Pizza z kiełbasą: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną pizzę z kiełbasą

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • deska do krojenia;
  • tarka;
  • nóż;
  • głęboka miska.

Składniki

Produkt Ilość
kiełbasa „Salami” 150 gramów
Pieczarka 4 rzeczy. średni rozmiar
krem 250 ml
tymianek 1 oddział
rozmaryn 1 oddział
ser Mozzarella 200 – 250 g
czosnek 1 – 2 zęby
suche drożdże 1 opakowanie (5 – 7 g)
jajko 1 szt.
mleko 300 ml
mąka 400 – 500 g
cukier 1 ul. l.
Sól 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 30 ml
Parmezan smak

Gotowanie krok po kroku

  • Przed przygotowaniem ciasta odmierz wszystkie niezbędne produkty. Mąkę należy przesiać, najlepiej dwa razy. Następnie dodaj sól, cukier i wymieszaj.

    Przesiej mąkę, dodaj do niej sól.

  • Podgrzej mleko do temperatury 35 – 40°, dodaj drożdże i wymieszaj. Odczekaj 10 minut, aż drożdże się aktywują. Wbij jajko do miski i dobrze rozbij widelcem. Dodaj jajko i 15 ml oleju roślinnego do mleka i wymieszaj. Dodaj mąkę małymi porcjami, stopniowo wyrabiając ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. Dobrze wyrabiane ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.

    Zagnieść ciasto drożdżowe.

  • Ciasto odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ta porcja ciasta wystarczy na dwie cienkie pizze, średnica ciasta wyniesie około 30 – 35 cm.

    Ciasto powinno dobrze wyrosnąć.

  • W międzyczasie możesz przygotować sos. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, poczekaj, aż trochę się nagrzeje, dodaj przepuszczony przez prasę czosnek.

    Smaż czosnek na patelni z olejem roślinnym.

  • Gdy czosnek lekko się zaczerwieni, wlej śmietanę, dobrze wymieszaj, dodaj posiekany tymianek i liście rozmarynu.

    Dodaj śmietanę na patelnię i przyprawy.

  • Gdy sos zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i ostudź całkowicie.

    Zagotuj sos śmietanowy, aż zgęstnieje.

  • Na nadzienie pokrój kiełbasę w plasterki.

    Kiełbasę pokroić w plasterki.

  • Ruszt parmezanu.

    Zetrzyj parmezan na tarce.

  • Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, a mozzarellę posiekać rękoma.

    Pieczarki pokroić w plastry.

  • Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na dwie części, aby przygotować dwie cienkie pizze.

    Podziel ciasto na pół.

  • Pierwszą część ciasta wywinąć na okrąg o grubości 5-6 mm, odciąć nadmiar i ułożyć boki.

    Ciasto rozwałkowujemy, formujemy boki, wkładamy do formy.

  • Nałóż sos równomiernie na obrabiany przedmiot, rozłóż pieczarki i krążki kiełbasiane. Mozzarellę rozerwać rękoma i losowo ułożyć na wierzchu nadzienia, posypać odrobiną parmezanu. Wysłać pizzę do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury na 10 minut.

    Nasmaruj spód pizzy białym sosem, ułóż nadzienie.

  • 2 – 3 minuty przed gotowością wyjęcia pizzy i posypania tartym parmezanem. Następnie włóż z powrotem do piekarnika. W tym czasie pizza osiągnie gotowość, a parmezan się rozpuści. Pod koniec pieczenia wyjmij pizzę z piekarnika, w razie potrzeby udekoruj rukolą lub innymi ziołami.

    Pizzę z kiełbasą pod koniec pieczenia należy również posypać parmezanem.

  • Czy wiedziałeś? Jeśli nie lubisz kremowego sosu, możesz go zastąpić sosem pomidorowym. W takim przypadku lepiej jest wziąć świeże lub konserwowe pomidory we własnym soku zamiast keczupu lub pasty pomidorowej.

    Przepis

    Jak właściwie zorganizować proces robienia pizzy z kiełbasą, można zobaczyć na filmie.

    Czy próbowałeś zrobić pizzę z kiełbasą w sosie śmietanowym? Najczęściej wolą gotować taką pizzę z ketchupem lub sosem pomidorowym. Jak myślisz, który sos smakuje lepiej?

    Inne przepisy na pizzę

    Pyszna pizza w powolnej kuchence
    Pizza z ananasem
    Pizza z pieczarkami i serem
    Pyszne dodatki do pizzy Pizza z
    ciasta francuskiego

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author