Śliwka znana jest smakoszom nie tylko jako deser. Z owoców robi się słynny sos tkemali, który podawany jest z tłustym mięsem. Również wino jest podawane z soczystych owoców, przygotowywany jest sok i kwas chlebowy. Z pestek nasion wyrabia się olej, który pod względem składu i właściwości nie ustępuje olejowi migdałowemu. Można je również dodawać do deserów.
Którą odmianę wybrać
Możesz ugotować dżem z różnych odmian śliwki wiśniowej. Każda kultura różni się nie tylko odcieniem i objętością owoców, ale także walorami kulinarnymi. Słodkie, soczyste, dojrzałe, elastyczne owoce idealnie nadają się na dżem. Przejrzałe śliwki najlepiej zostawić na dżem i dżem. Tabela opisuje najpopularniejsze odmiany śliwki wiśniowej do robienia dżemu.
Tabela – Opis odmian
Różnorodność | Kiedy dojrzeje | Osobliwości |
---|---|---|
Kometa Kubańska | Koniec lipca | – Owoce duże (40 g) czerwone, bordowe, jasnofioletowe; – gęsty, bogaty, żółty miąższ; – słodki smak |
lipcowa róża | Wczesny lipiec | – Owoce duże (30-35 g) ciemnoczerwone; – miazga żółta z włóknami; – smak słodko-kwaśny |
Królewski | Koniec lipca | – Średnie owoce (20 g) jasnożółte; – bogaty żółty miąższ; – słodki smak z kwaśnym smakiem |
Lama | W połowie sierpnia | – Owoce średnie i duże (15-40 g) ciemnoczerwone, fioletowe; – soczysta włóknista miazga o czerwonym odcieniu; – mała, łatwo odpinana kość; – smak słodko-kwaśny; – migdałowy posmak |
Globus | W połowie sierpnia | – Owoce duże (100 g) bordowe, liliowe, fioletowe; – bogaty żółty miąższ; – słodki smak |
Sonia | Koniec sierpnia | – Duże żółte owoce (50 g); – soczysty, gęsty, żółty miąższ; – smak słodko-kwaśny; – kość się nie rozdziela |
Wiele hybrydowych odmian śliwki wiśniowej łatwo pomylić ze śliwkami. Powidła śliwkowe nie są gorsze niż powidła śliwkowe i często gotowane są według tych samych przepisów. Jeśli potrzebujesz śliwki wiśniowej, lepiej wybrać żółte owoce.
Powidła wiśniowe z pestkami i bez: 15 opcji
Przed gotowaniem przygotuj niezbędne naczynia i przybory. Zaleca się używanie patelni miedzianej lub emaliowanej. Nie ma konieczności sterylizacji pojemników do przechowywania. Wystarczy umyć, wysuszyć i wyparzyć pojemnik wrzątkiem przed rozłożeniem dżemu.
Wyeliminuj przejrzałe, zgniłe i zielone owoce. Niedojrzała śliwka wiśniowa jest dość kwaśna i twarda, więc dżem okaże się bez smaku. Średnio 60% cukru jest potrzebne z całkowitej ilości owoców.
Jeśli dżem jest przygotowywany z kością, zaleca się zblanszować owoce. Śliwki włożyć do durszlaka i zanurzyć w gorącej, ale nie wrzącej wodzie na pięć minut, a następnie włożyć do miski z lodowatą wodą. Pamiętaj, aby przekłuć skórę w kilku miejscach, aby owoce nie pękały i dawały więcej soku.
Tradycyjny
Opis. Tradycyjny powidł wiśniowy z pestkami na zimę przygotowuje się na kilka sposobów. Owoce zachowują swój kształt, stają się miękkie i słodkie.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 1 kg;
- cukier – 1,2 kg;
- woda – 600 ml.
Jak gotować
Aby zapobiec pękaniu całych owoców podczas gotowania, umieść przekłute śliwki w 1% roztworze sody oczyszczonej. Trzymaj przez około 20 minut, a następnie przystąp do gotowania.
Beznasienny
Opis. Dżem bez pestek wiśni jest miękki i ma konsystencję dżemu. W ten sam sposób możesz ugotować zwykłą ciemną śliwkę.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 1 kg;
- cukier – 1,2 kg.
Jak gotować
w syropie
Opis. Bardzo prosty przepis na konfiturę wiśniową, niewymagającą długiego gotowania. W razie potrzeby kości można usunąć.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 1 kg;
- cukier – 1,5 kg;
- woda – 800 ml;
- gotująca się woda.
Jak gotować
„Pięć minut”
Opis. Dżem „Pięć minut” jest przygotowywany szybko i łatwo. Smak pozostaje świeży i bogaty, a owoce zachowują większość witamin i dobroczynne właściwości.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 1 kg;
- cukier – 1 kg;
- woda – 200 ml.
Jak gotować
żółty smakołyk
Opis. Ze względu na dużą zawartość pektyny – naturalnego zagęszczacza – powidła wiśniowo-śliwkowe okazuje się być gęsta, przypominająca marmoladę. Aby uzyskać jednorodną konsystencję, należy przetrzeć ugotowane owoce. Jeśli deser jest zrobiony z ciemnych śliwek, zaleca się dodanie dodatkowego zagęszczacza w płynie.
