
Sprzęt i przybory kuchenne:
- deska do krojenia;
- nóż;
- kuchenka lub płyta grzewcza;
- patelnia;
- maszynka do mięsa (lub blender);
- miska;
- głęboka pojemność;
- widelec;
- Łopatka;
- podawać danie.
Składniki
Produkt | Ilość |
Wątroba (wieprzowa, drobiowa lub wołowa) | 1 kg |
Cebula | 4 rzeczy. |
Olej roślinny | 6 – 8 art. l. |
jajka kurze | 4 rzeczy. |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
majonez | 3 art. l. |
Mąka pszenna | 1 stos |
Gotowanie krok po kroku
Cebulę dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. 
Wkładamy patelnię do ognia, wlewamy 2 łyżki. l. olej roślinny, a następnie, gdy olej się lekko podgrzeje, wlej cebulę. Cebulę smażymy przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka i lekko zarumieniona. 
Podczas smażenia cebuli pokrój wątrobę na średniej wielkości kawałki. 
Zmiel wątrobę maszynką do mięsa (możesz również użyć blendera). 
Następnie smażoną cebulę wysyłamy do maszynki do mięsa (zmiel bezpośrednio do pojemnika ze zmieloną wątróbką). 
Do małej miski wbijamy 4 surowe jaja kurze, lekko mieszamy widelcem i przesyłamy do wątroby. 
Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. 
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. 
Dodaj do powstałej mieszaniny 3 łyżki. l. majonez (w razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną) i ponownie wymieszać. 
Następnie zaczynamy stopniowo (porcjowo) wprowadzać mąkę, za każdym razem dobrze mieszając mieszankę po dodaniu kolejnej porcji, aby zapobiec powstawaniu grudek. 
Ponownie stawiamy czystą patelnię na ogniu, wlewamy 4 łyżki. l. olej roślinny (w trakcie smażenia może być konieczne dodanie większej ilości oleju, więc lepiej od razu wziąć go z marginesem) i poczekać, aż dobrze się nagrzeje. Gdy olej się rozgrzeje, wlej miksturę na patelnię, formując z niej pojedyncze małe naleśniki. 
Naleśniki należy smażyć na średnim ogniu dosłownie po kilka minut z każdej strony (smażą się wystarczająco szybko, więc uważaj, aby nie przypalić naleśników). Gotowe naleśniki kładziemy na naczynie do podania i przystępujemy do posiłku! Naczynie do serwowania można dodatkowo wyłożyć ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tłuszczu z naleśników. 
Dekoracja i serwowanie dania
Te naleśniki można podawać z prawie każdym dodatkiem (kasza gryczana, ryż, puree ziemniaczane, makaron itp.) lub sałatką warzywną. Można je spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podczas serwowania należy je polać sosem pomidorowym lub śmietanowym¸ i posypać świeżymi posiekanymi ziołami. Smacznego!
Przepis
Widać wyraźnie, jak smażone są w tym naleśniki. Pokazuje kolejny prosty przepis na takie danie.
Naleśniki z wątroby przygotowane według tego przepisu są bardzo miękkie, soczyste i po prostu rozpływają się w ustach. To po prostu idealny rodzinny obiad! Kochasz wątrobę? Jak ci się podoba ta opcja gotowania? Zostaw swój komentarz na ten temat.