Dżem to galaretowaty produkt otrzymywany przez gotowanie jagód lub owoców w dużej ilości cukru. Różni się od dżemu konsystencją jednorodną lub półjednorodną (konfigurowaną). Jako podstawę wybiera się pachnące owoce o wysokiej zawartości pektyn. Śliwki idealnie pasują do tego opisu.
Korzyści z głównego składnika
Królowa Anglii rozpoczyna każdy posiłek od dwóch owoców śliwki wyhodowanych w dworskim ogrodzie. I nie chodzi tylko o wyrafinowany gust królewskiej osoby. Owoc ma korzystny wpływ na układ pokarmowy i na cały organizm. Biorąc pod uwagę, że przygotowanie dżemu nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej, produkt zachowuje lwią część przydatnych substancji. Tabela opisuje związki, w które te owoce są szczególnie bogate.
Tabela – Przydatne substancje w składzie śliwek
Substancja | Ilość, mg/100 g | Udział normy dziennej,% | Rola biologiczna |
---|---|---|---|
Celuloza | 1500 | osiem | – Poprawia trawienie; – wspomaga odchudzanie; – zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę; – oczyszcza jelita z toksyn; – obniża poziom „złego” cholesterolu |
Witamina C | 10 | jedenaście | – Wzmacnia układ odpornościowy; – usuwa toksyny; – zapobiega przedwczesnemu starzeniu się; – wzmacnia ściany naczyń krwionośnych; – przyspiesza regenerację tkanek; – poprawia wydajność |
Potas | 214 | 9 | – Normalizuje ciśnienie krwi; – zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych; – uczestniczy w przemianie glukozy w energię; – nasyca mózg tlenem |
Krzem | 4 | trzynaście | – Wzmacnia układ odpornościowy; – zapobiega przedwczesnemu starzeniu się; – poprawia stan skóry; – wzmacnia kości |
Kobalt | 0,001 | 10 | – Normalizuje syntezę hormonów tarczycy; – wzmacnia kości; – poprawia jakość krwi; – wzmacnia system odpornościowy; – neutralizuje toksyny |
Mangan | 0,11 | 6 | – Uczestniczy w tworzeniu struktury kości; – poprawia trawienie; – zmniejsza napięcie nerwowe; – usuwa toksyny |
molibden | 0,008 | jedenaście | – Zwalcza anemię – łagodzi ataki astmy i objawy alergii; – usuwa toksyny; – wzmacnia szkliwo zębów; – tępy ból |
Głównym przeciwwskazaniem do stosowania owoców jest alergia. Jedz ostrożnie dla osób cierpiących na biegunkę i wysoką kwasowość.
Popularne przepisy
To nie tylko smaczny i zdrowy, ale także łatwy w przygotowaniu deser. Można go podawać z herbatą lub stosować jako nadzienie do domowych ciast.
Baza
Osobliwości. Podczas gotowania należy przestrzegać dwóch warunków – mocy i szybkości. Silny ogień neutralizuje enzymy, które negatywnie wpływają na pektyny. Czas obróbki cieplnej nie powinien przekraczać 30 minut, w przeciwnym razie ucierpi smak, kolor i konsystencja.
Będziesz potrzebować:
- śliwka;
- równa ilość cukru.
Gotowanie
Bez gotowania
Osobliwości. Aby zachować maksymalny smak i korzyści z owoców, możesz zrobić deser bez obróbki cieplnej. „Pięć minut” przechowuje się w lodówce do sześciu miesięcy.
Będziesz potrzebować:
- śliwka;
- równa ilość cukru.
Gotowanie
Bez cukru
Osobliwości. Ze względu na brak w składzie słodkiego konserwanta deser należy poddać długotrwałej obróbce termicznej.
Będziesz potrzebować:
- śliwki.
Gotowanie
Podczas gotowania przysmak można mieszać tylko drewnianą łyżką. Metal „zabija” złoty kolor deseru.
Konfitura jałowcowa
Osobliwości. W przeciwieństwie do dżemu o jednorodnej konsystencji galaretowatej konfitura jest gęstsza, zawiera duże fragmenty owoców. Jagody jałowca dodają deserowi słodko-pikantnego smaku i leśnego aromatu.
Będziesz potrzebować:
- 1 kg śliwki węgierskiej;
- 50 jagód jałowca;
- 1 kg cukru;
- cytrynowy;
- zielone jabłko;
- 0,6 l wody.
