Pomidory po koreańsku na zimę w słoiku: przepisy błyskawiczne, z pomidorów zielonych i brązowych, bez sterylizacji, z marynatą

Przepis na pomidory po koreańsku na zimę: klasyczna pikantna wersja i odmiany z chrzanem, musztardą, aromatycznymi ziołami

Pikantne marynaty zimą będą dobrym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, zapiekanek ziemniaczanych, płatków zbożowych. Dobra przystawka na świąteczną ucztę. Gotowanie koreańskich przekąsek nie zajmuje dużo czasu. Ale w tym procesie należy wziąć pod uwagę pięć punktów, aby danie okazało się przede wszystkim pochwałą.

  • Owoc. Użyj zielonych lub brązowych pomidorów. Pamiętaj, aby być jędrnym, ponieważ przejrzałe owoce podczas marynowania zamieniają się w owsiankę.
  • Krajanie na plastry. Warzywa do zbioru pokrój na równe kawałki, aby równomiernie się zamarynowały.
  • Marynata. Marynata standardowa – olej, roztwór octu, sól i cukier. Dla odmiany możesz go zastąpić solanką lub kwaskiem cytrynowym.
  • Sterylizacja. Aby słoiki z półfabrykatami stały przez długi czas, należy je wysterylizować. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, piekarniku, powolnej kuchence lub na parze nad rondelkiem.
  • Przechowywanie. Gotową przekąskę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Otwarty pojemnik włożyć do lodówki.
  • „Płonący” azjatycki preparat zawiera dużo ostrych przypraw i przypraw, dlatego lepiej, aby dzieci go nie używały.

    Koreańskie przepisy na pomidory na zimę

    Soczyste pomidory, pachnąca zielenina i bogaty smak przypraw – taka przystawka odpowiednio dołączy do grona tradycyjnych zimowych przysmaków. Koreański przepis na pomidory dla różnych gospodyń domowych ma różne proporcje, różni się dojrzałością warzyw, zestawami ziół i przypraw, ale główne podejścia do tworzenia pustego miejsca nie są takie same. Poniżej znajdują się najbardziej pikantne przepisy krok po kroku.

    Wariant klasyczny

    Osobliwości. Klasyczne pikantne pomidory po koreańsku mają przyjemny słodko-kwaśny smak. Przepis jest prosty, a składniki są dostępne w lokalnym sklepie spożywczym.

    Z czego to się składa:

    • wiśnia – 1 kg;
    • żarówka – jedna;
    • papryka bułgarska – dwa;
    • marchewki – 400 g;
    • czosnek – siedem ząbków;
    • olej roślinny – 50 ml;
    • cukier – 60 g;
    • sól – jedna łyżka stołowa;
    • ocet – 50 ml;
    • zielenie – pęczek.

    Procedura

  • Wiśnię pokroić w ćwiartki.
  • Zmiel marchewki na tarce z dyszą do dań koreańskich.
  • Oczyść strąki z przegród i nasion. Zmiel razem z ząbkami czosnku, koprem i cebulą w maszynce do mięsa.
  • Dodaj resztę składników do mieszanki warzywnej. Dobrze wymieszać.
  • Rozłóż przedmiot do przygotowanych pojemników, przykryj pokrywkami, gotuj na parze przez 15 minut.
  • Zwiń pokrywki, pozostaw pod kołdrą na kilka godzin.
  • Z chrzanem

    Osobliwości. Gotowanie pomidorów po koreańsku według tego przepisu jest łatwe. Pamiętaj jednak, że przystawka jest ostrzejsza niż poprzedni przepis.

    Z czego to się składa:

    • pomidory śmietankowe – 2 kg;
    • chrzan – dwa korzenie;
    • słodka marchewka – 400 g;
    • papryka bułgarska – trzy sztuki;
    • czosnek – pięć ząbków;
    • seler – pęczek;
    • olej słonecznikowy – 50 ml;
    • ocet stołowy – 50 ml;
    • cukier – 60 g;
    • sól – 20 g.

