Powidła wiśniowe z pestkami i bez: przepisy na zimę z owocami, przyprawami, słodzikiem

Przepisy na powidła wiśniowe: od „klasycznego” do „bordowego”

Śliwka znana jest smakoszom nie tylko jako deser. Z owoców robi się słynny sos tkemali, który podawany jest z tłustym mięsem. Również wino jest podawane z soczystych owoców, przygotowywany jest sok i kwas chlebowy. Z pestek nasion wyrabia się olej, który pod względem składu i właściwości nie ustępuje olejowi migdałowemu. Można je również dodawać do deserów.

Którą odmianę wybrać

Możesz ugotować dżem z różnych odmian śliwki wiśniowej. Każda kultura różni się nie tylko odcieniem i objętością owoców, ale także walorami kulinarnymi. Słodkie, soczyste, dojrzałe, elastyczne owoce idealnie nadają się na dżem. Przejrzałe śliwki najlepiej zostawić na dżem i dżem. Tabela opisuje najpopularniejsze odmiany śliwki wiśniowej do robienia dżemu.

Tabela – Opis odmian

Różnorodność Kiedy dojrzeje Osobliwości
Kometa Kubańska Koniec lipca – Owoce duże (40 g) czerwone, bordowe, jasnofioletowe;
– gęsty, bogaty, żółty miąższ;
– słodki smak
lipcowa róża Wczesny lipiec – Owoce duże (30-35 g) ciemnoczerwone;
– miazga żółta z włóknami;
– smak słodko-kwaśny
Królewski Koniec lipca – Średnie owoce (20 g) jasnożółte;
– bogaty żółty miąższ;
– słodki smak z kwaśnym smakiem
Lama W połowie sierpnia – Owoce średnie i duże (15-40 g) ciemnoczerwone, fioletowe;
– soczysta włóknista miazga o czerwonym odcieniu;
– mała, łatwo odpinana kość;
– smak słodko-kwaśny;
– migdałowy posmak
Globus W połowie sierpnia – Owoce duże (100 g) bordowe, liliowe, fioletowe;
– bogaty żółty miąższ;
– słodki smak
Sonia Koniec sierpnia – Duże żółte owoce (50 g);
– soczysty, gęsty, żółty miąższ;
– smak słodko-kwaśny;
– kość się nie rozdziela

Wiele hybrydowych odmian śliwki wiśniowej łatwo pomylić ze śliwkami. Powidła śliwkowe nie są gorsze niż powidła śliwkowe i często gotowane są według tych samych przepisów. Jeśli potrzebujesz śliwki wiśniowej, lepiej wybrać żółte owoce.

Powidła wiśniowe z pestkami i bez: 15 opcji

Przed gotowaniem przygotuj niezbędne naczynia i przybory. Zaleca się używanie patelni miedzianej lub emaliowanej. Nie ma konieczności sterylizacji pojemników do przechowywania. Wystarczy umyć, wysuszyć i wyparzyć pojemnik wrzątkiem przed rozłożeniem dżemu.

Wyeliminuj przejrzałe, zgniłe i zielone owoce. Niedojrzała śliwka wiśniowa jest dość kwaśna i twarda, więc dżem okaże się bez smaku. Średnio 60% cukru jest potrzebne z całkowitej ilości owoców.

Jeśli dżem jest przygotowywany z kością, zaleca się zblanszować owoce. Śliwki włożyć do durszlaka i zanurzyć w gorącej, ale nie wrzącej wodzie na pięć minut, a następnie włożyć do miski z lodowatą wodą. Pamiętaj, aby przekłuć skórę w kilku miejscach, aby owoce nie pękały i dawały więcej soku.

Tradycyjny

Opis. Tradycyjny powidł wiśniowy z pestkami na zimę przygotowuje się na kilka sposobów. Owoce zachowują swój kształt, stają się miękkie i słodkie.

Co przygotować:

  • śliwka wiśniowa – 1 kg;
  • cukier – 1,2 kg;
  • woda – 600 ml.

