Placki ziemniaczane w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Placki Ziemniaczane Z Serem - zapiekać w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • piekarnik;
  • wagi kuchenne;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • tarka;
  • Papier do pieczenia;
  • naczynia na składniki;
  • pergamin;
  • szczoteczka silikonowa;
  • nóż kuchenny;
  • deska do krojenia;
  • naczynia do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Ziemniak 500 gramów
Cebula 1 głowa
Twardy ser 60 gramów
Jaja kurze 1 szt.
Śmietana, zawartość tłuszczu 15% 1 ul. l.
suszony czosnek 1 łyżeczka
Sól, mielony pieprz smak
zielone koperki 3-5 oddziałów
Masło 50g

Gotowanie krok po kroku

  • W oddzielnych miskach zetrzyj twardy ser (60 g), obraną cebulę (1 główka) i ziemniaki (500 g) na drobnej tarce.

    Zetrzyj ziemniaki.

  • Dodaj sól (1-2 szczypty) do ziemniaków, dobrze wymieszaj i pozostaw na 5 minut, aby sok wypłynął.

    Trochę solimy ziemniaki, żeby wytworzyły się sok.

  • Ziele kopru (3-5 gałązek) dobrze spłucz w wodzie i drobno posiekaj. Jeśli zielenie są zbyt brudne, namocz je w wodzie na kilka minut, a następnie spłucz pod bieżącą wodą.

    Posiekaj świeże zioła.

  • Wyciśnij starte ziemniaki i przełóż do innej miski.

    Wyciśnij nadmiar wilgoci z masy ziemniaczanej.

  • Dodaj do tego surowe jajko kurze (1 szt.), suszony czosnek (1 łyżeczka), mielony czarny pieprz (do smaku), startą cebulę i śmietanę (1 łyżka. L).

    Do ziemniaków dodać pieprz, jajko, śmietanę.

  • Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj ser, zioła i ponownie dobrze wymieszaj.

    Dodać również posiekane zioła i ser, wymieszać.

  • Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub posmaruj olejem roślinnym i umieść jedną łyżkę mieszanki ziemniaczanej w niewielkiej odległości od siebie. Każdy blank można przyciąć, aby gotowe placki ziemniaczane okazały się nie tylko smaczne, ale także atrakcyjne z wyglądu.

    Łyżką rozprowadź masę ziemniaczaną na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem lub matą silikonową.

  • Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze przez 25-30 minut. Nasmaruj gotowe placki ziemniaczane roztopionym masłem (50 g), pozwól im lekko ostygnąć i przełóż do naczynia do serwowania.

    Jak widać, gotowanie placków ziemniaczanych w piekarniku wcale nie jest trudne.

  • Metody gotowania i podawania

    W rzeczywistości każdy może ugotować takie placki ziemniaczane, biorąc pod uwagę jego preferencje. Na przykład zamiast ziemniaków można włożyć startą młodą cukinię lub miąższ z dyni. Takie danie zawiera mniej kalorii i będzie jeszcze bardziej przydatne.

    Ale aby naleśniki były pożywne i satysfakcjonujące, możesz dodać mięso mielone. Oprócz sera twardego można użyć twarogu lub sera topionego, a zamiast koperku świeżą zieloną cebulkę lub pietruszkę. Doskonałym dodatkiem do takiego dania będzie kwaśna śmietana lub dowolny świeżo przygotowany kremowy sos.

    Przepis

    Jeden z dobrych przepisów na robienie placków ziemniaczanych w piekarniku jest również przedstawiony na tym małym.

    Jak często gotujesz takie potrawy? Nawet smakoszowi spodobają się placki ziemniaczane przygotowane według tego przepisu, więc spróbuj i podziel się swoimi opiniami i wrażeniami w komentarzach.

    Inne przepisy na naleśniki

    Draniki z cukinii

    Draniki w piekarniku

    Naleśniki ziemniaczane

    Draniki bez jajek

    Draniki z serem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author