Aby przygotować owsiankę, użyj płatków zbożowych lub płatków. Kasze są bardziej wartościowe z dietetycznego punktu widzenia. Dania z niej weszły do historii gotowania pod nazwą owsianka (szkocka owsianka), granola (danie z orzechami i miodem). Wadą zbóż jest długi czas gotowania, nawet do 2 godzin. Dlatego w nowoczesnej kuchni coraz częściej stosuje się zboża.
Te ostatnie powstają ze zbóż, które są spłaszczane i polerowane. Po raz pierwszy Amerykanie ogłosili wygodę gotowania i zalety owsianki. Quaker Oats produkuje ten produkt od 1901 roku. Od tego czasu technologia niewiele się zmieniła, jedynie dla zwiększenia wartości odżywczej płatków zaczęto dodawać otręby bogate w błonnik, nasycone minerałami i witaminami. Pierwsze próbki wzbogaconych płatków pojawiły się w USA w 1980 roku. W naszym kraju pod marką Hercules produkowano najsmaczniejsze i najzdrowsze płatki owsiane.
Subtelności gotowania
Na pytanie, jak ugotować pyszne płatki owsiane, niezwykle ważny jest wybór produktu. Istnieje kilka odmian zbóż i zbóż. Jak długo gotować płatki owsiane? Jeśli używasz gotowanych na parze pełnych ziaren, czas gotowania powinien wynosić do 2 godzin. W przypadku płatków marki Extra istotne jest gotowanie przez 5-15 minut. „Hercules” zawiera mniej spłaszczonego owsa, więc gotowanie trwa dłużej, do 20 minut.
Ale reszta techniki jest taka sama.
- Musisz wypłukać płatki zbożowe, ale nie płatki. Płatki owsiane „Extra” można umieścić na patelni bezpośrednio po wyjęciu z opakowania.
- Nierozdrobnione zboża należy namoczyć w wodzie. Wskazane jest pozostawienie go na 2 godziny, a następnie zagotowanie we wrzącej wodzie. Dzięki wstępnemu namoczeniu osiągnie gotowość w ciągu 1 godziny.
- Im większe płatki owsiane, tym dłużej trwa gotowanie. Najmniejsze (klasa „Extra 3”) osiągają gotowość w 5 minut. Duże („Extra 1”) należy gotować przez 15 minut.
- Proporcje zależą od pożądanej konsystencji płatków owsianych. Aby uzyskać gęstą owsiankę, użyj dwóch części płynu na jedną część płatków śniadaniowych. W przypadku dania o średniej gęstości należy wziąć 1 szklankę płatków zbożowych i 3 płyny. Z 1 szklanki płatków śniadaniowych i 4 szklanek płynu uzyskamy bardzo płynną kaszkę dla dziecka.
- Wsyp płatki i płatki do wrzącej wody. Następnie poczekaj, aż masa się zagotuje, rozpal mały ogień i gotuj na wolnym ogniu do ugotowania. Po wyjęciu patelni z ognia nie podawaj od razu owsianki. Musi mieć czas na odpoczynek pod pokrywką. Powinien być taki sam, jak przy gotowaniu produktu.
- Płatki owsiane są bezpretensjonalne, można je ugotować na kuchence iw kuchence mikrofalowej. Ale w tym drugim można gotować tylko płatki zbożowe, podczas gdy płatki zbożowe muszą być długo gotowane w rondlu.
jak zrobić owsiankę w kuchence mikrofalowej Aby ugotować owsiankę w kuchence mikrofalowej, wymieszaj mleko, płatki zbożowe, cukier, sól w szklanym rondlu i gotuj przez 10 minut. Włóż masło do miski i gotuj przez 5 minut. Możesz podać owsiankę od razu.
Owsianka stanie się smaczniejsza, jeśli dodasz do niej zdrowe składniki, najważniejsze jest poznanie prawidłowego stosunku produktów. Możesz gotować płatki z rodzynkami, orzechami, kandyzowanymi owocami. Aby nadać słodki smak, możesz dodać miód zamiast cukru tuż przed podaniem dania. Kawałki świeżych owoców, pestki granatu, plasterki bananów ozdobią owsiankę. Domowy dżem nie będzie zbyteczny, gdy podawana z owsianką gotuje się bez cukru.
