
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia z pokrywką, łyżka, deska kuchenna, głęboka miska do mieszania składników, talerz do serwowania, nóż, drewniana łopatka.
Składniki
Udo z indyka | 500 gramów |
Cebula | 2 szt. |
twardy ser | 100 gramów |
Skrobia ziemniaczana | 3 art. l. |
majonez | 2 łyżki stołowe. l. |
Sól pieprz | smak |
Pietruszka | 1 pęczek |
koperek | 1 pęczek |
suchy czosnek | 1 łyżeczka |
jajko | 1 szt. |
Olej roślinny | 50 ml |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie mięsa mielonego
Przygotuj składniki i powierzchnię roboczą. 
Najpierw dobrze umyj udo indyka, usuń skórę i wytnij kość nożem. Następnie miąższ uda jest bardzo cienko krojony na talerze, a następnie każdy talerz na małą kostkę. Pierś z indyka również nadaje się do tego przepisu, ale wtedy paszteciki okażą się nieco suche. Mięso mielone przełóż do głębokiej miski. 
Aby ułatwić sobie krojenie mięsa, możesz przepuścić je przez maszynkę do mięsa lub zmielić w blenderze. Ale nadal zalecamy siekanie uda, kotlety są bardziej soczyste.
Średniej wielkości wstępnie obraną cebulę pokrojoną na możliwie najmniejszą. Cebulę wysyłamy do mięsa. 
Przejdźmy teraz do sera. Każdy twardy ser, który lubisz, zadziała. Pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miski z resztą składników. 
Drobno posiekaj pietruszkę i koperek, przełóż na mięso mielone. Zieloni nadają kotletom niesamowity aromat, piękny wygląd i korzyści. Do kotletów można również dodać posiekaną zieloną cebulę lub inne przyprawy, według własnego uznania. 
Następnie posolić, posypać pieprzem mięso mielone do smaku. 
b
Dodaj skrobię i suchy posiekany czosnek. Suszony czosnek ma wyraźniejszy smak, ale w tym przepisie możesz użyć świeżego czosnku, wybór należy do Ciebie. 
Następnie dodaj 2 pełne łyżki. l. majonez. 
Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkości, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. 
Ubij 1 średniej wielkości jajko, ponownie dobrze wymieszaj. Posiekane mięso mielone jest gotowe. 
Gotowanie kotletów
Stawiamy patelnię na średnim ogniu, wlewamy 2 – 3 łyżki. l. olej roślinny i dobrze rozgrzej.Zbieramy około 1 łyżki. l. mięso mielone, uformuj okrągły kotlet i wyślij na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron. 
Gdy kotlety się usmażą i zrumienią, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez 2-3 minuty. 
Aby pozbyć się z kotletów nadmiaru oleju po usmażeniu, przenosimy je na ręcznik papierowy. Podawaj do stołu w pięknym talerzu, przyozdobionym ziołami. Pokrojone kotlety z indyka według pysznego przepisu są gotowe. 
Smacznego!
Przepis
Możesz obejrzeć przepis, w którym szczegółowo zobaczysz, jak gotować soczyste i delikatne posiekane kotlety z indyka z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, jakich składników będziesz potrzebować, jak nadać potrawie jasny i bogaty smak. Miłego oglądania!
Jeśli lubisz siekane kotlety z indyka, chcesz dodać jakieś dodatki, życzenia lub podzielić się swoimi opcjami gotowania, koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Podaruj sobie i swoim bliskim pysznymi klopsikami, które będą pasować do każdego dodatku.
Inne przepisy na klopsiki
Kotlety z piekarnika w sosie własnym
Chude kotlety z kapusty
Mielone kotlety wieprzowo-wołowe Kotlety gotowane na
parze Kotlety
ziemniaczane puree
Smacznego!