Posiekane kotlety z indyka według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Posiekane kotlety z indyka - cóż, po prostu pyszne

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia z pokrywką, łyżka, deska kuchenna, głęboka miska do mieszania składników, talerz do serwowania, nóż, drewniana łopatka.

Składniki

Udo z indyka 500 gramów
Cebula 2 szt.
twardy ser 100 gramów
Skrobia ziemniaczana 3 art. l.
majonez 2 łyżki stołowe. l.
Sól pieprz smak
Pietruszka 1 pęczek
koperek 1 pęczek
suchy czosnek 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
Olej roślinny 50 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie mięsa mielonego

  • Przygotuj składniki i powierzchnię roboczą.

    Jak gotować posiekane kotlety z indyka

  • Najpierw dobrze umyj udo indyka, usuń skórę i wytnij kość nożem. Następnie miąższ uda jest bardzo cienko krojony na talerze, a następnie każdy talerz na małą kostkę. Pierś z indyka również nadaje się do tego przepisu, ale wtedy paszteciki okażą się nieco suche. Mięso mielone przełóż do głębokiej miski.

    Przygotuj mięso do gotowania klopsików

    Aby ułatwić sobie krojenie mięsa, możesz przepuścić je przez maszynkę do mięsa lub zmielić w blenderze. Ale nadal zalecamy siekanie uda, kotlety są bardziej soczyste.

  • Średniej wielkości wstępnie obraną cebulę pokrojoną na możliwie najmniejszą. Cebulę wysyłamy do mięsa.

    Posiekaj cebulę na klopsiki

  • Przejdźmy teraz do sera. Każdy twardy ser, który lubisz, zadziała. Pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miski z resztą składników.

    Pokrój ser na klopsiki

  • Drobno posiekaj pietruszkę i koperek, przełóż na mięso mielone. Zieloni nadają kotletom niesamowity aromat, piękny wygląd i korzyści. Do kotletów można również dodać posiekaną zieloną cebulę lub inne przyprawy, według własnego uznania.

    Pokrój warzywa do gotowania klopsików

  • Następnie posolić, posypać pieprzem mięso mielone do smaku.

    Połącz składniki do zrobienia klopsików
    b

  • Dodaj skrobię i suchy posiekany czosnek. Suszony czosnek ma wyraźniejszy smak, ale w tym przepisie możesz użyć świeżego czosnku, wybór należy do Ciebie.

    Dodać skrobię i czosnek do ugotowania kotletów

  • Następnie dodaj 2 pełne łyżki. l. majonez.

    Dodaj majonez, aby zrobić kotlety

  • Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkości, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.

    Wymieszaj mięso mielone do gotowania kotletów z indyka

  • Ubij 1 średniej wielkości jajko, ponownie dobrze wymieszaj. Posiekane mięso mielone jest gotowe.

    Dodaj jajko kurze, aby ugotować kotlety

  • Gotowanie kotletów

  • Stawiamy patelnię na średnim ogniu, wlewamy 2 – 3 łyżki. l. olej roślinny i dobrze rozgrzej.Zbieramy około 1 łyżki. l. mięso mielone, uformuj okrągły kotlet i wyślij na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

    Rozgrzej patelnię na koilette

  • Gdy kotlety się usmażą i zrumienią, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez 2-3 minuty.

    Przykryj klopsiki pokrywką

  • Aby pozbyć się z kotletów nadmiaru oleju po usmażeniu, przenosimy je na ręcznik papierowy. Podawaj do stołu w pięknym talerzu, przyozdobionym ziołami. Pokrojone kotlety z indyka według pysznego przepisu są gotowe.

    Posiekane kotlety z indyka - cóż, po prostu pyszne

  • Smacznego!

    Przepis

    Możesz obejrzeć przepis, w którym szczegółowo zobaczysz, jak gotować soczyste i delikatne posiekane kotlety z indyka z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, jakich składników będziesz potrzebować, jak nadać potrawie jasny i bogaty smak. Miłego oglądania!

    Jeśli lubisz siekane kotlety z indyka, chcesz dodać jakieś dodatki, życzenia lub podzielić się swoimi opcjami gotowania, koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Podaruj sobie i swoim bliskim pysznymi klopsikami, które będą pasować do każdego dodatku.

    Inne przepisy na klopsiki

    Kotlety z piekarnika w sosie własnym
    Chude kotlety z kapusty
    Mielone kotlety wieprzowo-wołowe Kotlety gotowane na
    parze Kotlety
    ziemniaczane puree

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author