Płatki owsiane z mlecznym przepisem ugotuj płatki owsiane z mlekiem w Polaris i Redmond

Płatki owsiane z mlekiem w wolnym naczyniu ugotuj płatki owsiane, proporcje, przepisy

Płatki owsiane to jedno z najbardziej bezpretensjonalnych zbóż. Ale demonstruje również „złe zachowanie” na patelni. Niedogodność gotowania polega na konieczności regularnego mieszania masy, aby się nie przypaliła. Należy również kontrolować intensywność wrzenia, ponieważ owsianka uwielbia „uciekać”. Płatki owsiane w wolnowarze Polaris (polaris), Philips, Panasonic, Mulineks i inne urządzenia kuchenne nie spowodują tych problemów. Ale musisz znać kilka niuansów jego przygotowania.

Subtelności gotowania. Jak gotować owsiankę, jeśli nie jest zmiażdżona

Owsianka w powolnej kuchence rano to najsmaczniejsze śniadanie dla całej rodziny. Ważne jest, aby do gotowania płatków używać czystego multicookera. Najpierw zdejmij wewnętrzną pokrywę i przepłucz zawór. Części te mogą zatrzymywać cząstki dawnych potraw, a podczas podgrzewania zaczynają wydzielać swój własny aromat. Jeśli nie chcesz, aby poranne płatki owsiane pachniały jak wczorajsza zupa grochowa, dokładnie wypłucz wolnowar.

Oto kilka dodatkowych sekretów, które sprawią, że gotowanie płatków owsianych w powolnej kuchence będzie bezproblemowe.

  • Nie spłukuj płatków zbożowych. Są od razu gotowe do użycia. Wlej je do miski z innymi składnikami i włącz wolną kuchenkę.
  • Kontroluj proporcje. Gotowanie płatków w „kulinarnym asystencie” wymaga więcej płynu niż gotowanie w rondlu, ponieważ płatki całkowicie pęcznieją. Minimalna objętość płynu to 4 filiżanki na szklankę płatków zbożowych. W tej proporcji owsianka okaże się umiarkowanie gruba. Aby była cieńsza, pozwoli na większą objętość płynu.
  • Wyeliminuj ryzyko „ucieczki” owsianki. Nie musisz czyścić urządzenia i stołu wokół niego, jeśli przygotowujesz niewielką ilość jedzenia. Jednak owsianka owsianka w multicookerze na śniadanie dużej rodziny może uciec. Aby temu zapobiec, „obręcz” przełóż z masłem 5 cm powyżej poziomu składników.
  • Mieszaj pokarmy. Po ułożeniu płatki i pozostałe składniki należy dokładnie wymieszać. Użyj do tego plastikowej szpatułki.
  • Gotuj w trybie „Owsianka”. Jego analogami są „Owsianka mleczna”, „Pilaf”. Ile gotować taką owsiankę? W tym trybie urządzenie utrzymuje temperaturę 90 °, a 15-20 minut przed zakończeniem trybu wyłącza dziesięć, pozwalając masie odpocząć pod parą. Dlatego nie spiesz się, aby wyłączyć multicooker przed sygnałem, nawet jeśli czas gotowania wynosi 50 minut.
  • Używaj bezpiecznego mleka i wody. Ponieważ płatki owsiane mleczne w wolnym naczyniu są przygotowywane bez gotowania, produkty muszą być początkowo bezpieczne. Wystarczy mleko pasteryzowane, przegotowana lub przefiltrowana.

Płatki owsiane w ziarnach to jedno z niewielu zbóż, które są wygodne do gotowania w trybie opóźnionego startu. Składniki można zasnąć wieczorem. W przeciwieństwie do ryżu czy gryki, płatki zbożowe nie pęcznieją z dnia na dzień. A rano będą gotowe o określonej godzinie, a owsianka uzyska idealną konsystencję.

przepis na mleko

Idealnym rozwiązaniem na śniadanie są płatki owsiane w wolnowarze Redmond lub innym pomocniku kulinarnym. Jest delikatny, najgrubsze płatki w nim są idealnie ugotowane na miękko. Takie danie można śmiało zaoferować dziecku, a jego miękka konsystencja zadowoli najbardziej wybredne dziecko. A przygotowanie jedzenia zajmuje tylko 5 minut.

Delikatna owsianka mleczna w misce multicooker
Będziesz potrzebować:

  • płatki owsiane – 1 szklanka;
  • mleko (lub z wodą 1:1) – 4 szklanki;
  • cukier – 2 łyżki. łyżki;
  • sól – ¼ łyżeczki;
  • masło – 10 g;
  • cynamon lub imbir – ¼ łyżeczki.

