Placki na śmietanie według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Bujne naleśniki na śmietanie w 5 minut

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • kołek;
  • patelnia;
  • miska do wyrabiania ciasta;
  • trzepaczka lub widelec;
  • Łopatka;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • sito do mąki;
  • duże płaskie naczynie do serwowania.

Składniki

  • Mąka pszenna – 250 g
  • Jajko – 2 szt.
  • Śmietana gęsta (20% lub więcej) – 100 g
  • Cukier – 80 g
  • Soda – 0,5 łyżeczki
  • Sól – szczypta
  • Olej roślinny do smażenia – 1 szklanka

Gotowanie krok po kroku

  • Wbij jajka (2 szt.) do miski. Ubij je dobrze trzepaczką lub widelcem, aż będą gładkie.
    Wbij jajka do miski i ubij trzepaczką.
  • Dodaj 80 g cukru, szczyptę soli i 0,5 łyżeczki. Soda. Jeszcze raz wszystko dobrze ubij trzepaczką. Sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia, wystarczy wziąć 1,5 łyżeczki.
    Dodaj cukier, sól, sodę.
  • Do przyszłego ciasta rozprowadzamy 100 g tłustej śmietany i ponownie zagniatamy. Zawartość tłuszczu w śmietanie odgrywa rolę w puszystości naleśników, więc weź produkt o zawartości tłuszczu 20% lub więcej). Kryterium pożądanej jednorodności ciasta jest całkowite rozpuszczenie cukru.
    Dodaj śmietanę.
  • Przesiej 250 g mąki pszennej przez sito, aby nasycić mąkę tlenem i pozbyć się grudek. Dodaj mąkę do innych produktów w kilku etapach. Po każdej porcji wymieszać ciasto i obserwować jego konsystencję. Prawidłowa grubość jest wtedy, gdy ciasto powoli wypływa z trzepaczki, bez natychmiastowego rozlewania się po powierzchni. Jeśli mąki jest za dużo, a ciasto jest za gęste, dodaj do miski trochę kwaśnej śmietany i wymieszaj.
    Przesiej mąkę i wymieszaj ciasto.
  • Wkładamy patelnię do ognia, wlewamy olej do smażenia. Odpowiednia ilość oleju to klucz do splendoru naleśników. Olejki wylewa się warstwą około 3 mm. Mimo tak grubej warstwy oleju naleśniki są suche. Owalne naleśniki włożyć łyżką do rozgrzanego oleju i piec 1,5-2 minuty z jednej strony.
    Porcje ciasta rozprowadzamy na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym.
  • Następnie odwróć i piecz przez 1-1,5 minuty po drugiej stronie. Nie ma potrzeby przykrywania patelni pokrywką. Placki gotują się szybko, wyrastają i rumienią się na Twoich oczach.
    Smażyć naleśniki z obu stron.
  • Gotowe naleśniki rozkładamy na szkiełku na płaskim talerzu i podajemy na gorąco do stołu. Jako dodatek do naleśników odpowiednie są miód, mleko skondensowane, pasta orzechowa, świeże jagody, śmietana, dżem, rozpuszczona czekolada.
    Tak okazały się nasze naleśniki na śmietanie.
  • Czy wiedziałeś? Aby naleśniki okazały się bujne, doświadczone gospodynie domowe z wyprzedzeniem wyjmują jajka i śmietanę z lodówki: w ciepłym otoczeniu soda lepiej pokaże swój efekt w cieście. Podczas ubijania do jajek natychmiast dodaje się szczyptę soli, a dopiero potem układa się resztę składników.

    Przepis

    Aby niczego nie przegapić w technologii gotowania, spójrz na przepis. Wtedy naleśniki na pewno za pierwszym razem okażą się soczyste i smaczne.

    Gorące pachnące puszyste naleśniki prosto z patelni tworzą przytulną atmosferę jak żadne inne danie. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis na naleśniki. Spróbuj ugotować to danie zgodnie z dzisiejszą metodą. Może ten przepis stanie się ulubionym dla Twojej rodziny. Powiedz nam, jak gotujesz naleśniki? Co najbardziej lubisz w jedzeniu naleśników w domu?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author