Placki z wątróbki: przepis krok po kroku 🥞 ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne naleśniki z wątroby 🥞

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • kuchenka lub płyta grzewcza;
  • patelnia;
  • maszynka do mięsa (lub blender);
  • miska;
  • głęboka pojemność;
  • widelec;
  • Łopatka;
  • podawać danie.

Składniki

Produkt Ilość
Wątroba (wieprzowa, drobiowa lub wołowa) 1 kg
Cebula 4 rzeczy.
Olej roślinny 6 – 8 art. l.
jajka kurze 4 rzeczy.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
majonez 3 art. l.
Mąka pszenna 1 stos

Gotowanie krok po kroku

  • Cebulę dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Wkładamy patelnię do ognia, wlewamy 2 łyżki. l. olej roślinny, a następnie, gdy olej się lekko podgrzeje, wlej cebulę. Cebulę smażymy przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka i lekko zarumieniona.

    Podsmaż cebulę na złoty kolor.

  • Podczas smażenia cebuli pokrój wątrobę na średniej wielkości kawałki.

    Pokrój wątrobę na kawałki.

  • Zmiel wątrobę maszynką do mięsa (możesz również użyć blendera).

    Przeskakujemy wątrobę przez maszynkę do mięsa.

  • Następnie smażoną cebulę wysyłamy do maszynki do mięsa (zmiel bezpośrednio do pojemnika ze zmieloną wątróbką).

    Od razu usmażoną cebulę wrzuć do maszynki do mięsa.

  • Do małej miski wbijamy 4 surowe jaja kurze, lekko mieszamy widelcem i przesyłamy do wątroby.

    Ubij jajka i dodaj do mieszanki wątrobowej.

  • Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku.

    Dodaj sól i pieprz.

  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

    Wymieszaj masę wątroby.

  • Dodaj do powstałej mieszaniny 3 łyżki. l. majonez (w razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną) i ponownie wymieszać.

    Do ciasta dodać majonez.

  • Następnie zaczynamy stopniowo (porcjowo) wprowadzać mąkę, za każdym razem dobrze mieszając mieszankę po dodaniu kolejnej porcji, aby zapobiec powstawaniu grudek.

    Do ciasta wprowadzamy mąkę i doprowadzamy do jednorodności.

  • Ponownie stawiamy czystą patelnię na ogniu, wlewamy 4 łyżki. l. olej roślinny (w trakcie smażenia może być konieczne dodanie większej ilości oleju, więc lepiej od razu wziąć go z marginesem) i poczekać, aż dobrze się nagrzeje. Gdy olej się rozgrzeje, wlej miksturę na patelnię, formując z niej pojedyncze małe naleśniki.

    Ciasto rozprowadzamy łyżką na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i formujemy naleśniki.

  • Naleśniki należy smażyć na średnim ogniu dosłownie po kilka minut z każdej strony (smażą się wystarczająco szybko, więc uważaj, aby nie przypalić naleśników). Gotowe naleśniki kładziemy na naczynie do podania i przystępujemy do posiłku! Naczynie do serwowania można dodatkowo wyłożyć ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tłuszczu z naleśników.

    Naleśniki z wątroby smażone są bardzo szybko.

  • Dekoracja i serwowanie dania

    Te naleśniki można podawać z prawie każdym dodatkiem (kasza gryczana, ryż, puree ziemniaczane, makaron itp.) lub sałatką warzywną. Można je spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podczas serwowania należy je polać sosem pomidorowym lub śmietanowym¸ i posypać świeżymi posiekanymi ziołami. Smacznego!

    Przepis

    Widać wyraźnie, jak smażone są w tym naleśniki. Pokazuje kolejny prosty przepis na takie danie.

    Naleśniki z wątroby przygotowane według tego przepisu są bardzo miękkie, soczyste i po prostu rozpływają się w ustach. To po prostu idealny rodzinny obiad! Kochasz wątrobę? Jak ci się podoba ta opcja gotowania? Zostaw swój komentarz na ten temat.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author