Tradycyjnie, warzywa w stylu ormiańskim „doniczkowe” konserwuje się bez użycia octu, a pomidory faszeruje się zieleniną i nadzieniem czosnkowym. Jednak przepis jest „zarośnięty” wieloma odmianami: nie zawsze przestrzegane są konwencje, ale preparat okazuje się nie mniej smaczny.
Wybór pomidorów…
Brązowe i zielone pomidory w puszkach w stylu ormiańskim okażą się pyszne, jeśli wybierzesz odpowiedni główny składnik. Do zbioru nie używaj zepsutych owoców i pomidorów, na których skórce znajdują się wgniecenia i pęknięcia. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na jeszcze dwa punkty.
Najlepsze są brązowe pomidory, ale możesz też zrobić puste miejsce z zielonych, różowych, a nawet czerwonych pomidorów.
…i inne komponenty
Tradycyjnie do zbioru używa się ziół (pietruszka, kolendra, bazylia, koperek), ale są też oryginalne przepisy, w których wykorzystuje się:
- papryka;
- kapusta;
- marchew;
- cebula.
Sól powinna być zwykła, nie jodowana. Cóż, jeśli możesz dostać wodę źródlaną.
3 sposoby na zachowanie
Celem konserwacji jest podniesienie poziomu kwasowości, aby nie mogły się rozwijać drobnoustroje chorobotwórcze, a przechowywane produkty nie psuły się. Pomidory ormiańskie na zimę można przygotować na trzy sposoby.
Specyfikę każdej metody przedstawia poniższa tabela.
Tabela – Cechy metod konserwacji
Rodzaj zachowania | plusy | Minusy |
---|---|---|
fermentacja | – Bezpieczeństwo dla zdrowia; – zachowanie smaku produktów (nieznacznie dodaje się sól) | – Wymaga długiego procesu fermentacji; – stosunkowo krótki okres przydatności do spożycia |
Solenie | – Przyjazność dla środowiska; – ujawnia smak i aromat potrawy | – Wymaga długiego procesu fermentacji; – nie nadaje się dla tych, którzy nie lubią słonych |
Marynowanie | – Brak długiego procesu fermentacji; – możesz użyć niewielkiej ilości soli; – przechowywane przez długi czas | – Sprawia, że smak potrawy jest bardziej „płaski”; – nie nadaje się dla osób z problemami trawiennymi; – wymagana dodatkowa sterylizacja wykrojów |
W przypadku pomidorów w stylu ormiańskim najbardziej preferowane jest solenie. W ten sposób przygotowywany jest tradycyjnie.
Subtelności metodologiczne
Proces utrwalania, poza przestrzeganiem receptur krok po kroku, obejmuje prawidłowe przygotowanie produktów oraz sterylizację słoików i półfabrykatów. Jak to zrobić?
Jak przygotować produkty
Jak sterylizować słoiki i pokrywki
Sterylizacja słoików i pokrywek to obowiązkowy etap zbioru pomidorów w stylu ormiańskim. Jeśli tego nie zrobisz, pomidory bardzo szybko się zepsują. Przy stosowaniu fermentacji i solenia, gdy przedmiot obrabiany jest w rondlu, naczynie należy dokładnie umyć i oblać wrzącą wodą.
Jak sterylizować puste miejsca
Czas przebywania w kąpieli wodnej zależy od objętości słoika. Poniższa tabela pomoże ci to rozgryźć.
Tabela – Czas sterylizacji wykrojów
Czy objętość, l | Czas sterylizacji, minuty |
---|---|
0,5 | 10-15 |
jeden | 20-25 |
3 | 30-35 |
Sterylizacja półfabrykatów jest potrzebna tylko podczas trawienia.
Pomidory ormiańskie: 5 przepisów
Istnieje wiele opcji gotowania pomidorów na zimę po ormiańsku, które różnią się techniką gotowania i zestawem użytych składników.
Klasyczny
Osobliwości. Przepis na solone pomidory ormiańskie zawiera niewielką ilość składników. Mimo to smak przedmiotu jest różnorodny: pikantne i pikantne nuty są podkreślone lekką goryczką.
Składniki:
- pomidory – 1,5 kg;
- woda – 2,5 l;
- sól – 125 g;
- czosnek – głowa;
- ostra papryka – dwa strąki (lub mniej, do smaku);
- pietruszka i kolendra – pęczek;
- bazylia – gałąź;
- liść laurowy – dwie sztuki.
Technologia
Posolony
Osobliwości. Ta wersja lekko solonych pomidorów w stylu ormiańskim z czosnkiem przypadnie do gustu tym, którzy nie lubią zbyt słonych przetworów.
