Contents
Sprzęt i przybory kuchenne:
- deska do krojenia;
- patelnia z grubymi ściankami i pokrywką;
- nóż;
- kilka misek;
- głęboka miska z „dzióbkiem”;
- tarka;
- widelec.
Składniki
Produkt | Ilość |
Kiełbasa „Salami” | 250g |
Małe pomidorki koktajlowe | 5-7 szt. |
Cebula lub dymka | 1 mała wiązka |
Ketchup pikantny „Chili” | 2-3 łyżki. l. |
majonez | 1-2 łyżki. l. |
twardy ser | około 100 g |
Biały bochenek | ½ sztuki |
Jajka | 6 szt. |
Sól | na czubku noża |
Olej słonecznikowy | do smażenia |
Czy wiedziałeś? Zamiast kiełbasy Salami można użyć dowolnych kiełbas, np.: parówek, parówek, dowolnej kiełbasy gotowanej lub wędzonej, boczku i innych wyrobów mięsnych.
Gotowanie krok po kroku
Etap przygotowawczy
Robienie samej pizzy
Opcje dekorowania i serwowania
- Najlepiej podawać pizzę na tyle gorącą, aby roztopiony ser rozciągał się od plasterka do zębów. Jeśli pizza już ostygła, można ją podgrzać w kuchence mikrofalowej, chociaż nie jest to bardzo zalecane. Najważniejsze, żeby nie przesadzić, żeby pizza nie zamieniła się w krakersa.
- Musisz pokroić pizzę na parzystą liczbę kawałków. Co najmniej 4, a najlepiej 8. Do krojenia należy użyć dobrze naostrzonego noża lub noża z kołem, aby podczas krojenia ser nie sięgał po nóż, a cięcia były równe.
- Lepiej podawać pizzę na porcelanowym lub papierowym talerzu, ale można też podawać ją na serwetce. Możesz też podać pizzę z paluszkami serowymi, smażonymi pieczarkami, a nawet wędzonymi skrzydełkami z kurczaka.
- Pizza najlepiej smakuje z sokami, napojami gazowanymi i mrożoną herbatą.
Przepis
To pokazuje, jak zrobić szybką „leniwą” pizzę, z której możesz uszczęśliwić swoją rodzinę.
Spotkałeś się więc z szybką opcją gotowania „leniwej” pizzy na patelni. Czy masz dodatki do tego przepisu? Jaki jest ulubiony dodatek do pizzy Twojej rodziny? Podziel się wrażeniami i wskazówkami w komentarzach.
Inne przepisy na pizzę
Pizza na bochenku w piekarniku Pizza z galaretką w piekarniku
Pizza z
polewą Pizza
słodka Pizza z
bekonem
Smacznego!