Klasyczne przepisy ze zdjęciami
Po raz pierwszy teoretyk kuchni rosyjskiej William Pokhlebkin opowiedział o zawiłościach przygotowania produktu. Według historyka technika gotowania powinna być inna w przypadku przygotowywania dania dla dziecka i osoby dorosłej. Dla dziecka wskazane jest stosowanie płatków bardzo spłaszczonych, ponieważ jego układ pokarmowy nie może zaakceptować grubych włókien nieoszlifowanych zbóż. Dla osoby dorosłej nierozdrobnione ziarna należy ugotować, doprawić solą, olejem. Najbardziej przydatny jest przepis na owsiankę na wodzie, która jest gotowana bez cukru i bez soli.
Jednak smak zdrowej potrawy może na długo „odstraszyć” Twoich bliskich od cennych zbóż. Pomimo tego, że płatki owsiane z cukrem są bardziej kaloryczne (aż 360 kalorii na 100 gram produktu), stosując je przynosimy organizmowi znacznie więcej korzyści niż niestosowanie ich wcale. Dlatego proponujemy Państwu przepisy i sposób przygotowania pysznych dań z mlekiem i wodą.
Na mleku
To nie przypadek, że owsianka z mlekiem uważana jest za idealne śniadanie. Stwarza uczucie sytości na 4 godziny, a gruboziarnisty błonnik skutecznie oczyszcza jelita z toksyn.
Będziesz potrzebować:
- płatki owsiane – 1 szklanka;
- woda – 2 szklanki;
- mleko – 1 szklanka;
- sól – szczypta;
- cukier – 1 łyżka. łyżka.
Gotowanie krok po kroku
Do podania owsianki można włożyć kawałki masła na talerze lub polać syropem owocowym, dżemem. Dla dzieci powyżej trzeciego roku życia owsiankę podawaj z miodem zamiast cukru, ale włóż do ciepłej owsianki bezpośrednio na talerz.
Na wodzie
Uważa się, że najbardziej przydatne są płatki owsiane na wodzie. Faktem jest, że gruby błonnik pokarmowy produktu skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i tłuszczu. Jeśli gotujesz zboża w mleku, to w jelitach włókna zajmują się usuwaniem nie osadzonych tam resztek jedzenia, ale tłuszczu z mleka, które właśnie dotarło. A danie nie przynosi znaczących korzyści.
Jeśli chcesz docenić pełną moc tej owsianki, skorzystaj z przepisu na jej przygotowanie na wodzie.
Będziesz potrzebować:
- płatki owsiane (grubo zmielone) – 1 szklanka;
- świeże jagody – 100 g;
- woda – 2 szklanki.
Gotowanie
Ten produkt jest pyszny i pożywny. Aby nasycić jego walory smakowe, możesz użyć suszonych owoców. Dzięki naturalnemu glutenowi i brakowi sztucznych słodzików owsianka wiąże cholesterol, usuwa tłuszcze i niebezpieczne substancje wywołujące rozwój raka.
oryginalne przepisy
Zapraszamy do spróbowania nowych smaków znajomych zbóż. Zrób owsiankę z dyni, aby uzyskać najzdrowsze śniadanie. Lub z rodzynkami, które wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych.
z dynią
Czas gotowania potrawy wydłuża się poprzez doprowadzenie dyni do stanu gotowości. Ale nie trzeba go gotować do miękkości. W owsiance może również chrupać, a ta konsystencja jest znacznie lepsza do oczyszczania jelit.
Będziesz potrzebować:
- płatki owsiane – 1 szklanka;
- dynia – 150 g;
- woda – 1 szklanka;
- masło – 50 g;
- mleko – 2 szklanki;
- Sól;
- cukier – 2 łyżki. łyżki.
Gotowanie
Podczas serwowania dodaj garść orzechów do owsianki lub polej miodem. Wtedy cukier w naczyniu nie jest wymagany.
z rodzynkami
Zamiast cukru w tym przepisie używamy mleka skondensowanego, a z wanilią nadamy niesamowity smak.
Będziesz potrzebować:
- płatki owsiane – 1 szklanka;
- mleko skondensowane – 1 łyżka. łyżka;
- woda – 1 szklanka;
- wanilina – szczypta;
- sól – szczypta;
- mleko – 2 szklanki;
- masło – 10 g;
- rodzynki – 2 łyżki. łyżki.
Gotowanie
Atrakcyjnie prezentują się w nim orzeszki pinii, plastry świeżych jabłek, siemię lniane, sezam.
Jak widać, tajniki prawidłowego ugotowania płatków owsianych z mlekiem i dania na wodzie są proste. Spróbuj wykorzystać je do przygotowania oryginalnych i pysznych śniadań.
Inne przepisy zbożowe
Płatki owsiane w powolnym
naczyniu Kasza manna
Korzyści z kaszy manny Kasza manna w powolnym naczyniu Kasza
orkiszowa
Smacznego!