Pizza z bochenka na patelni: krok po kroku 🍕 przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną pizzę z bochenka na patelni?

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • deska do krojenia;
  • patelnia z grubymi ściankami i pokrywką;
  • nóż;
  • kilka misek;
  • głęboka miska z „dzióbkiem”;
  • tarka;
  • widelec.

Składniki

Produkt Ilość
Kiełbasa „Salami” 250g
Małe pomidorki koktajlowe 5-7 szt.
Cebula lub dymka 1 mała wiązka
Ketchup pikantny „Chili” 2-3 łyżki. l.
majonez 1-2 łyżki. l.
twardy ser około 100 g
Biały bochenek ½ sztuki
Jajka 6 szt.
Sól na czubku noża
Olej słonecznikowy do smażenia

Czy wiedziałeś? Zamiast kiełbasy Salami można użyć dowolnych kiełbas, np.: parówek, parówek, dowolnej kiełbasy gotowanej lub wędzonej, boczku i innych wyrobów mięsnych.

Gotowanie krok po kroku

Etap przygotowawczy

  • Pokrój pół banana w drobną kostkę.

    Baton pokroić w drobną kostkę.

  • Kiełbasa (250 g) pokroić w cienkie półpierścienie.

    Kiełbasę kroimy na pół koła.

  • Pomidory koktajlowe (5-7 szt.) I mała pęczek mojej cebuli. Następnie pokrój pomidory w plasterki, a cebulę drobno posiekaj.

    Pomidory koktajlowe pokroić w plastry i posiekać zieloną cebulę.

  • Jajka (6 szt.) Wjeżdżamy do głębokiej miski z dziobkiem i trochę dodajemy.

    Wbij jajka do miski i dodaj trochę soli.

  • Jajka ubić widelcem, jak na omlet.

    Jajka ubić widelcem lub trzepaczką.

  • Ser (100 g) wcieramy na grubej tarce.

    Zetrzyj ser na tarce.

  • Robienie samej pizzy

  • Na patelnię wlej trochę oleju słonecznikowego i rozpal na małym ogniu.

    Rozgrzej patelnię, dodaj olej roślinny.

  • Gdy patelnia jest gorąca, wrzuć do niej pokrojony w kostkę bochenek i zalej go ubitymi jajkami. Rozłóż jajka równomiernie, tak aby wszystkie kromki chleba mogły być równomiernie nasączone. Jest to po prostu bardzo wygodne, aby zrobić to przez dziobek miski.

    Na patelnię włożyć plastry bochenka i równomiernie wypełnić masą jajeczną.

  • Następnie natychmiast ułóż kiełbasę na chlebie, na wierzch połóż wiśnię.

    Na wierzchu bochenka ułóż plasterki kiełbasy i pomidorów.

  • Następnie w sposób kropkowany rozprowadzamy 2-3 łyżki na całej powierzchni. l. ketchup „Chili”.

    Następnie rozprowadź keczup punktowo.

  • Bezpośrednio z opakowania wyciągamy kratkę majonezu (1-2 łyżki stołowe).

    Wykonujemy lekką siatkę majonezu.

  • Przykryj patelnię pokrywką na 1-2 minuty.

    Przykryj patelnię pokrywką.

  • W międzyczasie wymieszaj starty ser z posiekaną cebulą.

    Podczas gotowania pizzy wymieszaj ser z posiekaną cebulą.

  • Po kilku minutach otwórz pokrywę patelni i posyp pizzę serem wymieszanym z cebulą.

    Prawie gotowe danie posyp serem i ziołami.

  • Ponownie zamknij pokrywkę i poczekaj, aż ser się rozpuści.

    Umieść pokrywkę z powrotem na pizzy, aby roztopić ser.

  • Gotową pizzę połóż na talerzu.

    Pizza z bochenka na patelni wygląda bardzo apetycznie.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Najlepiej podawać pizzę na tyle gorącą, aby roztopiony ser rozciągał się od plasterka do zębów. Jeśli pizza już ostygła, można ją podgrzać w kuchence mikrofalowej, chociaż nie jest to bardzo zalecane. Najważniejsze, żeby nie przesadzić, żeby pizza nie zamieniła się w krakersa.
    • Musisz pokroić pizzę na parzystą liczbę kawałków. Co najmniej 4, a najlepiej 8. Do krojenia należy użyć dobrze naostrzonego noża lub noża z kołem, aby podczas krojenia ser nie sięgał po nóż, a cięcia były równe.
    • Lepiej podawać pizzę na porcelanowym lub papierowym talerzu, ale można też podawać ją na serwetce. Możesz też podać pizzę z paluszkami serowymi, smażonymi pieczarkami, a nawet wędzonymi skrzydełkami z kurczaka.
    • Pizza najlepiej smakuje z sokami, napojami gazowanymi i mrożoną herbatą.

    Przepis

    To pokazuje, jak zrobić szybką „leniwą” pizzę, z której możesz uszczęśliwić swoją rodzinę.

    Spotkałeś się więc z szybką opcją gotowania „leniwej” pizzy na patelni. Czy masz dodatki do tego przepisu? Jaki jest ulubiony dodatek do pizzy Twojej rodziny? Podziel się wrażeniami i wskazówkami w komentarzach.

    Inne przepisy na pizzę

    Pizza na bochenku w piekarniku Pizza z galaretką w piekarniku
    Pizza z
    polewą Pizza
    słodka Pizza z
    bekonem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author