Jak gotować

  • Posortuj i umyj śliwkę wiśniową, osusz ją.
  • Każdy owoc nakłuć wykałaczką lub widelcem.
  • Owoce zalej wodą i podgrzej do ok. 80°C (nie gotuj).
  • Odcedź płyn do innego rondla i zalej owoce dowolną ilością zimnej wody.
  • Dodaj cukier do bulionu, podpal i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  • Poczekaj, aż się zagotuje.
  • Odcedź wodę ze śliwki wiśniowej i napełnij owoce gorącym słodkim płynem.
  • Pozostaw na cztery godziny.
  • Podpal, gotuj do wrzenia.
  • Pozostaw do ponownego zaparzenia na cztery godziny.
  • Powtórz procedurę gotowania i rozmiękczania dwukrotnie.
  • Gotuj dżem po raz ostatni przez dziesięć minut.
  • Wlać do sterylnych słoików, zwinąć.
  • Aby zapobiec pękaniu całych owoców podczas gotowania, umieść przekłute śliwki w 1% roztworze sody oczyszczonej. Trzymaj przez około 20 minut, a następnie przystąp do gotowania.

    Beznasienny

    Opis. Dżem bez pestek wiśni jest miękki i ma konsystencję dżemu. W ten sam sposób możesz ugotować zwykłą ciemną śliwkę.

    Co przygotować:

    • śliwka wiśniowa – 1 kg;
    • cukier – 1,2 kg.

    Jak gotować

  • Posortuj, umyj, osusz owoce.
  • Pokrój na dwie połówki i usuń kości.
  • Posyp cukrem, połóż plastry śliwki warstwami w głębokiej misce.
  • Pozostaw na trzy do czterech godzin.
  • Owoce, które dały obficie sok, wstawiamy do kuchenki i gotujemy do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień i gotuj przez dziesięć minut.
  • Pozostaw do ostygnięcia na dwie do trzech godzin.
  • Gotuj dziesięć minut i ostudź.
  • Powtórz procedurę jeszcze kilka razy, aż nadmiar płynu wyparuje, a dżem nabierze jednolitej gęstości.
  • Wlać do pojemników, uszczelnić.
  • w syropie

    Opis. Bardzo prosty przepis na konfiturę wiśniową, niewymagającą długiego gotowania. W razie potrzeby kości można usunąć.

    Co przygotować:

    • śliwka wiśniowa – 1 kg;
    • cukier – 1,5 kg;
    • woda – 800 ml;
    • gotująca się woda.

    Jak gotować

  • Posortuj owoce, opłucz, nakłuj każdą śliwkę.
  • Owoce sparz wrzątkiem lub moczyć przez pięć minut w gorącej wodzie (80 ° C).
  • Zagotuj wodę, dodaj cukier.
  • Zagotować i polać owocami.
  • Namocz śliwkę wiśniową w syropie przez trzy do czterech godzin.
  • Włóż do kuchenki i gotuj przez pół godziny, usuwając pianę powstałą po zagotowaniu.
  • Po uzyskaniu pożądanej gęstości przelej dżem do pojemników.
  • „Pięć minut”

    Opis. Dżem „Pięć minut” jest przygotowywany szybko i łatwo. Smak pozostaje świeży i bogaty, a owoce zachowują większość witamin i dobroczynne właściwości.

    Co przygotować:

    • śliwka wiśniowa – 1 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • woda – 200 ml.

    Jak gotować

  • Śliwkę wiśniową opłukać, każdy owoc nakłuć wykałaczką.
  • Włóż do rondla.
  • Posyp cukrem, zalej wodą.
  • Pozostaw na pół godziny.
  • Na małym ogniu poczekaj, aż się zagotuje.
  • Gotuj pięć minut.
  • Wlać do pojemników, zwinąć.
  • żółty smakołyk

    Opis. Ze względu na dużą zawartość pektyny – naturalnego zagęszczacza – powidła wiśniowo-śliwkowe okazuje się być gęsta, przypominająca marmoladę. Aby uzyskać jednorodną konsystencję, należy przetrzeć ugotowane owoce. Jeśli deser jest zrobiony z ciemnych śliwek, zaleca się dodanie dodatkowego zagęszczacza w płynie.

    Co przygotować:

    • śliwka żółta wiśniowa – 1 kg;
    • cukier – 2 kg;
    • woda – 100 ml;
    • laska cynamonu.

