Placki ziemniaczane bez jajek według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne placki ziemniaczane bez jajek - bardzo prosty przepis 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka (płyta grzewcza), nieprzywierająca patelnia, miska, gruba tarka, deska do krojenia, nóż, łyżka stołowa, łyżeczka, silikonowa lub drewniana szpatułka.

Składniki

Nazwa produktów Ilość
Ziemniak (duży) 3 szt.
cebula (średnia) 1 szt.
Mąka pszenna 2-3 łyżki. l.
Sól 0,5-1 łyżeczki
posiekane warzywa 2 łyżki stołowe. l.
Olej roślinny 3-4 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Czyścimy i myjemy 1 średnią cebulę i 3 duże ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i natrzeć ziemniaki na grubej tarce. Jeśli ziemniaki są bardzo soczyste, należy je lekko wycisnąć.

    gotowanie placków ziemniaczanych bez jajek

  • Wymieszaj ziemniaki, cebulę, 2 łyżki. l. posiekane warzywa (koperek i / lub pietruszka) i 0,5-1 łyżeczki. Sól.

    Przygotuj składniki na naleśniki

  • Wlej mąkę – 2-3 łyżki. l. w zależności od soczystości ziemniaków.
    Przesiej mąkę do naleśników
  • Wszystko dobrze wymieszaj drewnianą lub silikonową szpatułką.

    Aby przygotować naleśniki, wymieszaj składniki

  • Rozgrzej patelnię zapobiegającą przywieraniu z 1 łyżką. l. olej roślinny.

    Aby ugotować naleśniki, podgrzej patelnię

  • Ciasto rozprowadzamy łyżką stołową, naleśnikom nadajemy zaokrąglony kształt i lekko dociskamy wierzch, aby placki ziemniaczane miały taką samą grubość.

    Smażyć ziemniaki na naleśniki

  • Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut. z każdej strony. Nałożyć na naczynie, posypać ziołami i podawać na gorąco ze śmietaną.

    placki ziemniaczane bez jajek gotowe

  • Pomocne wskazówki

    Aby naleśniki były pyszne, musisz znać niektóre subtelności ich przygotowania:

    • Nie bierz młodych ziemniaków, bo jest w nich jeszcze mało skrobi, ale może być zwiększona zawartość azotanów (dlatego lepiej je ugotować i wylać bulion).
    • Możesz posiekać ziemniaki i cebulę w maszynce do mięsa lub blenderze. Ale tradycyjnie warzywa naciera się na drobnej tarce.
    • Aby ziemniaki nie ciemniały, naciera się je kolejno cebulą.
    • Jeśli starta masa wypuściła dużo soku, lepiej ją wycisnąć lub osuszyć, wrzucając do durszlaka.
    • Do ciasta można dodać nie tylko mąkę, ale także skrobię – wtedy skórka stanie się chrupiąca.
    • Za dużo mąki może sprawić, że naleśniki będą gumiaste.
    • Istnieje możliwość gotowania naleśników z jajkami – 1-2 jajka na każde 0,5 kg ziemniaków.
    • Placki ziemniaczane najlepiej smażyć na gorącej żeliwnej patelni. Jednocześnie powinno być dość dużo oleju roślinnego, aby placki ziemniaczane były w nim zanurzone do połowy.
    • Gotowe naleśniki układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju.
    • Jeśli nie chcesz zbyt tłustego dania, użyj patelni nieprzywierającej. Nadal będziesz potrzebować oleju, ale w znacznie mniejszych ilościach – 1 łyżka. l. dla każdej ze stron.
    • Jeszcze delikatniejszą opcją (ale niestety bez chrupiącej smażonej skórki) jest przykrycie patelni pokrywką. Wtedy ziemniaki będą ugotowane, ale placki ziemniaczane nie będą zbyt usmażone. To nie do końca placki ziemniaczane, ale też bardzo smaczne.
    • Draniki podaje się na gorąco, zwykle ze świeżą śmietaną. Możesz dodać do niego starty czosnek i/lub zioła i przyprawy.

    Przepis

    „Naleśniki z dietą” to trochę kontrowersyjna fraza, ale po obejrzeniu tego filmu zobaczysz, że coś podobnego jest możliwe. Dowiesz się, jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z odrobiną mąki i oleju roślinnego, aby gotowe danie nie było zbyt ciężkie dla żołądka.

    Czy na pewno chcesz to teraz wypróbować? Jak się robi naleśniki? Napisz w komentarzach.

    Inne przepisy na naleśniki

    Draniki z serem

    Draniki bez mąki

    Dranik po węgiersku

    Draniki z mięsem mielonym

    Draniki ze skwarkami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author