Pizza z bekonem: przepis krok po kroku ze zdjęciem 🍕

Jak nauczyć się gotować pyszną pizzę z boczkiem?

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, naczynie do pizzy (można również użyć zwykłej blachy do pieczenia), łyżka/widelec, miski, nóż, deska do krojenia, ręcznik/folia spożywcza.

Składniki

Mąka 250g
świeże drożdże 15 gramów
Sól 0,75 łyżeczki
Cukier 1 ul. l.
mleko 130 ml
Jajka 1 szt.
Cebula 0,5 szt. (lub 1 mały)
Boczek 150 gramów
Ser 200 gramów
Keczup smak
Pieczarka 200 gramów
Olej roślinny do smarowania form

Gotowanie krok po kroku

  • Lekko podgrzej mleko. Nie gotujemy! Temperatura wynosi około 40°, dzięki czemu można go bezpiecznie dotknąć ręką. Wlej mleko do głębokiej miski i posyp na wierzch 15 g drożdży. Dobrze wymieszaj powstałą masę, aby drożdże rozproszyły się i zaczęły działać.

    Aby przygotować pizzę z boczkiem, przygotuj składniki
    b

  • Nie czekając na czas, w to samo miejsce wsyp niepełną łyżeczkę soli, łyżkę cukru i ponownie wymieszaj. Wbij 1 jajko i ponownie wymieszaj.

    Aby zrobić pizzę z boczkiem, dodaj jajko

  • Zacznij dodawać przesianą białą mąkę. Wprowadzamy stopniowo, ostrożnie wyrabiając ciasto. Gdy cała mąka zostanie dodana, przełóż ciasto na blat i dobrze zagniataj.

    Do pizzy z boczkiem dodaj mąkę

  • Ciasto powinno być elastyczne, gładkie, nie klei się do rąk. Jeśli cel zostanie osiągnięty, przełóż ciasto do miski i przykryj ręcznikiem. Umieść miskę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło. Będziemy z nim dalej pracować, gdy wzrośnie 2-2,5 razy (ze względu na różne temperatury może to nastąpić w ciągu 30 minut lub godziny). Po prostu podążamy.

    Aby przygotować pizzę z boczkiem, zagnieść ciasto

  • Gdy ciasto rośnie, zacznij przygotowywać nadzienie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plastry (ale jest też możliwe na 4 części) i podsmażamy trochę na patelni lub gotujemy przez 10 minut (jeśli zdecydujemy się na gotowanie, to procedura jest odwrotna – najpierw obróbka cieplna, potem krojenie).

    Aby zrobić pizzę z boczkiem, pokrój grzyby

  • Boczek pokroić w cienkie paski.

    Aby zrobić pizzę z boczkiem, pokrój boczek

  • Ser pocieramy na grubej tarce.

    Do pizzy z bekonem, tartego sera

  • Jeśli ciasto wyrosło, podziel je na dwie części – będą to dwie bazy do pizzy. Ta opcja jest odpowiednia, jeśli masz okrągłą patelnię do pizzy, jeśli masz blachę do pieczenia, nie możesz podzielić ciasta i zrobić ogromnej prostokątnej pizzy, chociaż nie jest to takie piękne. Jedną część ciasta przykrywamy ręcznikiem, aby nie zwietrzała, drugą pracujemy. Rozwałkować w okrągły naleśnik wielkości naczynia do pieczenia. Wrzucamy do niego ciasto i dociskamy, rozciągamy tak, aby cała foremka była wypełniona podstawą do pizzy.

    Do przygotowania pizzy z boczkiem przygotuj foremkę

  • Smaruj ciasto keczupem (możesz użyć gęstego sosu pomidorowego).

    Aby przygotować pizzę z boczkiem posmaruj foremkę pomidorem

  • Rozłóż cebulę. Pokrusz go równomiernie na całej powierzchni, aby nie było dużych kawałków i skupisk. Top z boczkiem i pieczarkami. Upewnij się, że wszystko jest równomiernie rozmieszczone. Posyp wszystko serem i w razie potrzeby ponownie zalej keczupem. Wysyłamy do piekarnika na 20 minut, ciasto powinno być lekko zarumienione, a ser powinien się stopić.

    Aby przygotować pizzę z boczkiem, połóż posypkę na ciasto

  • Pierwsza pizza gotowa! Robimy drugi. Lub zawiń pozostałe ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na jutro. Lub rozwałkuj, zawiń w folię spożywczą i zamroź na później. Lub rozwałkować, przebić widelcem w kilku miejscach, upiec i zamrozić.

    pizza z bekonem gotowa

  • Przepis

    Jeśli masz inne pytania dotyczące robienia pizzy z bekonem, sprawdź przepis. Zobaczysz, jak powinno wyglądać ciasto, jak układać dodatki i jaka piękna pizza wychodzi po ugotowaniu. Miłego oglądania!

    Bez wątpienia pizza to jedno z najbardziej lubianych dań naszych czasów. Teraz wiesz, jak to ugotować. Dobrą rzeczą jest to, że ten przepis tworzy dwie bazy do pizzy i nauczyłeś się, jak je zachować do późniejszego wykorzystania. Możesz zrobić i zamrozić kilka zasad i wyjąć je w razie potrzeby.

    Powiedz mi, co nakładasz na pizzę? Jakie dodatki łączycie? Może ktoś ma bardzo nietypowy przepis? Następnie podziel się ze wszystkimi w komentarzach.

    Inne przepisy na pizzę

    Pizza Cezar
    Pizza z kiełbasą, serem i pomidorami
    Pizza mięsna Pizza
    wegetariańska
    Pizza z mozzarellą

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author