Gotowanie
z pomarańczą
Osobliwości. Dzięki kwasowi zawartemu w owocach cytrusowych można uniknąć słodzenia podczas długotrwałego przechowywania. Oprócz cynamonu możesz gotować z innymi przyprawami. Odpowiednie goździki, anyż, anyż, imbir i kurkuma.
Będziesz potrzebować:
- 1 kg śliwek;
- 1 kg cukru;
- Pomarańczowy;
- laska cynamonu (lub łyżeczka mielonej przyprawy).
Gotowanie
z gruszką
Osobliwości. Soczysta tarta gruszka i dojrzała słodka śliwka są świetnymi sprzymierzeńcami. Tworzą pyszny bursztynowy produkt o wyrafinowanym aromacie.
Będziesz potrzebować:
- 0,5 kg śliwek;
- 0,5 kg gruszek;
- 1 kg cukru;
- 50 ml wody.
Gotowanie
Z czekoladą w multicookerze
Osobliwości. Dzieciom szczególnie spodoba się ta opcja. Okaże się coś w rodzaju pasty czekoladowej, ale ze świeżą, owocową nutą.
Będziesz potrzebować:
- 2 kg śliwki węgierskiej;
- 600 g cukru;
- dwie łyżki proszku kakaowego;
- ćwierć szklanki wody;
- 50 g masła;
- 60 g gorzkiej czekolady gorzkiej.
Gotowanie
Wypiekacz do chleba to kolejne nowoczesne urządzenie, w którym można zrobić przetwory owocowo-jagodowe. Urządzenie posiada odpowiedni tryb „Jam”.
Szybki deser z żelfiksem
Gelfix to zagęstnik na bazie pektyny do domowych preparatów. Produkt posiada trzy kluczowe cechy.
Technologia gotowania
Proporcje
Gelfix dostępny jest w trzech formach. W tabeli przedstawiono właściwości produktu oraz proporcje składników na dżem.
Tabela – Rodzaje żelfiksów i proporcje składników na deser
Rodzaj żelfiksu | Pogarszać | Produkty dżemowe na 1 opakowanie zagęszczacza |
---|---|---|
1:1 | – Kwas cytrynowy; – dekstroza; – pektyna | – Kwas cytrynowy; – dekstroza; – pektyna |
2:1 | – Cukier puder; – kwas cytrynowy; – kwas sorbinowy; – pektyna | – 1 kg śliwek; – 500 g cukru |
3:1 | – Kwas cytrynowy; – pektyna; – dekstroza; – kwas sorbinowy | – 1 kg śliwek; – 350 g cukru |
Deserów na bazie gelfixu nie można stosować jako nadzienia do wypieków. Stopią się i wypłyną.
Błędy w gotowaniu
Czasami deser nie jest tak gęsty i smaczny, jak planowano. Oznacza to, że podczas gotowania popełniłeś błąd:
- dodano dużo wody;
- użył niewłaściwej odmiany śliwek;
- używane owoce przejrzałe lub niedojrzałe;
- kości były w deserze.
Główne błędy i sposoby ich wyeliminowania omówiono w tabeli.
Tabela – Sposoby korygowania błędów kulinarnych podczas gotowania powidła śliwkowego
Problem | Rozwiązanie |
---|---|
Płynna konsystencja | – Odcedź syrop, zagotuj i wlej z powrotem do deseru; – używać lekko zielonkawych, gęstych owoców; – dodać orzechy włoskie lub suszone owoce przewijane przez maszynkę do mięsa |
Gorycz | – Nie używaj śliwki cierniowej; – gotuj bez kości |
Cierpkość | – Nie używaj śliwki cierniowej; – dodać pachnące owoce (truskawki, brzoskwinia lub morela) |
Kwas | Zwiększ ilość cukru |
Zwróć uwagę na jakość owoców. Powinny być dojrzałe, gęste, bez śladów zepsucia. Jeśli owoce są przejrzałe, można je również użyć. Wystarczy dodać 1/3 niedojrzałych, kwaśnych owoców. Zawierają dużo pektyn, dzięki czemu produkt zyska niezbędną konsystencję i orzeźwiający smak.
Inne domowe przepisy
Sterylizacja słoików
Sok jabłkowy
Zupa z kapusty w puszce
Olej z rokitnika
Moczone jabłka na zimę
Smacznego!