Placki dyniowe 🥞 według prostego przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Cienkie naleśniki dyniowe - pyszne śniadanie lub obiad 🥞

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, trzepaczka, blender lub popychacz, głębokie miski różnej wielkości, rondel, waga kuchenna, naleśnikarka o małej średnicy lub patelnia nieprzywierająca, szpatułka, sitko, płaskie naczynie do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Dynia 500 gramów
Jaja kurze 3 szt.
Cukier granulowany 45 gramów
Sól 3 gramy
Mąka pszenna 400 gramów
mleko 400 gramów
Olej roślinny 45 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Pół kilograma świeżej dyni obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wkładamy dynię do rondla, napełniamy wodą i kładziemy na kuchence do zagotowania. Gdy woda się zagotuje, gotuj przez kolejne 7 minut i wyłącz. Odcedź wodę i zmiksuj dynię blenderem. Możesz też użyć popychacza, ale wtedy będziesz musiał poświęcić na to więcej czasu.

    Gotowanie naleśników dyniowych

  • Trzy jaja kurze rozbijamy do głębokiej miski, dodajemy 45 gramów cukru pudru i 3 gramy soli. Wszystko dobrze ubij trzepaczką.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Do puree z dyni dodać jajka z cukrem. Pamiętaj, aby ostygnąć, w przeciwnym razie jajka mogą się skrzepnąć po zmieszaniu.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Dodaj części 400 gramów mleka i wymieszaj trzepaczką.

    Dodaj mleko do ugotowania

  • Przesiej przez sito 400 g mąki pszennej i dodaj w częściach do wspólnej miski. Po każdej porcji mąki dokładnie wymieszać ciasto tak, aby nie tworzyły się grudki. Dodaj 45 gramów oleju roślinnego do ciasta i wszystko ponownie wymieszaj.

    Dodaj mąkę do ugotowania

  • Na kuchence kładziemy naleśnikarkę lub nieprzywierającą patelnię i wlewamy trochę oleju roślinnego. Należy to zrobić tuż przed pierwszym naleśnikiem, wtedy olej nie jest potrzebny. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę ciasta i rozprowadź na całej powierzchni. Naleśniki są bardzo cienkie i delikatne, więc nie musisz brać patelni o dużej średnicy, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie przewrócić naleśników bez ich rozerwania.

    Dodaj składniki do gotowania

  • Każdy naleśnik smażymy przez 2-3 minuty z obu stron i umieszczamy w szkiełku na płaskim naczyniu.

    Rozgrzej patelnię do gotowania.

  • Gotowe naleśniki podawane są na stole z ulubionym dodatkiem.

    Cienkie naleśniki dyniowe - pyszne śniadanie lub obiad

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Te naleśniki można podawać z dżemem, kwaśną śmietaną, mlekiem skondensowanym, dżemami i różnymi dodatkami.
    • Każdy gotowy naleśnik można też posmarować odrobiną roztopionego masła.
    • Naleśniki dyniowe można podawać na ciepło lub na zimno. Nie umniejsza to ich uroku i użyteczności.
    • Do dania można podawać zieloną lub czarną herbatę, lub po prostu jeść je z mlekiem.
    • Jeśli chcesz, aby naleśniki były słodsze, dodaj do ciasta więcej cukru pudru.
    • Świeży miód sprawi, że naleśniki będą zdrowsze, jeśli będą podawane jako kęs.
    • Jeśli dostaniesz bardzo delikatne naleśniki i zostaną rozdarte, dodaj trochę więcej mąki pszennej do ciasta. To powinno naprawić sytuację.

    Przepis

    Pomoże ci to poprawnie, a co najważniejsze, szybko i smacznie ugotować idealne naleśniki z dyni. Ten przysmak jest bardzo zdrowy i może być wspaniałym śniadaniem dla całej rodziny.

    Chyba każdy uwielbia świeże, pachnące naleśniki. Ale nie wszyscy wiedzą, że nawet tak proste danie można urozmaicić, uczynić niezwykłym i bardzo użytecznym. Ten przepis jest dla Ciebie. Koniecznie spróbuj tych naleśników. Jak często robisz naleśniki? Lubisz słodkie czy słone? Podobał Ci się ten przepis? Podziel się swoją opinią i wrażeniami w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author