Pomidory ormiańskie: przepisy na zimę z zielonych i brązowych owoców, jak gotować marynowane, lekko solone, nadziewane +

Pomidory po ormiańsku: jak wcielić kulinarne tradycje górali w rodzime realia

Tradycyjnie, warzywa w stylu ormiańskim „doniczkowe” konserwuje się bez użycia octu, a pomidory faszeruje się zieleniną i nadzieniem czosnkowym. Jednak przepis jest „zarośnięty” wieloma odmianami: nie zawsze przestrzegane są konwencje, ale preparat okazuje się nie mniej smaczny.

Wybór pomidorów…

Brązowe i zielone pomidory w puszkach w stylu ormiańskim okażą się pyszne, jeśli wybierzesz odpowiedni główny składnik. Do zbioru nie używaj zepsutych owoców i pomidorów, na których skórce znajdują się wgniecenia i pęknięcia. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na jeszcze dwa punkty.

  • Formularz. Daj pierwszeństwo pomidorom w kształcie śliwki lub kuli. Owoce tych odmian pokryte są gęstą skórką, zawierają dużo miąższu, ale mało soku.
  • Kolor. Najczęściej konserwowane są zielone pomidory, które zaczynają brązowieć. Wynika to z faktu, że pod wpływem prasy i gorącej solanki owoce ulegają deformacji: potrzebne są najtrwalsze i mocniejsze warzywa.
  • Najlepsze są brązowe pomidory, ale możesz też zrobić puste miejsce z zielonych, różowych, a nawet czerwonych pomidorów.

    …i inne komponenty

    Tradycyjnie do zbioru używa się ziół (pietruszka, kolendra, bazylia, koperek), ale są też oryginalne przepisy, w których wykorzystuje się:

    • papryka;
    • kapusta;
    • marchew;
    • cebula.

    Sól powinna być zwykła, nie jodowana. Cóż, jeśli możesz dostać wodę źródlaną.

    3 sposoby na zachowanie

    Celem konserwacji jest podniesienie poziomu kwasowości, aby nie mogły się rozwijać drobnoustroje chorobotwórcze, a przechowywane produkty nie psuły się. Pomidory ormiańskie na zimę można przygotować na trzy sposoby.

  • Zakwaszanie. W wyniku działania pożytecznych mikroorganizmów powstaje niepożądany dla bakterii kwas mlekowy.
  • Solenie. Powstaje kwas mlekowy, a sól przejmuje rolę czynnika szkodliwego dla drobnoustrojów chorobotwórczych.
  • Marynowanie. Istotą metody jest wprowadzenie gotowego kwasu. W przypadku pomidorów ormiańskich stosuje się ocet 9%.
  • Specyfikę każdej metody przedstawia poniższa tabela.

    Tabela – Cechy metod konserwacji

    Rodzaj zachowania plusy Minusy
    fermentacja – Bezpieczeństwo dla zdrowia;
    – zachowanie smaku produktów (nieznacznie dodaje się sól)
    – Wymaga długiego procesu fermentacji;
    – stosunkowo krótki okres przydatności do spożycia
    Solenie – Przyjazność dla środowiska;
    – ujawnia smak i aromat potrawy
    – Wymaga długiego procesu fermentacji;
    – nie nadaje się dla tych, którzy nie lubią słonych
    Marynowanie – Brak długiego procesu fermentacji;
    – możesz użyć niewielkiej ilości soli;
    – przechowywane przez długi czas
    – Sprawia, że ​​smak potrawy jest bardziej „płaski”;
    – nie nadaje się dla osób z problemami trawiennymi;
    – wymagana dodatkowa sterylizacja wykrojów

    W przypadku pomidorów w stylu ormiańskim najbardziej preferowane jest solenie. W ten sposób przygotowywany jest tradycyjnie.

    Subtelności metodologiczne

    Proces utrwalania, poza przestrzeganiem receptur krok po kroku, obejmuje prawidłowe przygotowanie produktów oraz sterylizację słoików i półfabrykatów. Jak to zrobić?

