Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- wagi kuchenne;
- łyżeczka i łyżka stołowa;
- tarka;
- Papier do pieczenia;
- naczynia na składniki;
- pergamin;
- szczoteczka silikonowa;
- nóż kuchenny;
- deska do krojenia;
- naczynia do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Ziemniak | 500 gramów |
Cebula | 1 głowa |
Twardy ser | 60 gramów |
Jaja kurze | 1 szt. |
Śmietana, zawartość tłuszczu 15% | 1 ul. l. |
suszony czosnek | 1 łyżeczka |
Sól, mielony pieprz | smak |
zielone koperki | 3-5 oddziałów |
Masło | 50g |
Gotowanie krok po kroku
Metody gotowania i podawania
W rzeczywistości każdy może ugotować takie placki ziemniaczane, biorąc pod uwagę jego preferencje. Na przykład zamiast ziemniaków można włożyć startą młodą cukinię lub miąższ z dyni. Takie danie zawiera mniej kalorii i będzie jeszcze bardziej przydatne.
Ale aby naleśniki były pożywne i satysfakcjonujące, możesz dodać mięso mielone. Oprócz sera twardego można użyć twarogu lub sera topionego, a zamiast koperku świeżą zieloną cebulkę lub pietruszkę. Doskonałym dodatkiem do takiego dania będzie kwaśna śmietana lub dowolny świeżo przygotowany kremowy sos.
Przepis
Jeden z dobrych przepisów na robienie placków ziemniaczanych w piekarniku jest również przedstawiony na tym małym.
Jak często gotujesz takie potrawy? Nawet smakoszowi spodobają się placki ziemniaczane przygotowane według tego przepisu, więc spróbuj i podziel się swoimi opiniami i wrażeniami w komentarzach.
Inne przepisy na naleśniki
Draniki z cukinii
Draniki w piekarniku
Naleśniki ziemniaczane
Draniki bez jajek
Draniki z serem
Miłego czytania!