
Sprzęt AGD i przybory kuchenne
- kołek;
- patelnia;
- miska do wyrabiania ciasta;
- trzepaczka lub widelec;
- Łopatka;
- łyżka stołowa i łyżeczka;
- sito do mąki;
- duże płaskie naczynie do serwowania.
Składniki
- Mąka pszenna – 250 g
- Jajko – 2 szt.
- Śmietana gęsta (20% lub więcej) – 100 g
- Cukier – 80 g
- Soda – 0,5 łyżeczki
- Sól – szczypta
- Olej roślinny do smażenia – 1 szklanka
Gotowanie krok po kroku
Wbij jajka (2 szt.) do miski. Ubij je dobrze trzepaczką lub widelcem, aż będą gładkie.
Dodaj 80 g cukru, szczyptę soli i 0,5 łyżeczki. Soda. Jeszcze raz wszystko dobrze ubij trzepaczką. Sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia, wystarczy wziąć 1,5 łyżeczki.
Do przyszłego ciasta rozprowadzamy 100 g tłustej śmietany i ponownie zagniatamy. Zawartość tłuszczu w śmietanie odgrywa rolę w puszystości naleśników, więc weź produkt o zawartości tłuszczu 20% lub więcej). Kryterium pożądanej jednorodności ciasta jest całkowite rozpuszczenie cukru.
Przesiej 250 g mąki pszennej przez sito, aby nasycić mąkę tlenem i pozbyć się grudek. Dodaj mąkę do innych produktów w kilku etapach. Po każdej porcji wymieszać ciasto i obserwować jego konsystencję. Prawidłowa grubość jest wtedy, gdy ciasto powoli wypływa z trzepaczki, bez natychmiastowego rozlewania się po powierzchni. Jeśli mąki jest za dużo, a ciasto jest za gęste, dodaj do miski trochę kwaśnej śmietany i wymieszaj.
Wkładamy patelnię do ognia, wlewamy olej do smażenia. Odpowiednia ilość oleju to klucz do splendoru naleśników. Olejki wylewa się warstwą około 3 mm. Mimo tak grubej warstwy oleju naleśniki są suche. Owalne naleśniki włożyć łyżką do rozgrzanego oleju i piec 1,5-2 minuty z jednej strony.
Następnie odwróć i piecz przez 1-1,5 minuty po drugiej stronie. Nie ma potrzeby przykrywania patelni pokrywką. Placki gotują się szybko, wyrastają i rumienią się na Twoich oczach.
Gotowe naleśniki rozkładamy na szkiełku na płaskim talerzu i podajemy na gorąco do stołu. Jako dodatek do naleśników odpowiednie są miód, mleko skondensowane, pasta orzechowa, świeże jagody, śmietana, dżem, rozpuszczona czekolada.
Czy wiedziałeś? Aby naleśniki okazały się bujne, doświadczone gospodynie domowe z wyprzedzeniem wyjmują jajka i śmietanę z lodówki: w ciepłym otoczeniu soda lepiej pokaże swój efekt w cieście. Podczas ubijania do jajek natychmiast dodaje się szczyptę soli, a dopiero potem układa się resztę składników.
Przepis
Aby niczego nie przegapić w technologii gotowania, spójrz na przepis. Wtedy naleśniki na pewno za pierwszym razem okażą się soczyste i smaczne.
Gorące pachnące puszyste naleśniki prosto z patelni tworzą przytulną atmosferę jak żadne inne danie. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis na naleśniki. Spróbuj ugotować to danie zgodnie z dzisiejszą metodą. Może ten przepis stanie się ulubionym dla Twojej rodziny. Powiedz nam, jak gotujesz naleśniki? Co najbardziej lubisz w jedzeniu naleśników w domu?