    Procedura

  • Umyj warzywa, usuń nasiona. Za pomocą maszynki do mięsa zmiel je z ząbkami czosnku.
  • Drobno posiekaj seler.
  • Wymieszaj ocet ze składnikami luzem. Ubij kompozycję. Dodaj olej, mieszankę warzywną i seler.
  • Pokrój śmietankę w poprzek. Cięcia należy wykonywać ostrożnie, aby owoce się nie rozpadły.
  • Na dno pojemnika wyłożyć korzenie chrzanu, następnie warzywa, polać marynatą. Naprzemienne warstwy do samej góry.
  • Wysterylizuj słoiki w piekarniku i zwiń pokrywki. Gdy zawartość ostygnie, wynieś do piwnicy.
  • z musztardą

    Osobliwości. Apetyczne warzywa z pachnącą marynatą stworzą pikantny duet, a sos sojowy z musztardą nada przygotowaniu maksimum pikanterii. Ponadto przekąska jest przygotowywana w zaledwie jeden dzień.

    Z czego to się składa:

    • pomidorki koktajlowe – 1 kg;
    • papryka słodka – jeden owoc;
    • chili – jeden strąk;
    • marchewki – 200 g;
    • ocet stołowy – 40 ml;
    • sos sojowy – trzy łyżki;
    • olej sezamowy – trzy łyżki;
    • musztarda – łyżka proszku;
    • zielenie – pęczek;
    • sól – jedna łyżka stołowa;
    • cukier – 50 g.

    Procedura

  • Wiśnię podzielić na trzy plasterki.
  • Przełóż marchewki przez koreańską tarkę.
  • Losowo posiekaj strąki z nasionami.
  • W blenderze zmiel ząbki czosnku, plasterki pieprzu i ziół. Nie miel do konsystencji owsianki, powinny być małe kawałki.
  • Do dressingu wymieszaj ocet, sól i cukier. Dodaj olej, musztardę i sos sojowy. Zamieszać.
  • Włóż pomidorki koktajlowe do głębokiego pojemnika, przykryj mieszanką warzyw, a następnie masą marchewkową. Alternatywne warstwy, takie jak ta. Wlej marynatę.
  • Umieść pojemnik w lodówce na noc, wstrząsając od czasu do czasu, aby równomiernie rozprowadzić opatrunek.
  • Podawaj do stołu w jeden dzień.
  • Bez sterylizacji

    Osobliwości. Przepis na pomidory w koreańskim stylu na zimę bez sterylizacji zostanie opanowany nawet przez początkującego kucharza. Sałatkę można zjeść następnego dnia rano. Zaleca się przechowywać w chłodnym miejscu przez cztery miesiące, nie dłużej.

    Z czego to się składa:

    • wiśnia – 1 kg;
    • papryka – trzy sztuki;
    • chili – jeden strąk;
    • czosnek – jedna głowa;
    • ocet winny – 40 ml;
    • olej roślinny – 50 ml;
    • cukier – 60 g;
    • sól – jedna łyżka stołowa;
    • koperek, pietruszka – pęczek.

    Procedura

  • Wiśnia pokrojona na połówki, jeśli duża, to na trzy części.
  • Chili i paprykę obrać z szypułek i nasion, pokroić w cienkie paski.
  • Pokrój ząbki czosnku wzdłuż. Drobno posiekaj koperek.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z pozostałymi składnikami w dużej misce. Sól i pieprz.
  • Wlej mieszankę warzywną do czystych słoików. Zamknij szczelnymi pokrywkami, włóż do lodówki.
  • Pomidory po koreańsku w słoiku

    Z zielonymi pomidorami

    Osobliwości. Zielone pomidory po koreańsku na zimę są umiarkowanie ostre i pachnące. Ale ważne jest, aby odpowiednio ułożyć danie: składniki zmielić równomiernie i drobno.

