Pizza z grzybami: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną pizzę z grzybami

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • wałek do ciasta;
  • pergamin;
  • nóż;
  • łyżka;
  • śmigać;
  • głęboka miska;
  • Papier do pieczenia;
  • pergamin;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Grzyby 300g
Kiełbasa 200 gramów
Papryka 1 szt.
Pomidor 1 szt.
majonez 100 gramów
Keczup 100 gramów
Ser 200 gramów
Woda 1 stos
Jajka 2 szt.
Mąka 800 gramów
Sól 1 łyżeczka
Olej roślinny 4 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy 300 g pieczarek. Dzisiaj będziemy gotować z pieczarek, ale możesz wziąć dowolne inne według własnego uznania. Pokrój je w plasterki. Wkładamy patelnię do ognia, podgrzewamy, wlewamy 2 łyżki. l. olej roślinny, wlej posiekane grzyby na patelnię i lekko smaż przez około 10 minut, a następnie ostudź.

    Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na patelni.

  • Do głębokiej miski wlej szklankę ciepłej wody, dodaj łyżeczkę soli, ubij 2 jajka i ubij masę trzepaczką. Zalecamy natychmiastowe wbijanie jajek pojedynczo do osobnej miski. Jeśli nagle jeden z nich okaże się zepsuty, możesz wyrzucić tylko to, a nie całą przygotowaną masę.

    W misce ubij jajko solą i wodą.

  • Do osobnej miski przesiej ok. 800 g mąki, a następnie dodaj porcjami do płynnej mieszanki i wyrabiaj ciasto. Dodać w częściach, aby mąka dobrze rozpuściła się w płynie, a grudki nie powstały. Możesz potrzebować innej ilości mąki, zależy to od objętości płynnej masy. Pamiętaj o tym podczas wyrabiania ciasta.

    Stopniowo dodając mąkę. zagnieść ciasto.

  • Najpierw zagnieść ciasto łyżką, następnie rękoma w misce. Gdy masa stanie się gęsta i jednorodna, posyp powierzchnię roboczą mąką i rozprowadź na niej ciasto. Nadal wyrabiamy ciasto, ciągle dodając mąkę. Ugniataj, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.

    W cieście podczas wyrabiania należy również dodać olej roślinny.

  • Następnie wlej kilka łyżek oleju roślinnego na powierzchnię roboczą i wyrabiaj na niej ciasto, aż całkowicie wchłonie olej. Ciasto jest miękkie, elastyczne, nie klei się do rąk. Ciasto wysyłamy w plastikowej torbie i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

    Przygotowując nadzienie, zawiń ciasto w torebkę.

  • Myjemy paprykę, usuwamy rdzeń, kroimy na pół, kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę.

    Paprykę pokroić w kostkę.

  • Myjemy dużego pomidora, kroimy w kółka.

    Pokrój pomidora w kółko.

  • Kiełbasę również kroimy w plastry. Kiełbasa może być użyta w dowolnej odmianie do wyboru. Lub możesz zamiast tego użyć mięsa. Ser zetrzyj na grubej tarce.

    Kiełbasę również kroimy w plastry.

  • Z całego ciasta odcinamy część, która po zwinięciu zmieści się na naczyniu do zapiekania. Zanurz ciasto z obu stron w mące, aby się nie sklejało i rozwałkuj cienką warstwą. Możesz od razu rozwałkować na papierze pergaminowym, aby zaoszczędzić naczynie do pieczenia.

    Rozwiń test w kółko.

  • Następnie posmaruj warstwę ciasta mieszanką majonezu i ketchupu.

    Nasmaruj taki przedmiot mieszanką majonezu i ketchupu.

  • Rozprowadzamy kiełbasę, pieczarki, paprykę, pomidory.

    Rozłóż kawałki kiełbasy. pieczarki, papryki i pomidory na cieście.

  • Posyp serem.

    Całość posyp serem.

  • Wysyłamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Gotową pizzę wyjmujemy, zostawiamy trochę do ostygnięcia, kroimy na porcje i podajemy na stół.

    Pizza z grzybami jest gotowa!

  • Przepis

    Polecamy obejrzenie tego, gdzie dziewczyna opisała i pokazała cały proces gotowania, podzieliła się efektem końcowym. Dowiesz się, jak ciasto wypada po wyrobieniu.

    Lubisz pizzę z grzybami? Napisz w komentarzach swój ulubiony przepis na pizzę, jakich składników najczęściej używasz do nadzienia?

    Inne przepisy na pizzę

    Pizza włoska
    Mini pizza z ciasta francuskiego
    Pizza z majonezem i śmietaną na patelni
    Pizza na patelni bez śmietany
    Pizza z panierką

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author