
Sprzęt i przybory kuchenne:
- deska do krojenia;
- tarka;
- maszynka do mięsa lub blender;
- ostry nóż;
- papierowe ręczniki;
- durszlak;
- głęboka pojemność;
- miska;
- patelnia z pokrywką;
- Łopatka;
- łyżeczka do herbaty;
- łyżka;
- wagi kuchenne;
- Łopatka;
- talerz.
Składniki
Produkt | Ilość |
Ziemniak | 900 gramów |
Sól | 1/2 łyżeczki |
jajko | 1 szt. |
Mięso mielone | 350 gramów |
cebule | 1/2 sztuki |
Bazylia | smak |
Czarny pieprz mielony | smak |
Oregano | smak |
Czosnek | 1 goździk |
Olej roślinny do smażenia | 100 ml |
Gotowanie krok po kroku
Ziemniaki dokładnie umyć i obrać. Aby obrane ziemniaki nie pociemniały, włóż je do pojemnika z zimną wodą. Ziemniaki nacieramy na średniej tarce, aby uzyskać długie włókna. Opcjonalnie ziemniaki można pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub posiekać w blenderze, ale smak takich placków ziemniaczanych będzie inny. Jeśli użyjesz maszynki do mięsa, będą bardziej ziarniste, a jeśli użyjesz blendera, będą zbyt jednorodne. 
Dodaj 1/2 łyżeczki do startych lub posiekanych ziemniaków. sól i 2/3 sok z cytryny. Potrzebny jest sok z cytryny, aby ciasto na placki ziemniaczane nie stało się czarne. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
Następnie przenosimy ziemniaki do durszlaka, aby cały nadmiar płynu spuścić do osobnego pojemnika. 
Mięso mielone włożyć do głębokiej miski. Może pochodzić z jednego rodzaju mięsa lub z kilku. Posolić, dodać czarny mielony pieprz, oregano i bazylię. Następnie wyciśnij 1 ząbek czosnku. 
Cebulę oczyszczamy z łuski, dzielimy na pół, a połowę kroimy jak najmniejszą. Do mięsa mielonego wrzuć posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
Z pojemnika, do którego spłynęły ziemniaki, spuść cały płyn, pozostawiając na dnie skrobię. 
I przenosimy ziemniaki do tej skrobi. 
Dodaj 1 jajko i wymieszaj. 
Mięso mielone dzielimy na małe porcje. 
Przykryj deskę do krojenia ręcznikami papierowymi w trzech warstwach. Następnie weź niewielką ilość ziemniaków, wyrównaj w dłoni dużym placekiem. Następnie bierzemy jeden kawałek mięsa mielonego, a na wierzchu wyrównujemy ciastka. 
Przykryj kolejną warstwą ziemniaków i zamknij mięso w środku. Wskazane jest, aby robić wszystko ostrożnie, aby mięso nie wyglądało na boki. 
Umieść półfabrykat na placek ziemniaczany na ręcznikach papierowych, aby wchłonął nadmiar wilgoci. Po ułożeniu wszystkich półfabrykatów należy je osuszyć ręcznikiem papierowym i na wierzchu. 
Dodaj trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię i połóż na niej półfabrykat na placek ziemniaczany. Smażyć około 3 minuty, następnie odwrócić i smażyć kolejne 3-4 minuty. Potem znów się odwracamy. W sumie naleśniki z mięsem należy smażyć 9-10 minut na średnim ogniu. Możesz przykryć górę pokrywką. 
Gotowe naleśniki układamy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Jeśli chcesz, możesz posypać posiekanymi ziołami na wierzchu. Smacznego. 
Przepis
Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak gotować pyszne, chrupiące placki ziemniaczane z mięsem mielonym. Autor szczegółowo opisuje, co jest do tego potrzebne i jak zagnieść ciasto. Pokazuje również wyraźnie, jak uformować puste miejsce na placek ziemniaczany.
Teraz już wiesz, jak gotować pyszne, niezwykle soczyste placki ziemniaczane z mięsem mielonym. Lubisz gotować ziemniaki? Często dodajesz farsz do placków ziemniaczanych? Jakich przypraw używasz podczas gotowania? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoją opinią w komentarzach.
Inne przepisy na naleśniki
Draniki z Feta
Klasyczne placki ziemniaczane
Draniki bez jajek
Draniki z szynką
Draniki z serem
Miłego czytania!