    Jak gotować

  • Opłucz owoce, włóż do rondla.
  • Wlej wodę, na małym ogniu.
  • Gotuj do miękkości.
  • Przetrzyj zmiękczone owoce przez sito, aby zatrzymać skórkę i nasiona.
  • Wlej cukier do powstałego puree, wymieszaj.
  • Gotuj przez pięć do siedmiu minut na małym ogniu, aby rozpuścić ziarna cukru.
  • Wrzuć laskę cynamonu i gotuj przez kolejne kwadrans, aby odparować nadmiar wilgoci.
  • Po wyjęciu cynamonu przelej dżem do słoików.
  • Morela

    Opis. Pachnący dżem ma charakterystyczny kwaśny smak. Kości muszą być usunięte ze wszystkich owoców.

    Co przygotować:

    • śliwka wiśniowa – 500 g;
    • morela – 1 kg;
    • cukier – 1,5 kg.

    Jak gotować

  • Owoce opłukać, przekroić na pół i usunąć pestki.
  • Po posypaniu cukrem ułożyć warstwy najpierw plasterki moreli, a następnie śliwki wiśniowej.
  • Pozostaw na trzy do czterech godzin.
  • Niech się zagotuje, mieszając, aby rozpuścić cukier.
  • Poczekaj na zagotowanie, gotuj przez kwadrans.
  • Pozostaw na dwie do trzech godzin do całkowitego ostygnięcia.
  • Gotuj po gotowaniu przez dziesięć minut.
  • Ułóż w sterylnych pojemnikach, zwiń.
  • „Atrakcją” dżemu mogą być pestki moreli lub migdały. Przed dodaniem ziaren do wywaru po ugotowaniu posmakuj je. Nie należy używać gorzkich nasion.

    Gruszka

    Opis. Pyszny i pachnący dżem dobrze komponuje się z przyprawami. Owoce gruszki powinny być dość gęste, ale śliwka wiśniowa jest lepsza, aby była dojrzała i soczysta.

    Co przygotować:

    • gruszka – 1 kg;
    • śliwka wiśniowa – 1 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • woda – 100 ml;
    • wanilia – pół łyżeczki;
    • cynamon – łyżka stołowa;

    Jak gotować

  • Owoce dobrze wypłukać, osuszyć.
  • Usuń pestki ze śliwki wiśniowej, przecinając miąższ na dwie połówki.
  • Z owoców gruszki wyciąć nasiona.
  • W razie potrzeby usuń skórę.
  • Miąższ pokroić w kostkę.
  • Przygotowane owoce włożyć do rondla do gotowania.
  • Wlej wodę, posyp cukrem.
  • Pozostaw na pięć do sześciu godzin.
  • Wlej przyprawy i gotuj na małym ogniu.
  • Mieszając poczekaj na zagotowanie, usuń powstałą piankę.
  • Gotuj 15-20 minut, aż będzie gęsty.
  • Włóż banki, zwiń.
  • Orzech-banan

    Opis. Niezwykłe połączenie owoców daje słodki, delikatny dżem. Do gotowania odpowiednie są świeże, soczyste śliwki wiśniowe, a także śliwki mrożone. Kakao można pominąć, aby nie zakłócać delikatnego owocowego aromatu.

    Co przygotować:

    • śliwka wiśniowa – 600 g;
    • banan – dwa kawałki;
    • cukier – 250 g;
    • orzech włoski – 100 g;
    • kakao – łyżka stołowa.

    Jak gotować

  • Opłucz śliwki, usuń pestki.
  • Umieść w rondlu lub rondlu.
  • Posyp cukrem i odstaw na pół godziny, aby owoce dały sok.
  • Rozpal intensywny ogień i gotuj przez dziesięć minut, aż cukier granulowany całkowicie się rozpuści.
  • Miękkie owoce przetrzeć przez sito lub posiekać blenderem.
  • Włóż powstałe puree do pojemnika do gotowania.
  • Dusić, aż nadmiar wilgoci wyparuje, a dżem będzie gęstszy.
  • Orzechy zmiażdżyć, wlać do masy.
  • Miąższ bananowy utrzeć na puree, dodać do naparu.
  • Dodaj kakao i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
  • Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj przez dwie do trzech minut.
  • Wlej do słoików, zamknij.
  • Przed włożeniem pojemników spróbuj dżemu. Kwaśny smak dosłodzić cukrem. Jeśli masa owocowa jest zbyt słodka, dodaj do smaku sok z cytryny.