Co przygotować:
- śliwka żółta wiśniowa – 1 kg;
- cukier – 2 kg;
- woda – 100 ml;
- laska cynamonu.
Jak gotować
Morela
Opis. Pachnący dżem ma charakterystyczny kwaśny smak. Kości muszą być usunięte ze wszystkich owoców.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 500 g;
- morela – 1 kg;
- cukier – 1,5 kg.
Jak gotować
„Atrakcją” dżemu mogą być pestki moreli lub migdały. Przed dodaniem ziaren do wywaru po ugotowaniu posmakuj je. Nie należy używać gorzkich nasion.
Gruszka
Opis. Pyszny i pachnący dżem dobrze komponuje się z przyprawami. Owoce gruszki powinny być dość gęste, ale śliwka wiśniowa jest lepsza, aby była dojrzała i soczysta.
Co przygotować:
- gruszka – 1 kg;
- śliwka wiśniowa – 1 kg;
- cukier – 1 kg;
- woda – 100 ml;
- wanilia – pół łyżeczki;
- cynamon – łyżka stołowa;
Jak gotować
Orzech-banan
Opis. Niezwykłe połączenie owoców daje słodki, delikatny dżem. Do gotowania odpowiednie są świeże, soczyste śliwki wiśniowe, a także śliwki mrożone. Kakao można pominąć, aby nie zakłócać delikatnego owocowego aromatu.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 600 g;
- banan – dwa kawałki;
- cukier – 250 g;
- orzech włoski – 100 g;
- kakao – łyżka stołowa.
Jak gotować
Przed włożeniem pojemników spróbuj dżemu. Kwaśny smak dosłodzić cukrem. Jeśli masa owocowa jest zbyt słodka, dodaj do smaku sok z cytryny.
Pomarańczowy
Opis. Powidła śliwkowo-wiśniowe z dodatkiem pomarańczy ma piękny kolor i przyjemny aromat. Możesz użyć mandarynek zamiast pomarańczy. Owoce cytrusowe stosuje się razem ze skórką, dlatego przed gotowaniem należy je dobrze umyć mydłem i sparzyć wrzątkiem. Wszelkie zabrudzenia, które dostaną się do środka, mogą powodować powstawanie pleśni.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 1,5 kg;
- pomarańcze – 500 g;
- cukier – 1,5 kg.
Jak gotować
Cytrynowy
Opis. Jasny, „słoneczny” przysmak o świeżym i orzeźwiającym aromacie można połączyć z twarogiem i naleśnikami. Płynny składnik doskonale nadaje się do namaczania ciast. Dla smaku przy podawaniu deseru do stołu zaleca się porcjami dodawać odrobinę koniaku lub likieru.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 1 kg;
- cytryna – jedna;
- cukier – 1 kg;
- woda – 500 ml;
- anyż – cztery sztuki.
Jak gotować
Aby nie uszkodzić śliwki wiśniowej, użyj do wymieszania drewnianej łyżki z długim trzonkiem. Aby uzyskać lepszą impregnację, nakłuwaj owoce przed gotowaniem.
Konfitura „Wino”
Opis. Połączenie z czarnym bzem daje na zimę powidła wiśniowe o zapachu burgundzkiego wina. Konsystencja dżemu bardziej przypomina dżem, ale to nie czyni go mniej smacznym i pachnącym. Lepiej jest użyć ciemnej dojrzałej śliwki wiśniowej.
Co przygotować:
- bez czarny – 1 kg;
- śliwka wiśniowa – 900 g;
- cukier – 2 kg;
- woda – 500 ml.
Jak gotować
melon
Opis. Jasny przysmak o delikatnym aromacie mile zaskoczy smakoszy. Deser przygotowuje się szybko i łatwo. Zaleca się branie żółtej śliwki wiśniowej, ale można ją również ugotować z fioletową śliwką.
Co przygotować:
- melon – 500 g;
- śliwka wiśniowa – 200 g;
- cukier – 300 g.
Jak gotować
Pikantne w piekarniku
Opis. Oryginalny sposób na przygotowanie owocowego deseru. Przyprawy dodadzą smaku i sprawią, że smak będzie bardziej intensywny.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 1 kg;
- cukier – 500 g;
- sok z cytryny – 100 ml;
- cynamon – pół łyżeczki;
- goździk – dwa pąki.
Jak gotować
W wolnej kuchence
Opis. Wolna kuchenka pomoże Ci szybko przygotować bursztynowy smakołyk. W zależności od pożądanej konsystencji możesz ustawić tryb „Gulasz” lub „Pieczenie”. Zaleca się wymieszać napar dwa lub trzy razy podczas gotowania, aby plasterki owoców ugotowały się równomiernie i nie przypaliły się.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 2 kg;
- cukier – 1,6 kg;
- gotująca się woda.