    Jak przygotować produkty

  • Dokładnie wypłucz warzywa, zioła i zioła.
  • Cebulę i czosnek uwolnić z łuski, pieprz z pestek i szypułek.
  • Jak sterylizować słoiki i pokrywki

  • Umyj pojemniki i pokrywki sodą oczyszczoną i mydłem do prania.
  • Sterylizuj słoiki w dowolny sposób (w piekarniku, multicookerze, mikrofalówce, w łaźni parowej);
  • Gotuj pokrywki przez 10-15 minut lub zalej wrzątkiem.
  • Sterylizacja słoików i pokrywek to obowiązkowy etap zbioru pomidorów w stylu ormiańskim. Jeśli tego nie zrobisz, pomidory bardzo szybko się zepsują. Przy stosowaniu fermentacji i solenia, gdy przedmiot obrabiany jest w rondlu, naczynie należy dokładnie umyć i oblać wrzącą wodą.

    Jak sterylizować puste miejsca

  • Wyłóż dno dużego rondla ściereczką.
  • Przykryj słoiki przedmiotem obrabianym pokrywkami (ale nie przekręcaj) i umieść w misce.
  • Wlej wodę do rondla tak, aby dotarła do „ramion” puszek.
  • Po ugotowaniu przechowywać pojemniki w łaźni parowej.
  • Czas przebywania w kąpieli wodnej zależy od objętości słoika. Poniższa tabela pomoże ci to rozgryźć.

    Tabela – Czas sterylizacji wykrojów

    Czy objętość, l Czas sterylizacji, minuty
    0,5 10-15
    jeden 20-25
    3 30-35

    Sterylizacja półfabrykatów jest potrzebna tylko podczas trawienia.

    Pomidory ormiańskie: 5 przepisów

    Istnieje wiele opcji gotowania pomidorów na zimę po ormiańsku, które różnią się techniką gotowania i zestawem użytych składników.

    Klasyczny

    Osobliwości. Przepis na solone pomidory ormiańskie zawiera niewielką ilość składników. Mimo to smak przedmiotu jest różnorodny: pikantne i pikantne nuty są podkreślone lekką goryczką.

    Składniki:

    • pomidory – 1,5 kg;
    • woda – 2,5 l;
    • sól – 125 g;
    • czosnek – głowa;
    • ostra papryka – dwa strąki (lub mniej, do smaku);
    • pietruszka i kolendra – pęczek;
    • bazylia – gałąź;
    • liść laurowy – dwie sztuki.

    Technologia

  • Drobno posiekaj warzywa, pieprz, czosnek. Połącz komponenty.
  • Podziel pomidory na pół wzdłuż: włóż pikantną mieszankę między połówki.
  • Wymieszaj sól w wodzie, dodaj laur, zagotuj, zdejmij z ognia, ostudź.
  • Nadziewane pomidory układamy w słoikach.
  • Warzywa polać solanką.
  • Ułóż dwa drewniane patyczki w poprzek i utop pomidory w każdym słoiku z tym wzorem.
  • Trzy dni później solone zielone pomidory w stylu ormiańskim będą gotowe. Przechowuj obrabiany przedmiot w lodówce.
  • Pomidory z czosnkiem w drewnianej misce

    Posolony

    Osobliwości. Ta wersja lekko solonych pomidorów w stylu ormiańskim z czosnkiem przypadnie do gustu tym, którzy nie lubią zbyt słonych przetworów.

    Składniki:

    • pomidory – 1 kg;
    • woda – 1 l;
    • czosnek – głowa;
    • sól – duża łyżka;
    • pietruszka i seler do smaku.

    Technologia

  • Odetnij wierzch pomidorów i odłóż „czapki” na bok – nadal będą potrzebne.
  • Łyżką usuń miąższ z owoców, drobno posiekaj i wymieszaj z posiekanymi ziołami i czosnkiem.
  • Nadziewamy „garnki” pomidorów przygotowaną mieszanką i przykrywamy „czapkami”.
  • Włóż owoce do pojemnika na solenie.
  • Sól rozpuścić w zimnej wodzie, odstawić, przefiltrować przez złożoną w kilka warstw gazę.
  • Zalej pomidory solanką, połóż na wierzchu duży talerz i dociśnij uciskiem.
  • Przechowywać w chłodnym miejscu przez trzy dni.
  • Oryginał

    Osobliwości. Specyfika metody polega na szczególnym sposobie nadziewania pomidorów. Aby danie było mniej ostre, nie można pokroić ostrej papryki, tylko położyć ją w całości na dnie słoika.