    Dojrzała żółta śliwka wiśniowa na stole

    Pomarańczowy

    Opis. Powidła śliwkowo-wiśniowe z dodatkiem pomarańczy ma piękny kolor i przyjemny aromat. Możesz użyć mandarynek zamiast pomarańczy. Owoce cytrusowe stosuje się razem ze skórką, dlatego przed gotowaniem należy je dobrze umyć mydłem i sparzyć wrzątkiem. Wszelkie zabrudzenia, które dostaną się do środka, mogą powodować powstawanie pleśni.

    Co przygotować:

    • śliwka wiśniowa – 1,5 kg;
    • pomarańcze – 500 g;
    • cukier – 1,5 kg.

    Jak gotować

  • Umyte pomarańcze pokroić w plasterki.
  • Usuń nasiona i posiekaj miąższ wraz ze skórką blenderem lub innym urządzeniem.
  • Usuń pestki ze śliwki wiśniowej, połącz miąższ z puree pomarańczowym.
  • Wlej cukier, odstaw na pół godziny.
  • Gotuj mieszaninę, gotuj na małym ogniu przez kwadrans.
  • Mieszaj od czasu do czasu i zetrzyj piankę.
  • Po osiągnięciu pożądanej gęstości wyjąć napar z pieca i przelać do słoików.
  • Cytrynowy

    Opis. Jasny, „słoneczny” przysmak o świeżym i orzeźwiającym aromacie można połączyć z twarogiem i naleśnikami. Płynny składnik doskonale nadaje się do namaczania ciast. Dla smaku przy podawaniu deseru do stołu zaleca się porcjami dodawać odrobinę koniaku lub likieru.

    Co przygotować:

    • śliwka wiśniowa – 1 kg;
    • cytryna – jedna;
    • cukier – 1 kg;
    • woda – 500 ml;
    • anyż – cztery sztuki.

    Jak gotować

  • Napełnij umytą śliwkę wodą.
  • Dodaj cukier i wymieszaj.
  • Cytrynę pokroić w plasterki i dodać do śliwki wiśniowej wraz z pikantnymi gwiazdkami.
  • Wymieszać, gotować na małym ogniu.
  • Po ugotowaniu gotuj przez pięć minut.
  • Pozostaw na trzy do czterech godzin.
  • Powtarzaj gotowanie przez pięć minut.
  • Ostudzić, gotować po raz trzeci.
  • Wlać do pojemników.
  • Aby nie uszkodzić śliwki wiśniowej, użyj do wymieszania drewnianej łyżki z długim trzonkiem. Aby uzyskać lepszą impregnację, nakłuwaj owoce przed gotowaniem.

    Konfitura „Wino”

    Opis. Połączenie z czarnym bzem daje na zimę powidła wiśniowe o zapachu burgundzkiego wina. Konsystencja dżemu bardziej przypomina dżem, ale to nie czyni go mniej smacznym i pachnącym. Lepiej jest użyć ciemnej dojrzałej śliwki wiśniowej.

    Co przygotować:

    • bez czarny – 1 kg;
    • śliwka wiśniowa – 900 g;
    • cukier – 2 kg;
    • woda – 500 ml.

    Jak gotować

  • Jagody opłukać, zalać 250 ml wody i zagotować.
  • Ugotowane jagody pozostaw na noc do przefiltrowania przez gazę lub drobne sito.
  • Umyte śliwki nakłuć wykałaczkami, włożyć do pozostałej wody.
  • Gotuj, aż owoce będą miękkie, a pestki oddzielone.
  • Zbierz kości przy powierzchni wody.
  • Posiekaj kilka i włóż ziarna do naparu.
  • Dodaj sok z jagód do miękkich śliwek.
  • Dodaj cukier, mieszaj do uzyskania gładkości.
  • Gotuj do pożądanej grubości.
  • Wlać do pojemników, zwinąć.
  • melon

    Opis. Jasny przysmak o delikatnym aromacie mile zaskoczy smakoszy. Deser przygotowuje się szybko i łatwo. Zaleca się branie żółtej śliwki wiśniowej, ale można ją również ugotować z fioletową śliwką.

