Powidła śliwkowe: przepis na zimę z pomarańczą, jabłkiem, czekoladą, żelfixem, robienie dżemu bez cukru i konfitury

Powidła śliwkowe: podstawowy przepis, sposoby gotowania bez gotowania i bez cukru

Dżem to galaretowaty produkt otrzymywany przez gotowanie jagód lub owoców w dużej ilości cukru. Różni się od dżemu konsystencją jednorodną lub półjednorodną (konfigurowaną). Jako podstawę wybiera się pachnące owoce o wysokiej zawartości pektyn. Śliwki idealnie pasują do tego opisu.

Korzyści z głównego składnika

Królowa Anglii rozpoczyna każdy posiłek od dwóch owoców śliwki wyhodowanych w dworskim ogrodzie. I nie chodzi tylko o wyrafinowany gust królewskiej osoby. Owoc ma korzystny wpływ na układ pokarmowy i na cały organizm. Biorąc pod uwagę, że przygotowanie dżemu nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej, produkt zachowuje lwią część przydatnych substancji. Tabela opisuje związki, w które te owoce są szczególnie bogate.

Tabela – Przydatne substancje w składzie śliwek

Substancja Ilość, mg/100 g Udział normy dziennej,% Rola biologiczna
Celuloza 1500 osiem – Poprawia trawienie;
– wspomaga odchudzanie;
– zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę;
– oczyszcza jelita z toksyn;
– obniża poziom „złego” cholesterolu
Witamina C 10 jedenaście – Wzmacnia układ odpornościowy;
– usuwa toksyny;
– zapobiega przedwczesnemu starzeniu się;
– wzmacnia ściany naczyń krwionośnych;
– przyspiesza regenerację tkanek;
– poprawia wydajność
Potas 214 9 – Normalizuje ciśnienie krwi;
– zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych;
– uczestniczy w przemianie glukozy w energię;
– nasyca mózg tlenem
Krzem 4 trzynaście – Wzmacnia układ odpornościowy;
– zapobiega przedwczesnemu starzeniu się;
– poprawia stan skóry;
– wzmacnia kości
Kobalt 0,001 10 – Normalizuje syntezę hormonów tarczycy;
– wzmacnia kości;
– poprawia jakość krwi;
– wzmacnia system odpornościowy;
– neutralizuje toksyny
Mangan 0,11 6 – Uczestniczy w tworzeniu struktury kości;
– poprawia trawienie;
– zmniejsza napięcie nerwowe;
– usuwa toksyny
molibden 0,008 jedenaście – Zwalcza anemię
– łagodzi ataki astmy i objawy alergii;
– usuwa toksyny;
– wzmacnia szkliwo zębów;
– tępy ból

Głównym przeciwwskazaniem do stosowania owoców jest alergia. Jedz ostrożnie dla osób cierpiących na biegunkę i wysoką kwasowość.

Popularne przepisy

To nie tylko smaczny i zdrowy, ale także łatwy w przygotowaniu deser. Można go podawać z herbatą lub stosować jako nadzienie do domowych ciast.

Baza

Osobliwości. Podczas gotowania należy przestrzegać dwóch warunków – mocy i szybkości. Silny ogień neutralizuje enzymy, które negatywnie wpływają na pektyny. Czas obróbki cieplnej nie powinien przekraczać 30 minut, w przeciwnym razie ucierpi smak, kolor i konsystencja.

Będziesz potrzebować:

  • śliwka;
  • równa ilość cukru.

Gotowanie

  • Uwolnij umyte owoce z nasion.
  • Surowce przepuścić przez maszynkę do mięsa (mikser nie zadziała, ponieważ nie zmieli twardej skórki).
  • Połącz puree ziemniaczane z cukrem, wymieszaj i postaw na dużym ogniu.
  • Gotować, gotować przez 20 minut.
  • Upuść trochę dżemu na spodek. Jeśli kropla się nie rozprzestrzeni, deser jest gotowy. W przeciwnym razie kontynuuj gotowanie przez kolejne dziesięć minut.
  • Podziel na sterylne słoiki i zwiń.
  • Bez gotowania

    Osobliwości. Aby zachować maksymalny smak i korzyści z owoców, możesz zrobić deser bez obróbki cieplnej. „Pięć minut” przechowuje się w lodówce do sześciu miesięcy.

    Będziesz potrzebować:

    • śliwka;
    • równa ilość cukru.

    Gotowanie

  • Obrane owoce zmiksować maszynką do mięsa.
  • Połącz puree z cukrem.
  • Gdy kryształki się rozpuszczą, zapakuj deser do sterylnych słoików.
  • Bez cukru

    Osobliwości. Ze względu na brak w składzie słodkiego konserwanta deser należy poddać długotrwałej obróbce termicznej.