    Z czego to się składa:

    • zielone pomidory – 1 kg;
    • papryka bułgarska – trzy owoce;
    • marchewki – 200 g;
    • czosnek – dziewięć ząbków;
    • mielone chili – 10 g;
    • mielona kolendra – 15 g;
    • ocet – 60 ml;
    • olej roślinny – do smaku;
    • sól – 20 g;
    • cukier – 60 g;
    • pietruszka – pęczek.

    Procedura

  • Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce, włóż do miski do marynowania.
  • Obierz bułgarską paprykę z nasion, posiekaj w paski.
  • Posiekaj pietruszkę nożem.
  • Pomidory dokładnie opłucz, pokrój w cienkie plasterki.
  • Wszystkie składniki połączyć w misce, dodać przyprawy, posiekane ząbki czosnku, cukier granulowany. Wlej olej i ocet, sól, wymieszaj. Pozostaw mieszankę warzyw na 30 minut.
  • Zielone owoce zapakuj do przygotowanych słoików, napełnij marynatą, która zdołała wyróżnić się podczas naparu.
  • Włóż słoiki do garnka z wodą. Wyłóż spód miski ręcznikiem. Gotować 20 minut.
  • Zwiń pokrywki, schowaj w ciemnym miejscu do przechowywania.
  • fast food

    Osobliwości. Kiedy goście są już prawie na wyciągnięcie ręki, a wszystkie przygotowania nagle się skończą, przydadzą się błyskawiczne pomidory w stylu koreańskim. Pikantną przekąskę robi się w kilka godzin, ale okazuje się tak smaczna, jakby była marynowana przez kilka tygodni.

    Z czego to się składa:

    • pomidory – 1 kg;
    • papryka bułgarska – dwa;
    • chili – jeden strąk;
    • czosnek – jedna głowa;
    • ocet jabłkowy – 50 ml;
    • olej sezamowy – cztery łyżki;
    • cukier – 40 g;
    • sól – jedna łyżka stołowa;
    • pietruszka – pęczek.

    Procedura

  • Średnie pomidory kroimy na połówki, jeśli owoce są duże, to na cztery części.
  • Drobno posiekaj pietruszkę.
  • Usuń nasiona i łodygi z papryki. Pokrój na losowe kawałki.
  • Oczyść czosnek z łuski.
  • Warzywa, główkę czosnku i pietruszkę przełożyć przez maszynkę do mięsa.
  • W osobnym rondlu wymieszać pokrojone warzywa z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać.
  • Ułóż pomidory i dressing w słoikach warstwami, aż będą pełne.
  • Zamknij szczelne powieki, potrząśnij.
  • Umieść pojemnik w lodówce na co najmniej cztery godziny. Że im dłużej składniki będą marynować, tym danie będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
  • Pomidor w plastrach z ziołami

    z bazylią

    Osobliwości. Marynowane pomidory po koreańsku z bazylią są soczyste i apetyczne, delikatna nuta anyżu zmienia smak potrawy. Do zbioru lepiej użyć wiśni. Jeśli lubisz bardziej ostre potrawy, możesz zwiększyć ilość czosnku i ostrych przypraw. Nie przesadzaj jednak, bo inaczej koreańska przekąska okaże się zbyt „ognista”.

    Z czego to się składa:

    • wiśnia – 1 kg;
    • papryka bułgarska – dwa;
    • chili – jeden strąk;
    • czosnek – 10 ząbków;
    • bazylia – pęczek;
    • pietruszka – pęczek;
    • ocet winny – 50 ml;
    • olej słonecznikowy – 45 ml;
    • cukier – 50 g;
    • sól – 15 g.