    Co przygotować:

    • melon – 500 g;
    • śliwka wiśniowa – 200 g;
    • cukier – 300 g.

    Jak gotować

  • Umyty melon przekroić na pół, usunąć pestki.
  • Pokrój miąższ, pokrój w kostkę (w zależności od wielkości śliwki).
  • Pokrój śliwkę wiśniową, wyjmij kości.
  • Wymieszaj połówki śliwki z kostkami melona.
  • Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
  • Pozostaw na trzy godziny.
  • Włóż do pieca, poczekaj, aż się zagotuje.
  • Gotuj przez 12 minut, mieszając.
  • Gdy kawałki owoców zmiękną, wlej płynny dżem do słoików.
  • Wiśniowo śliwkowy dżem

    Pikantne w piekarniku

    Opis. Oryginalny sposób na przygotowanie owocowego deseru. Przyprawy dodadzą smaku i sprawią, że smak będzie bardziej intensywny.

    Co przygotować:

    • śliwka wiśniowa – 1 kg;
    • cukier – 500 g;
    • sok z cytryny – 100 ml;
    • cynamon – pół łyżeczki;
    • goździk – dwa pąki.

    Jak gotować

  • Umytą śliwkę kroimy wzdłuż, usuwamy pestki.
  • Umieść w żaroodpornym rondlu z pokrywką.
  • Wlej cukier, dodaj przyprawy, wlej sok.
  • Wymieszaj i pozostaw do zaparzenia na dwie do trzech godzin.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Garnek zamknij pokrywką i wstaw do piekarnika.
  • Dusić przez półtorej godziny, od czasu do czasu otwierając pokrywkę i mieszając owoce.
  • Ułóż w sterylnych pojemnikach, zwiń.
  • W wolnej kuchence

    Opis. Wolna kuchenka pomoże Ci szybko przygotować bursztynowy smakołyk. W zależności od pożądanej konsystencji możesz ustawić tryb „Gulasz” lub „Pieczenie”. Zaleca się wymieszać napar dwa lub trzy razy podczas gotowania, aby plasterki owoców ugotowały się równomiernie i nie przypaliły się.

    Co przygotować:

    • śliwka wiśniowa – 2 kg;
    • cukier – 1,6 kg;
    • gotująca się woda.

    Jak gotować

  • Owoce sparz wrzątkiem lub gotuj przez pięć minut.
  • Każdy owoc przekłuć.
  • Wlej do miski i posyp cukrem.
  • Mieszaj, ustaw tryb „Pieczenie” na 45 minut.
  • Po sygnale przelej deser do sterylnych pojemników.
  • Bez cukru

    Opis. Śliwka wiśniowa ma kwaśny smak, zwłaszcza jeśli ugotuje się ją razem ze skórką. Dlatego trudno się obejść bez cukru. Jednak zamiast zwykłego białego cukru można użyć naturalnego słodzika, takiego jak ksylitol, sorbitol, stewia. Substancje nadają słodki posmak, redukują kalorie i są dozwolone przy cukrzycy.

    Co przygotować:

    • śliwka wiśniowa – 4 kg;
    • woda – 200 ml;
    • dowolny słodzik – 800 g.

    Jak gotować

  • Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
  • Zagotuj wodę, wlej miąższ owocowy.
  • Gotuj na małym ogniu przez godzinę.
  • Dodaj substytut cukru i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Gorący smakołyk przelej do miseczek.
  • W przypadku braku cukru, dżem przechowuj tylko w chłodnym miejscu. Banki zaleca się sterylizować, a następnie pasteryzować wraz z zawartością.

    Proste przepisy na konfitury wiśniowe pomogą urozmaicić picie herbaty zimowej. Śliwka wiśniowa zawiera witaminy C, E, PP, potas, wapń, fosfor, żelazo. Po obróbce cieplnej większość składników odżywczych pozostaje w owocach. Deser przechowuje się w chłodnym miejscu do dwóch lat. Jeśli pojemniki pozostaną w pokoju, lepiej zużyć dżem w ciągu dziewięciu miesięcy.

