Polska ryba: przepis krok po kroku z zdjęcie

Jak nauczyć się gotować pyszną rybę po polsku

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • kuchenka;
  • garnki o pojemności 2-2,5 litra, 2 sztuki;
  • patelnia lub rondel;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • tarka.

Składniki

Nazwa  Ilość
Dorsz 400 gramów
Masło 80 gramów
jajka kurze 4 rzeczy.
Woda pitna 2 litry
Liść laurowy 2 szt.
Pietruszka, wytrawna 1 szczypta
Zieloni koperkowe, wytrawne 2 szczypty
Ziele angielskie, groszek 5-6 szt.
Cytryna, mała 1 szt.
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

gotowanie ryb

  • Pokrój umytą, oczyszczoną tuszę rybną (400 gramów) na porcje o wadze około 70-100 gramów każda. Do dania nadaje się ryba z białym miąższem. Oprócz dorsza można wziąć takie ryby: sandacz, amur, mintaj, morszczuk i inne odmiany.

    Ryby myjemy i myjemy, kroimy na duże kawałki.

  • Postaw na ogniu dwa garnki z wodą, każdy z 1 litrem wody.

    Zagotuj wodę w rondlu.

  • W jednym garnku (z zimną wodą) włożyć jajka kurze (4 sztuki), po ugotowaniu zmniejszyć ogień do małego, mocno gotować przez 10 minut. Z gotowych jajek odcedź przegotowaną wodę, zalej jajka zimną wodą, aby łatwo było obrać skorupkę.

    Ugotuj jajka na twardo.

  • Poczekaj, aż w drugim garnku zagotuje się woda (1 litr). Posolić wrzącą wodę (do smaku). Zanurz kawałki dorsza w osolonej wodzie, zmniejsz ogień do małego.

    Gotujemy rybę.

  • Do ryby dołożyć listki laurowe (2 sztuki) i ziele angielskie (5-6 sztuk). Gotuj przez 10 minut. Aby nadać rybie smak, na patelnię można umieścić obraną cebulę (nie wskazano w przepisie). Podczas gotowania ryby przygotuj sos.

    W trakcie gotowania dodaj do ryby pieprz, liść laurowy.

  • Czy wiedziałeś?  Istnieje wiele możliwości gotowania ryb w języku polskim: rybę można gotować lub piec na patelni, w piekarniku. Niektóre gospodynie przed gotowaniem nacierają kawałki ryby solą, mielonym czarnym pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Odstawić rybę na 15 minut, a dopiero potem zagotować. Rybę można też ugotować po polsku z filetów rybnych.

    przygotowanie sosu

  • Umieść patelnię na średnim ogniu. Rozpuść w nim masło (80 gramów).

    Rozpuść masło w rondelku.

  • Do rozgrzanego oleju dodać suszoną pietruszkę (1 szczypta) i koper (2 szczypty). Jeśli masz świeży koperek, użyj go dodając zioła pod koniec sosu. Suchą zieleninę dodaje się na początku, aby ujawnił się jej smak.

    Do roztopionego masła dodać suszone zioła.

  • Gdy masło się topi, obrane jajka kurze (4 sztuki) zetrzyj na grubej tarce. W razie potrzeby jajka można natrzeć na drobnej tarce lub pokroić na kawałki, to kwestia gustu.

    Trzy gotowane jajka na tarce.

  • Dodaj starte jajka na patelnię, dobrze wymieszaj. Okazuje się, że jest to gęsta masa jajeczna.

    Przełóż jajka na olej.

  • Do masy dodać bulion rybny z garnka, w którym gotowana jest ryba, aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu (jak gęsta śmietana). Dodać bulion rybny w kilku porcjach po 50 ml, aby sos nie był zbyt płynny.

    Do masy dodać bulion rybny, wymieszać i doprowadzić do konsystencji sosu.

  • Jak podawać danie

  • Gotową rybę układamy na talerzach.

    Ugotowaną rybę połóż na talerzu.

  • Skrop sosem jajeczno-maślanym na wierzchu.

    Zalej rybę sosem.

  • Cytrynę przekroić na pół (1 kawałek), na każdy kawałek ryby wycisnąć kilka kropel soku z cytryny. W razie potrzeby możesz posypać drobno posiekanym koperkiem (nie wskazano w przepisie).

    Polską rybę tradycyjnie podaje się z plasterkiem cytryny.

  • Czy wiedziałeś?  Przygotowując danie, do jego składu można dodać startą smażoną marchewkę, smażoną cebulę, inne zioła: mieszankę ziół włoskich, prowansalskich, oregano, trawę cytrynową, bazylię i inne.

    Przepis

    Przygotowanie tego dania rybnego po przestudiowaniu instrukcji krok po kroku wcale nie jest trudne. Ale dla większej pewności siebie spójrz, w którym gospodyni demonstruje szczegółowe przygotowanie:

    Jesteśmy pewni, że po przeczytaniu artykułu łatwo i szybko przygotujesz to pyszne proste danie. Podobał Ci się ten przepis? Czy masz w swojej kolekcji kulinarnej podobne przepisy na gotowane ryby? Podziel się swoimi doświadczeniami i wrażeniami w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Marynowana ryba w powolnym naczyniu
    Marynowana makrela
    Smażona makrela Makrela
    z żelatyną
    Solona makrela w oleju

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author