    Będziesz potrzebować:

    • śliwki.

    Gotowanie

  • Uwolnij owoce z kamieni.
  • Wlej trochę wody (dosłownie 1 cm) na dno rondla lub miski z grubym dnem i umieść surowce.
  • Przykryj pojemnik pokrywką, włącz palnik na minimalną moc i gotuj, aż owoce wypuszczą sok. Mieszaj co pięć do dziesięciu minut, aby deser się nie przypalił.
  • Zdejmij pokrywkę i gotuj przez godzinę.
  • Wyjmij przedmiot z pieca, przykryj pokrywką i pozostaw na dziesięć godzin.
  • Zagotuj przyszły dżem i odejdź ponownie na dziesięć godzin.
  • Powtórz procedurę gotowania/zaparzania ponownie.
  • Zmiel przez sito, zagotuj ostatni raz, rozłóż do sterylnych słoików i zwiń.
  • Podczas gotowania przysmak można mieszać tylko drewnianą łyżką. Metal „zabija” złoty kolor deseru.

    Konfitura jałowcowa

    Osobliwości. W przeciwieństwie do dżemu o jednorodnej konsystencji galaretowatej konfitura jest gęstsza, zawiera duże fragmenty owoców. Jagody jałowca dodają deserowi słodko-pikantnego smaku i leśnego aromatu.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg śliwki węgierskiej;
    • 50 jagód jałowca;
    • 1 kg cukru;
    • cytrynowy;
    • zielone jabłko;
    • 0,6 l wody.

    Gotowanie

  • Uwolnij owoce z nasion, pokrój w drobną kostkę.
  • Obierz cytrynę i wyciśnij sok.
  • Z jabłka zdjąć skórkę i wyjąć rdzeń, pokroić miąższ na plasterki i polać sokiem z cytryny.
  • Rozbij jagody.
  • W emaliowanej patelni umieścić skórkę i ogryzek jabłka, pokruszone jagody i skórkę z cytryny. Napełnij wodą.
  • Zagotuj mieszaninę, gotuj przez pół godziny.
  • Odcedź mieszaninę i dobrze przetrzyj osad przez sito.
  • Do powstałej masy dodaj śliwki z jabłkami.
  • Zagotuj, gotuj dziesięć minut i dodaj cukier.
  • Gotuj przez kolejne 20 minut.
  • Usuń piankę, rozłóż deser w sterylnych słoikach i zwiń.
  • z pomarańczą

    Osobliwości. Dzięki kwasowi zawartemu w owocach cytrusowych można uniknąć słodzenia podczas długotrwałego przechowywania. Oprócz cynamonu możesz gotować z innymi przyprawami. Odpowiednie goździki, anyż, anyż, imbir i kurkuma.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg śliwek;
    • 1 kg cukru;
    • Pomarańczowy;
    • laska cynamonu (lub łyżeczka mielonej przyprawy).

    Gotowanie

  • Usuń nasiona z owoców i pokrój je na ćwiartki.
  • Przewiń umytą pomarańczę przez maszynkę do mięsa wraz ze skórką.
  • Połącz z cukrem i cynamonem i gotuj przez 15-20 minut.
  • Wyjmij laskę cynamonu i zapakuj sam deser w sterylne słoiki i korek.
  • z gruszką

    Osobliwości. Soczysta tarta gruszka i dojrzała słodka śliwka są świetnymi sprzymierzeńcami. Tworzą pyszny bursztynowy produkt o wyrafinowanym aromacie.

    Będziesz potrzebować:

    • 0,5 kg śliwek;
    • 0,5 kg gruszek;
    • 1 kg cukru;
    • 50 ml wody.

    Gotowanie

  • Owoce uwolnić z pestek, drobno posiekać i dodać wodę.
  • Gotuj masę i gotuj przez pięć minut.
  • Obierz i drobno posiekaj gruszki. Dodaj do głównego składnika i ponownie zagotuj.
  • Dodaj cukier i gotuj, aż kryształki się rozpuszczą. Ciągle mieszaj, aby deser się nie przypalił.
  • Usuń piankę, zapakuj deser w sterylne słoiki i zwiń.
  • Filiżanka deseru śliwkowo-czekoladowego

    Z czekoladą w multicookerze

    Osobliwości. Dzieciom szczególnie spodoba się ta opcja. Okaże się coś w rodzaju pasty czekoladowej, ale ze świeżą, owocową nutą.