    Powidła śliwkowe czerwone

    i porady

    I zawsze robię „alkoholową migawkę” na dżem i nigdy też nie ma pleśni. Gdy wkładam dżem do słoików, wycinam go z papieru (do pieczenia, byle biały, bez farby) zgodnie z rozmiarem szyjki kółek, nasączam wódką i kładę na wierzchu a następnie zwijam się z pokrywką.

    Nadzieja, http://www.iamcook.ru/showrecipe/6367

    jak długo i nudno. najprostszy sposób: wycisnąć kości, na noc przykryć cukrem, woda nie jest potrzebna, rano wymieszać i ugotować. jak tylko się zagotuje, usuń piankę i można ją przelać do słoików. A potem kto kocha. można wlać gęstsze, resztki syropu. syrop można schłodzić, dodać jadalną żelatynę, więcej cukru, zaparzyć żelatynę i ponownie ugotować. jak się gotuje, usunął piankę i na brzegach. wychodzi super galaretka lub marmolada, nazwij jak chcesz, a jeśli ktoś lubi płynny dżem, wlej go równomiernie do słoików, żeby syrop nie pozostał. w każdym razie pyszne.

    Irenka, http://kuking.net/5_916.htm

    Przepis jest prosty – na 2 kg śliwki wiśniowej -1,6 kg. Sahara. Więc mierzymy 2 kg. Stawiamy garnek na ogniu, wlewamy do niego wodę i czekamy aż się zagotuje.Gdy się zagotuje wrzucamy tam naszą śliwkę wiśniową i łapiemy chwilę aż skórka zacznie pękać.Potem zaraz pod zimną wodą,no, teraz najbardziej trudno to wszystko przetrzeć przez sito lub durszlak, ale szczerze mówiąc ani jedno, ani drugie mi nie wyszło, a ja mozolnie odkleiłem skórkę z każdej jagody i wyjąłem kość. Cóż, wtedy wszystko jest proste Zasypiamy z cukrem, mieszamy i satvim w ogniu, po zagotowaniu gotujemy przez 5 minut i wyłączamy, niech ostygnie, więc 3 razy.Następnie w słoikach, to wszystko. W ten sam sposób zamykam śliwkę wiśniową bez cukru, bardzo warto. Powodzenia! Tak, zapomniałam powiedzieć, że z dwóch porcji dostałam 3 litry dżemu.

    aljona64, https://gotovim-doma.ru/forum/viewtopic.php?t=10026

    Powidła śliwkowo-wiśniowe z pomarańczą. Za 1 kg żółtej śliwki wiśniowej – 1 pomarańcza, 1 kg cukru (nie jestem pewien co do stosunku śliwka wiśniowa-cukier). Śliwkę wiśniową obrać, zmielić w blenderze, zagotować z cukrem, zmielić pomarańczę ze skórką w blenderze lub maszynce do mięsa, po ugotowaniu śliwki wiśniowej dodać tam pomarańczę, odczekać, aż się zagotuje, jeszcze kilka minut – i wlej do słoików, przechowuj w lodówce. Okazuje się, że ma bardzo nietypowy smak i konsystencję przypominającą galaretkę.

    Mari981, http://forum.myjane.ru/viewtopic.php?t=15093&start=30

    Konfitura gotowana z żółtej śliwki. W końcu jej skóra jest strasznie kwaśna i w zwykłym dżemie „wisi” grudkami. Za 1 kg pestek jagód musisz wziąć 1,5 kg cukru. Od razu położyć połowę, podpalić i gotować przez 30 minut po ugotowaniu. Wyłączyć, dodać resztę cukru i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ułożyć w słoikach, przykryć serwetkami (przepuszcza się przez nie para) i pozostawić do wystygnięcia. Okazuje się, że jest to gęsta, cudownie smaczna konfitura. Jadłem przed wszystkim!

    Samarytanin, https://www.forumhouse.ru/threads/18709/page-5

    Inne domowe przepisy

    Marynata do pomidorów
    Kawior z marchwi na zimę
    Kapusta kiszona
    Różne warzywa na zimę
    Przecier jabłkowy na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author