    Procedura

  • Oczyść paprykę z nasion i łodyg. Usuń łuskę z czosnku, posiekaj warzywa.
  • Wrzuć warzywa i zioła do blendera lub robota kuchennego, posiekaj do uzyskania gładkości. Aby mieszanka wyglądała bardziej imponująco, możesz użyć owoców w różnych kolorach.
  • Pokrój wiśnię wzdłuż na trzy grube krążki.
  • W osobnej misce przygotować marynatę octową z olejem, posolić, dodać cukier. Zamieszać.
  • Umieść warstwę pomidorków koktajlowych ściętą stroną do góry w wysterylizowanych słoikach, połóż na nich trochę mieszanki warzywnej. Wszystko obficie polać roztworem marynaty. Powtarzaj warstwy w tej samej kolejności, aż skończą się pomidory.
  • Zamknij słoiki, wstaw do lodówki na kilka godzin. Warzywa powinny być dobrze marynowane.
  • Z przyprawą do koreańskiej marchewki

    Osobliwości. Przepis na pomidory z przyprawą do koreańskiej marchewki zachwyci miłośników pikantnych marynat. Obrabiany przedmiot jest sterylizowany w kuchence mikrofalowej, co znacznie ułatwia proces konserwacji.

    Z czego to się składa:

    • pomidory śmietankowe – 1 kg;
    • marchewki – 450 g;
    • czosnek – sześć ząbków;
    • ocet stołowy – 45 ml;
    • olej sezamowy – 60 ml;
    • zielenie – pęczek;
    • przyprawa do marchwi koreańskiej – do smaku;
    • sól – 10 g;
    • cukier – 30 g.

    Procedura

  • Zetrzyj marchewki na grubej tarce, wymieszaj z przyprawami.
  • Śmietankę podzielić na cztery równe kawałki.
  • Usuń łuskę z czosnku, drobno posiekaj.
  • Zrobić dressing octowo-sezamowy, posolić, osłodzić. Ubij po wymieszaniu.
  • Składniki układamy warstwami w wysterylizowanych pojemnikach: śmietana z ząbkami czosnku, masa marchewkowa, zielenina. Na koniec wypełnij pachnącą marynatą, zamknij pokrywki.
  • Wstaw słoiki do kuchenki mikrofalowej, sterylizuj je jeden po drugim przez 15 minut.
  • Zakręć pokrywki, włóż pod koc do ostygnięcia.
  • Sałatka Pomidorowa w Słoiku

    Z pestkami dyni

    Osobliwości. Oryginalny przepis na azjatyckie marynaty błyskawiczne bez sterylizacji. Przystawka z owocami oliwnymi, pikantnymi przyprawami, soczystymi pomidorami. Sok z cytryny nadaje wyrobowi świeżość, pozostawia przyjemny posmak.

    Z czego to się składa:

    • wiśnia – 500 g;
    • cytryna – jedna;
    • oliwki – 150 g;
    • pestki dyni – 80 g;
    • oliwa z oliwek – 60 g;
    • sól dla smaku.

    Procedura

  • Nasiona podsmażyć na patelni.
  • Wiśnia pokrojona w krążki.
  • Wyciśnij sok z cytryny.
  • W głębokiej misce wymieszaj oliwę z oliwek, nasiona, oliwki z puszki i sok z cytryny. Sól.
  • Na dno pojemnika wyłożyć pomidorki koktajlowe, polać aromatycznym dressingiem. Warstwy alternatywne.
  • Wyjmij pojemnik na pięć godzin w lodówce w celu impregnacji.
  • Pomidory po koreańsku w słoiku na zimę są tak pyszne, że zjesz je dużo szybciej niż planowałeś. Jeśli gotujesz po raz pierwszy, wypróbuj kilka przepisów jednocześnie. Tak więc w przyszłym roku będziesz już wiedział, która przystawka jest „Twoja”, a nawet dodasz drobiazgi swojego autora do standardowego przepisu.

    Inne przepisy na sałatki

    Pomidory na zimę we własnym soku
    Pomidory ormiańskie
    Sałatki z cukinii na zimę
    Język teściowej z cukinii na zimę
    Sałatka teściowa Język z bakłażana

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author