Polski dorsz według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Polski dorsz to jedno z najsmaczniejszych dań rybnych

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka, rondel, nóż, deska do krojenia, talerz głęboki, łyżka, patelnia.

Składniki

Nazwa Ilość
filet z dorsza 350 gramów
Korzeń selera 20 gramów
Liść laurowy 1 szt.
Cebula 1 szt.
Sól smak
Piment smak
Woda 1,5 litra
Masło 15 gramów
bulion rybny 150 ml
Jajka 2 szt.

Gotowanie krok po kroku

Ryba

  • Do rondla wlać 1,5 litra wody i zagotować na kuchence przykrytej pokrywką.

    W rondelku zagotuj wodę.

  • Gdy woda się zagotuje, obierz i opłucz 350 g filetów z dorsza. Pokrój na trzy równe kawałki.

    Filet z dorsza pokroić na 3 dość duże kawałki.

  • Obierz 1 średnią cebulę i 20 g selera. Wypłucz te składniki pod bieżącą wodą.

    Obierz cebulę i korzeń selera.

  • We wrzącej wodzie zanurz rybę, całą cebulę, seler, 1 liść laurowy, sól i ziele angielskie do smaku.

    Do garnka włożyć rybę, cebulę, seler, pieprz, liść laurowy, na patelnię posolić.

  • Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Wlej wodę, w której gotowano rybę, do osobnej miski, będzie to służyć jako bulion do sosu.

    Gotuj rybę przez 20 minut.

  • sos

  • 2 jajka kurze ugotować na twardo. Obierz je i drobno posiekaj, możesz zmielić w blenderze. Wsyp drobno posiekane jajka do głębokiego talerza lub miski.

    Drobno posiekaj dwa jajka na twardo.

  • Do posiekanych jajek dodać 15 g masła o temperaturze pokojowej. Mieszaj łyżką, aż masło się rozpuści i zamieni się w jednorodną mieszankę z jajkami.

    Do posiekanych jajek dodać zmiękczone masło.

  • Odlać 150 g bulionu rybnego, na którym gotował się dorsz i wrzucić do miski z jajkami i masłem, dokładnie wymieszać. Warzywa ugotowane w bulionie należy usunąć.

    Po wymieszaniu jajek z masłem dodaj do nich bulion pozostały po ugotowaniu ryby.

  • Połóż patelnię na kuchence na średnim ogniu, wlej do niej powstały sos.

    Przełóż sos na patelnię.

  • Połóż tam ugotowane wcześniej kawałki dorsza. Podgrzewaj rybę z sosem przez 1-2 minuty.

    Ugotowaną rybę włożyć do rozgrzanego sosu i podgrzewać przez 2-3 minuty.

  • Zdejmij patelnię z ognia. Danie jest gotowe do podania. Połóż dorsza na talerzu wraz z 2-3 łyżkami. l. sos na wierzchu. Możesz posypać ziołami.

    Polski dorsz jest bardzo kruchy.

  • Przepis

    To wyraźnie pokazuje, jak pokroić dorsza na kawałki. Pokazuje również, jak zrobić sos. Będzie można zobaczyć jego konsystencję i nauczyć się podawać rybę wraz z sosem.

    Zapoznałeś się z technologią gotowania dorsza w języku polskim. Dzięki temu przepisowi możesz ugotować pyszną, soczystą rybę, która rozpływa się w ustach. Gotowanie tego dania nie zajmie dużo czasu i nie zabierze wszystkich sił, ale wynik będzie pozytywny. Zaletą tego dania jest również to, że jest niskokaloryczne i zdrowe, odpowiednie dla osób odchudzających się lub przestrzegających prawidłowego odżywiania. Dzięki temu będzie uniwersalny na Twoim stole. Kochasz dorsza? Czy próbowałeś tego przepisu? Jak ci się podoba wynik? Napisz w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Nadziewany różowy łosoś
    Domowy solony różowy łosoś
    Dorsz w cieście na patelni
    Domowy solony łosoś
    Makaron z wędzonym łososiem i rukolą

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author