Gotowanie

  • Wsyp płatki do miski, dodaj cukier, sól, przyprawy. Dodaj masło.
  • Wlać mleko, które można rozcieńczyć wodą w równych proporcjach.
  • Włącz odpowiedni tryb.
  • Od razu po sygnale podzielić na miski.
  • Możesz ugotować owsiankę z wodą bez cukru według tego przepisu. Więc okaże się, że jest najsmaczniejszy. Aby go posłodzić, dodaj do talerza miód lub suszone owoce. Brak tłuszczu mlecznego w naczyniu pozwoli cennemu błonnikowi przeprowadzić intensywne oczyszczanie jelit.

    oryginalne przepisy

    Owsianka w powolnej kuchence może być oryginalna nawet na co dzień. Masz w swoim arsenale dziesiątki składników, którymi z łatwością urozmaicisz smak potrawy. Na przykład łatwo jest ugotować płatki owsiane z owocami i można użyć dowolnych: gruszek, moreli, brzoskwiń w sezonie letnim, jabłek, bananów w zimie. Smak z jagodami okaże się nie mniej nasycony (odpowiednie są również mrożone). No i oczywiście, gdzie dodać domowy dżem: truskawkowy, brzoskwiniowy, śliwkowy – jeśli nie do idealnego śniadania!

    Proponujemy Państwu kilka doskonałych przepisów na oryginalne płatki owsiane w kulinarnej skarbonce.

    z jabłkami

    W przepisie na płatki owsiane z jabłkami używamy nie tylko świeżych owoców, ale także soku jabłkowego. Dzięki temu połączeniu smak owoców jest najbardziej wyrazisty.

    Owsianka z jabłkami jest gotowa do wyłożenia z multicookera
    Będziesz potrzebować:

    • płatki owsiane – 1 szklanka;
    • mleko – 2 szklanki;
    • sok jabłkowy – 1 szklanka;
    • woda – 1 szklanka;
    • cukier – 2 łyżki. łyżki;
    • rodzynki – 50 g;
    • jabłka – 2 duże owoce;
    • cynamon – ¼ łyżeczki.

    Gotowanie

  • Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 20 minut.
  • Jabłka obrać, posiekać.
  • Wlej wodę, sok, mleko do miski, wymieszaj z cukrem, zagotuj w trybie „Multi-cook” w 160 °.
  • Dodaj płatki, gotuj przez 5 minut.
  • Dodaj jabłka, rodzynki, cynamon. Gotuj przez 15 minut.
  • Jeśli multicooker nie ma funkcji „Multipovar”, możesz podgrzać płyny w trybie „Pieczenie”, a do gotowania płatków wybrać tryb „Owsianka”.

    z bananem

    Płatki owsiane bananowe są bardzo łatwe do zrobienia. Wszystkie składniki są po prostu umieszczane w misce. Konsystencja owocu jest tak miękka, że ​​dosłownie rozpuszcza się w płatkach zbożowych. A aromat jest niesamowity!

    Jasnożółte banany dodają tropikalnego smaku znajomym płatkom owsianym.
    Będziesz potrzebować:

    • płatki owsiane – 1 szklanka;
    • mleko – 4 szklanki;
    • masło – 10 g;
    • cukier – 1 łyżka. łyżka;
    • banan – 1 duży owoc;
    • sól – ¼ łyżeczki.

    Gotowanie

  • Wsyp płatki do miski, wlej mleko. Dodaj cukier, masło i sól.
  • Obierz banana, zmiksuj w puree w blenderze. Wlać do masy.
  • Gotuj w trybie „Owsianka”, „Owsianka mleczna”.
  • Jeśli banan zostanie pokrojony na kawałki, zachowa swój kształt w gotowym naczyniu. W tym przepisie używamy mniej cukru ze względu na słodycz zdrowych owoców.

    Z podrobami

    Dobry przepis na danie, w którym na śniadanie nie podaje się płatków owsianych. To kompletny obiad, do przygotowania którego należy używać nie zbóż, ale pełnych ziaren.

    Wątróbka wołowa smażona na patelni z cebulą
    Będziesz potrzebować:

    • płatki owsiane – 1 szklanka;
    • podroby wołowe (wątroba, serce, płuca) – 300 g;
    • cebula – 1 duża głowa;
    • pieprz, sól – po szczyptę.

    Gotowanie

  • Opłucz i zagotuj zboża w trybie „Owsianka”. Czas gotowania powinien wynosić co najmniej 50 minut.
  • Opłucz i ugotuj płuca i serce w rondlu na kuchence. Przełóż je przez maszynkę do mięsa.
  • Zmiel wątrobę, obierz i posiekaj cebulę. Smażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z mięsem mielonym z innych podrobów.
  • Dodaj „sosing” mięsny do miski multicooker do gotowej owsianki, wymieszaj, pozostaw w trybie rozgrzewania na 15 minut.
  • Dzięki zastosowaniu pełnoziarnistych płatków zbożowych konsystencja dania będzie krucha. Składniki mięsne sprawiają, że jest obfite, pożywne.

    Jaki przepis na płatki owsiane w powolnej kuchence ci się spodoba, tylko doświadczenie pokaże. Postaraj się ugotować każde danie zarówno na pyszne śniadanie, jak i obfitą kolację!

    Inne przepisy zbożowe

    Kasza manna
    Korzyści z kaszy manny Kasza
    manna w wolnym
    naczyniu
    Kasza orkiszowa Kasza ryżowa w wolnym naczyniu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author