizza według tego prostego przepisu będzie idealną opcją na obfite śniadanie lub szybką przekąskę. Zawsze możesz uzupełnić skład składników o inne składniki i zadowolić domowników pysznymi domowymi wypiekami, których niesamowity zapach rozchodzi się po całej kuchni. Weź ten przepis do swojej kolekcji szybkich dań i ugotuj ekspresową pizzę na patelni w dowolnym momencie. A w komentarzach powiedz nam, jakich składników wolisz używać do napełniania szybkiej pizzy. Podziel się swoimi sekretami gotowania pizzy na patelni.