    Składniki:

    • pomidory – 1,5 kg;
    • sól – 110 g;
    • czosnek – siedem ząbków;
    • ostra papryka – strąk;
    • kolendra i pietruszka – po dziesięć gałązek;
    • bazylia – pięć gałązek;
    • liść kapusty.

    Technologia

  • Rozcieńczyć sól w wodzie, dodać laur, zagotować, ostudzić.
  • Owiń zielenie liściem kapusty i drobno posiekaj.
  • Zmiel pieprz i czosnek, wymieszaj z ziołami.
  • Pokrój każdego pomidora w poprzek, nie przycinając do podstawy około 1 cm.
  • Posiekaj każdego pomidora przygotowaną mieszanką.
  • Obrabiany przedmiot wkładamy do rondla lub głębokiej miski, wlewamy solankę, obciążamy prasą.
  • Pozostaw na trzy lub cztery dni.
  • Z papryką i kapustą

    Osobliwości. Marynowane pomidory z warzywami można podawać jako pełny posiłek. Wygodniej jest przygotować przystawkę na dużej emaliowanej patelni. Faszerowane pomidory z nadzieniem warzywnym ozdobią świąteczny stół.

    Składniki:

    • pomidory – 2 kg;
    • woda – 1 l;
    • papryka – cztery sztuki;
    • kapusta – głowa kapusty;
    • marchewki – dwie sztuki;
    • czosnek – głowa;
    • ostra papryka – strąk;
    • korzeń chrzanu, kolendra, seler, koperek – do smaku;
    • cukier i sól.

    Technologia

  • Posiekaj kapustę, wymieszaj z odrobiną soli i lekko zmiażdż.
  • Drobno posiekaj warzywa, posiekaj marchewki na grubej tarce, pokrój paprykę w drobną kostkę, wymieszaj.
  • Pomidory odcinamy na wierzchu, łyżką wyjmujemy miąższ, od środka nacieramy warzywo cukrem i solą.
  • Faszeruj pomidory warzywami.
  • Na dno dużego rondla wyłożyć korzeń chrzanu, ostrą paprykę. Następnie ułożyć warstwę pomidorów, ziół i posiekanego czosnku. Powtórz sekwencję i kontynuuj, aż miska będzie pełna.
  • W litrze wody wymieszaj łyżkę soli, zagotuj, ostudź.
  • Miąższ pomidorowy drobno posiekać, wymieszać z czosnkiem i wlać solankę do masy.
  • Wlej pomidory powstałym roztworem i trzymaj pod ciśnieniem przez jeden dzień.
  • Następnie odstawić w chłodne miejsce (najlepiej w lodówce) na cztery dni.
  • Konserwowy

    Osobliwości. Przepis jest odpowiedni dla tych, którzy chcą zrobić natychmiastowe ormiańskie pomidory. Składniki są ułożone warstwami, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Możesz użyć całych pomidorków koktajlowych zamiast posiekanych pomidorów.

    Składniki:

    • pomidory – 3 kg;
    • woda – 1 l;
    • cebula – 1 kg;
    • czosnek – głowa;
    • pietruszka, bazylia i koperek – w pęczku;
    • ocet 9%, sól – duża łyżka;
    • cukier – dwie duże łyżki;
    • olej roślinny – duża łyżka na każdy słoik;
    • ostra papryka do smaku.

