Pizza na patelni w 10 minut według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pizza na patelni w 10 minut według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • talerz,
  • waga kuchenna,
  • mikser,
  • patelnia,
  • sito,
  • tarka,
  • głęboka miska,
  • deska do krojenia,
  • nóż,
  • łyżka stołowa i łyżeczka
  • szpatułka kuchenna.

Składniki

  • mąka pszenna – 9 łyżek. l. 
  • jajko kurze – 2 szt.
  • kefir – 8 łyżek. l. 
  • kiełbasa – 100 g
  • pomidor – 1 szt.
  • ser twardy – 50 g
  • sól – 1/3 łyżeczki 
  • olej roślinny – 1 łyżka. l. 

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotuj wszystkie składniki pizzy. 100 g kiełbasy pokroić w plastry, a następnie w paski. Do pizzy można użyć dowolnej wędzonej lub gotowanej kiełbasy, gotowanego lub pieczonego mięsa, kiełbasek, szynki itp.
    pokrój kiełbasę
  • Na grubej tarce zetrzyj 50 g twardego sera według własnych upodobań.
    starty ser
  • Opłucz 1 średniej wielkości pomidor pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w kółka.
    posiekaj pomidory
  • Przygotuj ciasto na bazę do pizzy. W głębokiej misce ubij 2 jajka kurze i dodaj około 1/3 łyżeczki. Sól. Za pomocą miksera ubij jajka na lekką pianę. Możesz także użyć trzepaczki.
    ubijać jajka
  • W misce ubitych jajek dodaj 8 łyżek. l. kefir lub kwaśna śmietana. Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
    dodać śmietanę
  • Za pomocą sitka do miski z masą jajeczną przesiej 9 łyżek. l. mąka pszenna. Wszystko mieszamy mikserem do uzyskania jednorodnej masy bez grudek.
    dodać mąkę
  • Wlej około 1 łyżkę na patelnię. l. olej roślinny i połóż go na małym ogniu. Następnie przygotowane ciasto wlej na patelnię i rozprowadź równomiernie szpatułką.
    usmażyć ciasto
  • Pokrojoną w plastry kiełbasę równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta. Połóż plasterki pomidora na kiełbasie. Następnie obficie posyp startym serem. Przykryj patelnię pokrywką i ustaw ogień nieco powyżej minimum. Pizzę gotujemy około 10 minut, ciasto powinno być dobrze upieczone.
    pizza na patelni w 10 minut
  • Gotową pizzę ostrożnie zdejmij z patelni szpatułką, połóż na desce i podziel na porcje, po czym pachnącą pizzę możesz podać na gorący stół z filiżanką herbaty lub kawy.
    pizza na patelni w 10 minut
  • W razie potrzeby oprócz wskazanych składników można dodać do nadzienia cebulę pokrojoną w półpierścienie. A jeśli masz w lodówce marynowane grzyby, kukurydzę w puszkach lub ogórki, możesz je dodać. Możesz też lekko posmarować ciasto keczupem i majonezem. Gotową pizzę można posypać ulubionymi posiekanymi ziołami, które nie tylko ozdobią produkt, ale także odświeżą smak.

    Przepis

    Zobaczysz szczegółowo, jak zrobić delikatne ciasto i apetyczną posypkę na pyszną pizzę na patelni.

    Pachnąca soczysta pizza według tego prostego przepisu będzie idealną opcją na obfite śniadanie lub szybką przekąskę. Zawsze możesz uzupełnić skład składników o inne składniki i zadowolić domowników pysznymi domowymi wypiekami, których niesamowity zapach rozchodzi się po całej kuchni. Weź ten przepis do swojej kolekcji szybkich dań i ugotuj ekspresową pizzę na patelni w dowolnym momencie. A w komentarzach powiedz nam, jakich składników wolisz używać do napełniania szybkiej pizzy. Podziel się swoimi sekretami gotowania pizzy na patelni.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author