Placki brokułowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Naleśniki z brokułami i serem - pyszne i bardzo satysfakcjonujące

Sprzęt i przybory kuchenne:  garnek, durszlak, tarka, łyżka, blender, miska głęboka, ręcznik papierowy, talerz, patelnia, kuchenka.

Składniki

Produkt Ilość
brokuły 250g
jajko 1 szt.
Sól smak
Pieprz smak
Twardy ser 50g
Mąka 60 gramów
Olej roślinny 50 ml
Woda 1 l

Gotowanie krok po kroku

  • Brokuły można przyjmować świeże lub mrożone. Przed gotowaniem kapustę należy rozmrozić i umyć. Na patelnię wlać 1 litr wody, podpalić, zagotować. 250 g kapusty brokułowej rozkładamy na kwiatostany i wkładamy do wody. Gotujemy 5 minut. Nie próbuj gotować do miękkości, a tym bardziej nie rozgotuj jej, ponieważ przy dłuższej ekspozycji na wysokie temperatury kapusta straci swoje korzystne właściwości.

    Najpierw ugotuj brokuły.

  • Odcedź wodę, włóż kapustę do durszlaka, zalej zimną wodą.

    Ugotowane brokuły opłucz pod bieżącą zimną wodą.

  • Włóż do głębokiej miski i zmiel blenderem do stanu puree.

    Używając blendera, zmiksuj brokuły.

  • Rozbij 1 jajko i dodaj do brokułów.

    Jajko ubijamy w masę kapusty.

  • Dopraw solą i zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, aby jajko otoczyło brokuły.

    Dodaj sól i pieprz do smaku.

  • Na średniej tarce zetrzyj 50 g twardego sera. Wkładamy do miski z kapustą.

    Do masy kapuścianej dodajemy również starty ser.

  • Dodaj 60 g mąki, wszystko wymieszaj na gładką masę.

    Dodajemy mąkę.

  • Wlej olej roślinny na patelnię, podpal, dobrze podgrzej. Powstałą masę rozprowadzamy łyżką do wrzącego oleju.

    Ciasto kapuściane rozprowadzamy na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym.

  • Smaż naleśniki z obu stron, aż będą gotowe.

    Smaż placki z obu stron.

  • Połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

    Ugotowane naleśniki przełóż na ręczniki papierowe, aby wchłonęły tłuszcz.

  • Podawać z sosem jogurtowym, kwaśną śmietaną lub ketchupem. Posyp tartym serem i drobno posiekanymi ziołami.

    Naleśniki brokułowe można podawać ze śmietaną, jogurtem.

  • Tajemnice gotowania brokułów

    • Dania z brokułów są bardzo sycące, nawet surowa kapusta pomoże poradzić sobie z głodem, dzięki wysokiej zawartości błonnika.
    • Używaj tylko świeżych i wysokiej jakości produktów.
    • Można go również łączyć ze wszystkimi rodzajami mięs, warzyw i płatków zbożowych, dzięki czemu może służyć jako dodatek do dań oraz być częścią sałatek i dań głównych.
    • Przyprawy takie jak oregano, rozmaryn, gałka muszkatołowa, majeranek mogą podkreślić smak brokułów.
    • Mrożoną kapustę wstępnie rozmraża się, a aby przyspieszyć ten proces, przez kilka minut zalewa się ją zimną wodą.
    • Mrożona kapusta zachowuje witaminy nie dłużej niż 1 rok.
    • Do puree brokułowego można dodać pietruszkę, koperek lub bazylię.
    • Puree można napełnić mlekiem, śmietaną i żółtkami.
    • Jeśli rozcieńczysz puree bulionem lub dużą ilością śmietanki, otrzymasz pyszną zupę;
    • Schłodzone naczynia z brokułami lepiej podgrzać w łaźni parowej.
    • Brokuły można gotować na wszystkie dostępne sposoby. Jest gotowany, smażony, duszony, pieczony, gotowany na parze, w piekarniku iw powolnej kuchence. Ale tylko przy odpowiednim przetwarzaniu kapusta zachowa wszystkie swoje korzystne właściwości i naprawdę przyniesie korzyści.
    • Dzięki jasnozielonej barwie brokuły są ozdobą każdej potrawy.

    Przepis

    W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne i zdrowe placuszki brokułowe z serem. Zobaczysz, jaką konsystencję powinna mieć masa warzywna, aby uformować naleśniki.

    Ten przepis jest bardzo prosty, naleśniki warzywne gotują się szybko. Jeśli nie masz dużo czasu na przygotowanie obfitego śniadania, placki z brokułami są szybką opcją i są niskokaloryczne, sycące i lekkie. Możesz je również ugotować, jeśli jesteś na diecie. Naleśniki możesz podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do przystawki, sałatki lub zupy. Spróbuj, jest bardzo smaczny. Dziękuję za gotowanie z nami. Napisz w komentarzach, co lubisz robić i podawaj z naleśnikami. Dobry nastrój i smacznego.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author