
Sprzęt i przybory kuchenne:
- wałek do ciasta;
- pergamin;
- nóż;
- łyżka;
- śmigać;
- głęboka miska;
- Papier do pieczenia;
- pergamin;
- piekarnik.
Składniki
Produkt | Ilość |
Grzyby | 300g |
Kiełbasa | 200 gramów |
Papryka | 1 szt. |
Pomidor | 1 szt. |
majonez | 100 gramów |
Keczup | 100 gramów |
Ser | 200 gramów |
Woda | 1 stos |
Jajka | 2 szt. |
Mąka | 800 gramów |
Sól | 1 łyżeczka |
Olej roślinny | 4 łyżki. l. |
Gotowanie krok po kroku
Myjemy 300 g pieczarek. Dzisiaj będziemy gotować z pieczarek, ale możesz wziąć dowolne inne według własnego uznania. Pokrój je w plasterki. Wkładamy patelnię do ognia, podgrzewamy, wlewamy 2 łyżki. l. olej roślinny, wlej posiekane grzyby na patelnię i lekko smaż przez około 10 minut, a następnie ostudź. 
Do głębokiej miski wlej szklankę ciepłej wody, dodaj łyżeczkę soli, ubij 2 jajka i ubij masę trzepaczką. Zalecamy natychmiastowe wbijanie jajek pojedynczo do osobnej miski. Jeśli nagle jeden z nich okaże się zepsuty, możesz wyrzucić tylko to, a nie całą przygotowaną masę. 
Do osobnej miski przesiej ok. 800 g mąki, a następnie dodaj porcjami do płynnej mieszanki i wyrabiaj ciasto. Dodać w częściach, aby mąka dobrze rozpuściła się w płynie, a grudki nie powstały. Możesz potrzebować innej ilości mąki, zależy to od objętości płynnej masy. Pamiętaj o tym podczas wyrabiania ciasta. 
Najpierw zagnieść ciasto łyżką, następnie rękoma w misce. Gdy masa stanie się gęsta i jednorodna, posyp powierzchnię roboczą mąką i rozprowadź na niej ciasto. Nadal wyrabiamy ciasto, ciągle dodając mąkę. Ugniataj, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. 
Następnie wlej kilka łyżek oleju roślinnego na powierzchnię roboczą i wyrabiaj na niej ciasto, aż całkowicie wchłonie olej. Ciasto jest miękkie, elastyczne, nie klei się do rąk. Ciasto wysyłamy w plastikowej torbie i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. 
Myjemy paprykę, usuwamy rdzeń, kroimy na pół, kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. 
Myjemy dużego pomidora, kroimy w kółka. 
Kiełbasę również kroimy w plastry. Kiełbasa może być użyta w dowolnej odmianie do wyboru. Lub możesz zamiast tego użyć mięsa. Ser zetrzyj na grubej tarce. 
Z całego ciasta odcinamy część, która po zwinięciu zmieści się na naczyniu do zapiekania. Zanurz ciasto z obu stron w mące, aby się nie sklejało i rozwałkuj cienką warstwą. Możesz od razu rozwałkować na papierze pergaminowym, aby zaoszczędzić naczynie do pieczenia. 
Następnie posmaruj warstwę ciasta mieszanką majonezu i ketchupu. 
Rozprowadzamy kiełbasę, pieczarki, paprykę, pomidory. 
Posyp serem. 
Wysyłamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Gotową pizzę wyjmujemy, zostawiamy trochę do ostygnięcia, kroimy na porcje i podajemy na stół. 
Przepis
Polecamy obejrzenie tego, gdzie dziewczyna opisała i pokazała cały proces gotowania, podzieliła się efektem końcowym. Dowiesz się, jak ciasto wypada po wyrobieniu.
Lubisz pizzę z grzybami? Napisz w komentarzach swój ulubiony przepis na pizzę, jakich składników najczęściej używasz do nadzienia?
Inne przepisy na pizzę
Pizza włoska
Mini pizza z ciasta francuskiego
Pizza z majonezem i śmietaną na patelni
Pizza na patelni bez śmietany
Pizza z panierką
Smacznego!