Składniki:
- pomidory – 1 kg;
- woda – 1 l;
- czosnek – głowa;
- sól – duża łyżka;
- pietruszka i seler do smaku.
Technologia
Oryginał
Osobliwości. Specyfika metody polega na szczególnym sposobie nadziewania pomidorów. Aby danie było mniej ostre, nie można pokroić ostrej papryki, tylko położyć ją w całości na dnie słoika.
Składniki:
- pomidory – 1,5 kg;
- sól – 110 g;
- czosnek – siedem ząbków;
- ostra papryka – strąk;
- kolendra i pietruszka – po dziesięć gałązek;
- bazylia – pięć gałązek;
- liść kapusty.
Technologia
Z papryką i kapustą
Osobliwości. Marynowane pomidory z warzywami można podawać jako pełny posiłek. Wygodniej jest przygotować przystawkę na dużej emaliowanej patelni. Faszerowane pomidory z nadzieniem warzywnym ozdobią świąteczny stół.
Składniki:
- pomidory – 2 kg;
- woda – 1 l;
- papryka – cztery sztuki;
- kapusta – głowa kapusty;
- marchewki – dwie sztuki;
- czosnek – głowa;
- ostra papryka – strąk;
- korzeń chrzanu, kolendra, seler, koperek – do smaku;
- cukier i sól.
Technologia
Konserwowy
Osobliwości. Przepis jest odpowiedni dla tych, którzy chcą zrobić natychmiastowe ormiańskie pomidory. Składniki są ułożone warstwami, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Możesz użyć całych pomidorków koktajlowych zamiast posiekanych pomidorów.
Składniki:
- pomidory – 3 kg;
- woda – 1 l;
- cebula – 1 kg;
- czosnek – głowa;
- pietruszka, bazylia i koperek – w pęczku;
- ocet 9%, sól – duża łyżka;
- cukier – dwie duże łyżki;
- olej roślinny – duża łyżka na każdy słoik;
- ostra papryka do smaku.
Technologia
Sztuczki „doświadczonych”
Doświadczone gospodynie domowe stosują kilka sztuczek podczas konserwowania pomidorów. Na przykład, aby warzywa nie odkształcały się podczas konserwacji, każdy owoc można przekłuć u podstawy igłą lub wykałaczką. Oto trzy dodatkowe wskazówki.
Nawet początkująca gospodyni ugotuje pomidory w stylu ormiańskim. Po wybraniu przepisu możesz dostosować go do własnych upodobań smakowych: losowo dodana przyprawa może stać się sekretnym składnikiem, który nadaje wyrobowi niepowtarzalny smak. Na przykład możesz umieścić gałązkę rozmarynu. A co będzie „atrakcją” Twoich pomidorów?
: „Moja babcia je zrobiła i mnie nauczyła”
Wkładam tylko seler, czosnek i pieprz i zalewam tą samą solanką. Chociaż wiem, że wciąż istnieje takie połączenie zieleni: seler, pietruszka, cząber, bazylia, koperek. Gałązki suszonego kopru są nadal umieszczane na wierzchu i pod ciśnieniem, aby nie unosiły się w górę.
Barbariska, http://hlebopechka. ru/indeks. php? option=com_smf&Itemid=126&topic=141704.0
W naszej rodzinie pomidory zawsze były faszerowane ziołami i czosnkiem oraz odrobiną ostrej papryki. Pozostawiony do fermentacji. Niesamowicie pyszna przystawka. Moja babcia je zrobiła i nauczyła mnie, jak to zrobić. W takich pomidorach dobrze jest dodać drobno posiekaną paprykę (do mieszanki zieleni). Zieloni – nie tylko koperek, możesz też pietruszkę i trochę mięty, selera, cokolwiek lubisz. Wiem, że gospodynie domowe również robiły podobne ogórki kiszone w Gruzji, więc niesłuszne jest nazywanie ich ormiańskimi.
Swietłana, http://kuking. net/1_646.htm
Moja babcia (Boże spoczywaj w jej królestwie) robiła zielone pomidory po ormiańsku (jak je nazywała). Wtedy pomidor nie jest całkowicie pokrojony w środku i wkłada się do niego jak muszelkę koło (plaster) papryczki chili, plasterek czosnku i plasterek (kółko, kij) chrzanu. Następnie faszerowane pomidory w słoiku i posolić zwykłą solanką. Przekąska z wódką i dowolnymi mocnymi i niesłodkimi napojami w chłodne dni.
POLAK, http://forum. domowy destylator. ru/indeks. php? temat=102333.20
Inne przepisy na sałatki
Sałatki z cukinii na zimę
Język teściowy z cukinii na zimę
Sałatka teściowa Język
z bakłażana Sałatka z bakłażanem na zimę Bakłażan po
koreańsku na zimę
Smacznego!