    Technologia

  • Pokrój pomidory na połówki, cebulę podziel na półpierścienie, posiekaj zieleninę i pieprz.
  • Składniki układamy warstwami w słoikach: pomidory, czosnek, zioła i paprykę, cebulę. Powtarzaj sekwencję, aż pojemnik będzie pełny.
  • Wymieszaj cukier i sól we wrzącej wodzie, gotuj przez kilka minut, zdejmij z ognia, dodaj ocet.
  • Wrzącą solankę wlać do słoików.
  • Wysterylizuj półfabrykaty, do każdego pojemnika dodaj łyżkę oleju rozgrzanego na patelni.
  • Zakasać.
  • Kobieta trzymająca słoik pomidorów w puszkach

    Sztuczki „doświadczonych”

    Doświadczone gospodynie domowe stosują kilka sztuczek podczas konserwowania pomidorów. Na przykład, aby warzywa nie odkształcały się podczas konserwacji, każdy owoc można przekłuć u podstawy igłą lub wykałaczką. Oto trzy dodatkowe wskazówki.

  • Jak zrobić oryginalny przedmiot. Włóż zielone, brązowe i różowe warzywa do jednego słoika z pomidorami, wtedy przygotowanie okaże się piękne, niezwykłe i smaczne.
  • Jak przyspieszyć proces. Aby przygotowanie było szybsze, możesz posiekać zioła i czosnek blenderem, robotem kuchennym lub maszynką do mięsa. Jest to szczególnie ważne w przypadku konserwowania dużej ilości pomidorów.
  • Co zrobić z „nadwyżką”? Z pomidorów pozostawionych po konserwacji można szybko przygotować pożywny obiad – ormiański omlet. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić na duże kawałki i podsmażyć na oleju roślinnym. Na patelnię wsypać ubite jajka z solą, trochę wymieszać i zamknąć patelnię. Gdy omlet się usmaży, dodaj kilka kawałków sera suluguni, posiekaną pietruszkę i bazylię. Odstawić jajecznicę na patelnię pod pokrywką na dwie do trzech minut.
  • Nawet początkująca gospodyni ugotuje pomidory w stylu ormiańskim. Po wybraniu przepisu możesz dostosować go do własnych upodobań smakowych: losowo dodana przyprawa może stać się sekretnym składnikiem, który nadaje wyrobowi niepowtarzalny smak. Na przykład możesz umieścić gałązkę rozmarynu. A co będzie „atrakcją” Twoich pomidorów?

    : „Moja babcia je zrobiła i mnie nauczyła”

    Wkładam tylko seler, czosnek i pieprz i zalewam tą samą solanką. Chociaż wiem, że wciąż istnieje takie połączenie zieleni: seler, pietruszka, cząber, bazylia, koperek. Gałązki suszonego kopru są nadal umieszczane na wierzchu i pod ciśnieniem, aby nie unosiły się w górę.

    Barbariska, http://hlebopechka. ru/indeks. php? option=com_smf&Itemid=126&topic=141704.0

    W naszej rodzinie pomidory zawsze były faszerowane ziołami i czosnkiem oraz odrobiną ostrej papryki. Pozostawiony do fermentacji. Niesamowicie pyszna przystawka. Moja babcia je zrobiła i nauczyła mnie, jak to zrobić. W takich pomidorach dobrze jest dodać drobno posiekaną paprykę (do mieszanki zieleni). Zieloni – nie tylko koperek, możesz też pietruszkę i trochę mięty, selera, cokolwiek lubisz. Wiem, że gospodynie domowe również robiły podobne ogórki kiszone w Gruzji, więc niesłuszne jest nazywanie ich ormiańskimi.

    Swietłana, http://kuking. net/1_646.htm

    Moja babcia (Boże spoczywaj w jej królestwie) robiła zielone pomidory po ormiańsku (jak je nazywała). Wtedy pomidor nie jest całkowicie pokrojony w środku i wkłada się do niego jak muszelkę koło (plaster) papryczki chili, plasterek czosnku i plasterek (kółko, kij) chrzanu. Następnie faszerowane pomidory w słoiku i posolić zwykłą solanką. Przekąska z wódką i dowolnymi mocnymi i niesłodkimi napojami w chłodne dni.

    POLAK, http://forum. domowy destylator. ru/indeks. php? temat=102333.20

    Inne przepisy na sałatki

    Sałatki z cukinii na zimę
    Język teściowy z cukinii na zimę
    Sałatka teściowa Język
    z bakłażana Sałatka z bakłażanem na zimę Bakłażan po
    koreańsku na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author