    Będziesz potrzebować:

    • 2 kg śliwki węgierskiej;
    • 600 g cukru;
    • dwie łyżki proszku kakaowego;
    • ćwierć szklanki wody;
    • 50 g masła;
    • 60 g gorzkiej czekolady gorzkiej.

    Gotowanie

  • Usuń nasiona z owoców, umieść je w misce multicooker, dodaj wodę i gotuj przez 20 minut w trybie „Para”.
  • Zmiksuj owoce blenderem, wymieszaj z cukrem i gotuj przez 30 minut w trybie „Gaszenie”.
  • Dodaj kakao i posiekaną czekoladę. Gotuj kolejne 20 minut w tym samym trybie.
  • Do gotowego gorącego naczynia wlej olej, wymieszaj i szybko przełóż do sterylnych słoików.
  • Przechowuj smakołyki na górnej półce lodówki.
  • Wypiekacz do chleba to kolejne nowoczesne urządzenie, w którym można zrobić przetwory owocowo-jagodowe. Urządzenie posiada odpowiedni tryb „Jam”.

    Szybki deser z żelfiksem

    Gelfix to zagęstnik na bazie pektyny do domowych preparatów. Produkt posiada trzy kluczowe cechy.

  • pochodzenie roślinne. W przeciwieństwie do żelatyny, która jest wytwarzana z kości bydła, desery żelowe mogą być spożywane przez wegetarian.
  • Zamrażanie prędkości. Produkt pozwala szybko nadać deserowi gęstą konsystencję bez poddawania go długotrwałemu gotowaniu.
  • Łatwość użycia. Nawet niedoświadczona gospodyni potrafi gotować.
  • Technologia gotowania

  • Uwolnij owoce z pestek.
  • Zawartość opakowania żelfiksu wymieszać z 50 g cukru i dodać do owoców.
  • Doprowadź miksturę do wrzenia i dodaj resztę cukru.
  • Gotuj przez trzy minuty, usuń piankę i zwiń w sterylne słoiki.
  • Proporcje

    Gelfix dostępny jest w trzech formach. W tabeli przedstawiono właściwości produktu oraz proporcje składników na dżem.

    Tabela – Rodzaje żelfiksów i proporcje składników na deser

    Rodzaj żelfiksu Pogarszać Produkty dżemowe na 1 opakowanie zagęszczacza
    1:1 – Kwas cytrynowy;
    – dekstroza;
    – pektyna
    – Kwas cytrynowy;
    – dekstroza;
    – pektyna
    2:1 – Cukier puder;
    – kwas cytrynowy;
    – kwas sorbinowy;
    – pektyna
    – 1 kg śliwek;
    – 500 g cukru
    3:1 – Kwas cytrynowy;
    – pektyna;
    – dekstroza;
    – kwas sorbinowy
    – 1 kg śliwek;
    – 350 g cukru

    Deserów na bazie gelfixu nie można stosować jako nadzienia do wypieków. Stopią się i wypłyną.

    Kobieta zamyka słoik gotowego dżemu

    Błędy w gotowaniu

    Czasami deser nie jest tak gęsty i smaczny, jak planowano. Oznacza to, że podczas gotowania popełniłeś błąd:

    • dodano dużo wody;
    • użył niewłaściwej odmiany śliwek;
    • używane owoce przejrzałe lub niedojrzałe;
    • kości były w deserze.

    Główne błędy i sposoby ich wyeliminowania omówiono w tabeli.

    Tabela – Sposoby korygowania błędów kulinarnych podczas gotowania powidła śliwkowego

    Problem Rozwiązanie
    Płynna konsystencja – Odcedź syrop, zagotuj i wlej z powrotem do deseru;
    – używać lekko zielonkawych, gęstych owoców;
    – dodać orzechy włoskie lub suszone owoce przewijane przez maszynkę do mięsa
    Gorycz – Nie używaj śliwki cierniowej;
    – gotuj bez kości
    Cierpkość – Nie używaj śliwki cierniowej;
    – dodać pachnące owoce (truskawki, brzoskwinia lub morela)
    Kwas Zwiększ ilość cukru

    Zwróć uwagę na jakość owoców. Powinny być dojrzałe, gęste, bez śladów zepsucia. Jeśli owoce są przejrzałe, można je również użyć. Wystarczy dodać 1/3 niedojrzałych, kwaśnych owoców. Zawierają dużo pektyn, dzięki czemu produkt zyska niezbędną konsystencję i orzeźwiający smak.

    Inne domowe przepisy

    Sterylizacja słoików
    Sok jabłkowy
    Zupa z kapusty w puszce
    Olej z rokitnika
    Moczone jabłka na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author