Jak gotować
Bez cukru
Opis. Śliwka wiśniowa ma kwaśny smak, zwłaszcza jeśli ugotuje się ją razem ze skórką. Dlatego trudno się obejść bez cukru. Jednak zamiast zwykłego białego cukru można użyć naturalnego słodzika, takiego jak ksylitol, sorbitol, stewia. Substancje nadają słodki posmak, redukują kalorie i są dozwolone przy cukrzycy.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 4 kg;
- woda – 200 ml;
- dowolny słodzik – 800 g.
Jak gotować
W przypadku braku cukru, dżem przechowuj tylko w chłodnym miejscu. Banki zaleca się sterylizować, a następnie pasteryzować wraz z zawartością.
Proste przepisy na konfitury wiśniowe pomogą urozmaicić picie herbaty zimowej. Śliwka wiśniowa zawiera witaminy C, E, PP, potas, wapń, fosfor, żelazo. Po obróbce cieplnej większość składników odżywczych pozostaje w owocach. Deser przechowuje się w chłodnym miejscu do dwóch lat. Jeśli pojemniki pozostaną w pokoju, lepiej zużyć dżem w ciągu dziewięciu miesięcy.
i porady
I zawsze robię „alkoholową migawkę” na dżem i nigdy też nie ma pleśni. Gdy wkładam dżem do słoików, wycinam go z papieru (do pieczenia, byle biały, bez farby) zgodnie z rozmiarem szyjki kółek, nasączam wódką i kładę na wierzchu a następnie zwijam się z pokrywką.
Nadzieja, http://www.iamcook.ru/showrecipe/6367
jak długo i nudno. najprostszy sposób: wycisnąć kości, na noc przykryć cukrem, woda nie jest potrzebna, rano wymieszać i ugotować. jak tylko się zagotuje, usuń piankę i można ją przelać do słoików. A potem kto kocha. można wlać gęstsze, resztki syropu. syrop można schłodzić, dodać jadalną żelatynę, więcej cukru, zaparzyć żelatynę i ponownie ugotować. jak się gotuje, usunął piankę i na brzegach. wychodzi super galaretka lub marmolada, nazwij jak chcesz, a jeśli ktoś lubi płynny dżem, wlej go równomiernie do słoików, żeby syrop nie pozostał. w każdym razie pyszne.
Irenka, http://kuking.net/5_916.htm
Przepis jest prosty – na 2 kg śliwki wiśniowej -1,6 kg. Sahara. Więc mierzymy 2 kg. Stawiamy garnek na ogniu, wlewamy do niego wodę i czekamy aż się zagotuje.Gdy się zagotuje wrzucamy tam naszą śliwkę wiśniową i łapiemy chwilę aż skórka zacznie pękać.Potem zaraz pod zimną wodą,no, teraz najbardziej trudno to wszystko przetrzeć przez sito lub durszlak, ale szczerze mówiąc ani jedno, ani drugie mi nie wyszło, a ja mozolnie odkleiłem skórkę z każdej jagody i wyjąłem kość. Cóż, wtedy wszystko jest proste Zasypiamy z cukrem, mieszamy i satvim w ogniu, po zagotowaniu gotujemy przez 5 minut i wyłączamy, niech ostygnie, więc 3 razy.Następnie w słoikach, to wszystko. W ten sam sposób zamykam śliwkę wiśniową bez cukru, bardzo warto. Powodzenia! Tak, zapomniałam powiedzieć, że z dwóch porcji dostałam 3 litry dżemu.
aljona64, https://gotovim-doma.ru/forum/viewtopic.php?t=10026
Powidła śliwkowo-wiśniowe z pomarańczą. Za 1 kg żółtej śliwki wiśniowej – 1 pomarańcza, 1 kg cukru (nie jestem pewien co do stosunku śliwka wiśniowa-cukier). Śliwkę wiśniową obrać, zmielić w blenderze, zagotować z cukrem, zmielić pomarańczę ze skórką w blenderze lub maszynce do mięsa, po ugotowaniu śliwki wiśniowej dodać tam pomarańczę, odczekać, aż się zagotuje, jeszcze kilka minut – i wlej do słoików, przechowuj w lodówce. Okazuje się, że ma bardzo nietypowy smak i konsystencję przypominającą galaretkę.
Mari981, http://forum.myjane.ru/viewtopic.php?t=15093&start=30
Konfitura gotowana z żółtej śliwki. W końcu jej skóra jest strasznie kwaśna i w zwykłym dżemie „wisi” grudkami. Za 1 kg pestek jagód musisz wziąć 1,5 kg cukru. Od razu położyć połowę, podpalić i gotować przez 30 minut po ugotowaniu. Wyłączyć, dodać resztę cukru i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ułożyć w słoikach, przykryć serwetkami (przepuszcza się przez nie para) i pozostawić do wystygnięcia. Okazuje się, że jest to gęsta, cudownie smaczna konfitura. Jadłem przed wszystkim!
Samarytanin, https://www.forumhouse.ru/threads/18709/page-5
Inne domowe przepisy
Marynata do pomidorów
Kawior z marchwi na zimę
Kapusta kiszona
Różne warzywa na zimę
Przecier jabłkowy na zimę
Smacznego!