
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- deska do krojenia;
- tarka;
- nóż;
- głęboka miska.
Składniki
Produkt | Ilość |
kiełbasa „Salami” | 150 gramów |
Pieczarka | 4 rzeczy. średni rozmiar |
krem | 250 ml |
tymianek | 1 oddział |
rozmaryn | 1 oddział |
ser Mozzarella | 200 – 250 g |
czosnek | 1 – 2 zęby |
suche drożdże | 1 opakowanie (5 – 7 g) |
jajko | 1 szt. |
mleko | 300 ml |
mąka | 400 – 500 g |
cukier | 1 ul. l. |
Sól | 1 łyżeczka |
Oliwa z oliwek | 30 ml |
Parmezan | smak |
Gotowanie krok po kroku
Przed przygotowaniem ciasta odmierz wszystkie niezbędne produkty. Mąkę należy przesiać, najlepiej dwa razy. Następnie dodaj sól, cukier i wymieszaj. 
Podgrzej mleko do temperatury 35 – 40°, dodaj drożdże i wymieszaj. Odczekaj 10 minut, aż drożdże się aktywują. Wbij jajko do miski i dobrze rozbij widelcem. Dodaj jajko i 15 ml oleju roślinnego do mleka i wymieszaj. Dodaj mąkę małymi porcjami, stopniowo wyrabiając ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. Dobrze wyrabiane ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. 
Ciasto odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ta porcja ciasta wystarczy na dwie cienkie pizze, średnica ciasta wyniesie około 30 – 35 cm. 
W międzyczasie możesz przygotować sos. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, poczekaj, aż trochę się nagrzeje, dodaj przepuszczony przez prasę czosnek. 
Gdy czosnek lekko się zaczerwieni, wlej śmietanę, dobrze wymieszaj, dodaj posiekany tymianek i liście rozmarynu. 
Gdy sos zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i ostudź całkowicie. 
Na nadzienie pokrój kiełbasę w plasterki. 
Ruszt parmezanu. 
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, a mozzarellę posiekać rękoma. 
Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na dwie części, aby przygotować dwie cienkie pizze. 
Pierwszą część ciasta wywinąć na okrąg o grubości 5-6 mm, odciąć nadmiar i ułożyć boki. 
Nałóż sos równomiernie na obrabiany przedmiot, rozłóż pieczarki i krążki kiełbasiane. Mozzarellę rozerwać rękoma i losowo ułożyć na wierzchu nadzienia, posypać odrobiną parmezanu. Wysłać pizzę do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury na 10 minut. 
2 – 3 minuty przed gotowością wyjęcia pizzy i posypania tartym parmezanem. Następnie włóż z powrotem do piekarnika. W tym czasie pizza osiągnie gotowość, a parmezan się rozpuści. Pod koniec pieczenia wyjmij pizzę z piekarnika, w razie potrzeby udekoruj rukolą lub innymi ziołami. 
Czy wiedziałeś? Jeśli nie lubisz kremowego sosu, możesz go zastąpić sosem pomidorowym. W takim przypadku lepiej jest wziąć świeże lub konserwowe pomidory we własnym soku zamiast keczupu lub pasty pomidorowej.
Przepis
Jak właściwie zorganizować proces robienia pizzy z kiełbasą, można zobaczyć na filmie.
Czy próbowałeś zrobić pizzę z kiełbasą w sosie śmietanowym? Najczęściej wolą gotować taką pizzę z ketchupem lub sosem pomidorowym. Jak myślisz, który sos smakuje lepiej?
Inne przepisy na pizzę
Pyszna pizza w powolnej kuchence
Pizza z ananasem
Pizza z pieczarkami i serem
Pyszne dodatki do pizzy Pizza z
ciasta francuskiego
Smacznego!