Placki ziemniaczane z mięsem mielonym krok po kroku przepis ze zdjęciem

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym - cienka chrupiąca skórka i dużo pachnącego soczystego mięsa

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • deska do krojenia;
  • tarka;
  • maszynka do mięsa lub blender;
  • ostry nóż;
  • papierowe ręczniki;
  • durszlak;
  • głęboka pojemność;
  • miska;
  • patelnia z pokrywką;
  • Łopatka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • łyżka;
  • wagi kuchenne;
  • Łopatka;
  • talerz.

Składniki

Produkt Ilość
Ziemniak 900 gramów
Sól 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt.
Mięso mielone 350 gramów
cebule 1/2 sztuki
Bazylia smak
Czarny pieprz mielony smak
Oregano smak
Czosnek 1 goździk
Olej roślinny do smażenia 100 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Ziemniaki dokładnie umyć i obrać. Aby obrane ziemniaki nie pociemniały, włóż je do pojemnika z zimną wodą. Ziemniaki nacieramy na średniej tarce, aby uzyskać długie włókna. Opcjonalnie ziemniaki można pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub posiekać w blenderze, ale smak takich placków ziemniaczanych będzie inny. Jeśli użyjesz maszynki do mięsa, będą bardziej ziarniste, a jeśli użyjesz blendera, będą zbyt jednorodne.

    Ziemniaki nacieramy na drobnej tarce.

  • Dodaj 1/2 łyżeczki do startych lub posiekanych ziemniaków. sól i 2/3 sok z cytryny. Potrzebny jest sok z cytryny, aby ciasto na placki ziemniaczane nie stało się czarne. Wszystko dokładnie wymieszaj.

    Do ziemniaków dodać sól i sok z cytryny.

  • Następnie przenosimy ziemniaki do durszlaka, aby cały nadmiar płynu spuścić do osobnego pojemnika.

    Następnie ziemniaki należy przełożyć na sito, aby spuścić z nich płyn.

  • Mięso mielone włożyć do głębokiej miski. Może pochodzić z jednego rodzaju mięsa lub z kilku. Posolić, dodać czarny mielony pieprz, oregano i bazylię. Następnie wyciśnij 1 ząbek czosnku.

    Do mielonego mięsa dodać sól, pieprz, przyprawy, czosnek.

  • Cebulę oczyszczamy z łuski, dzielimy na pół, a połowę kroimy jak najmniejszą. Do mięsa mielonego wrzuć posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

    Następnie do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę i dobrze wymieszaj.

  • Z pojemnika, do którego spłynęły ziemniaki, spuść cały płyn, pozostawiając na dnie skrobię.

    Odcedzamy płyn pozostały po ziemniakach, a skrobię zostawiamy na dole.

  • I przenosimy ziemniaki do tej skrobi.

    Suchą masę ziemniaczaną przekładamy do miski ze skrobią.

  • Dodaj 1 jajko i wymieszaj.

    Dodaj jajko do ziemniaków.

  • Mięso mielone dzielimy na małe porcje.

    Mielone mięso dzielimy na porcje.

  • Przykryj deskę do krojenia ręcznikami papierowymi w trzech warstwach. Następnie weź niewielką ilość ziemniaków, wyrównaj w dłoni dużym placekiem. Następnie bierzemy jeden kawałek mięsa mielonego, a na wierzchu wyrównujemy ciastka.

    Z masy ziemniaczanej robimy ciasto, rozprowadzamy na nim mięso mielone.

  • Przykryj kolejną warstwą ziemniaków i zamknij mięso w środku. Wskazane jest, aby robić wszystko ostrożnie, aby mięso nie wyglądało na boki.

    Mięso mielone zamykamy kolejnym kawałkiem ciasta ziemniaczanego.

  • Umieść półfabrykat na placek ziemniaczany na ręcznikach papierowych, aby wchłonął nadmiar wilgoci. Po ułożeniu wszystkich półfabrykatów należy je osuszyć ręcznikiem papierowym i na wierzchu.

    Powstałe półfabrykaty na naleśniki należy zmoczyć serwetką.

  • Dodaj trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię i połóż na niej półfabrykat na placek ziemniaczany. Smażyć około 3 minuty, następnie odwrócić i smażyć kolejne 3-4 minuty. Potem znów się odwracamy. W sumie naleśniki z mięsem należy smażyć 9-10 minut na średnim ogniu. Możesz przykryć górę pokrywką.

    Naleśniki smażymy dwukrotnie z obu stron.

  • Gotowe naleśniki układamy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Jeśli chcesz, możesz posypać posiekanymi ziołami na wierzchu. Smacznego.

    Placki ziemniaczane z mięsem mielonym są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące.

  • Przepis

    Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak gotować pyszne, chrupiące placki ziemniaczane z mięsem mielonym. Autor szczegółowo opisuje, co jest do tego potrzebne i jak zagnieść ciasto. Pokazuje również wyraźnie, jak uformować puste miejsce na placek ziemniaczany.

    Teraz już wiesz, jak gotować pyszne, niezwykle soczyste placki ziemniaczane z mięsem mielonym. Lubisz gotować ziemniaki? Często dodajesz farsz do placków ziemniaczanych? Jakich przypraw używasz podczas gotowania? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy na naleśniki

    Draniki z Feta

    Klasyczne placki ziemniaczane

    Draniki bez jajek

    Draniki z szynką

    Draniki z serem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author