
To tradycyjny rosyjski deser. Nasi przodkowie znali wiele sposobów na przetwarzanie bogatych upraw owoców i jagód. Uważa się, że w Kołomnej po raz pierwszy zastosowano metodę suszenia puree ziemniaczanego. Deser z tych miejsc był nawet eksportowany do krajów europejskich.
Gotowanie w piekarniku
W starożytności ptasie mleczko pieczono w kamiennym piecu lub suszono na słońcu. W mieszkaniu miejskim deser najłatwiej zrobić w piekarniku.
Klasyczny
Będziesz potrzebować:
- 700 g śliwek;
- 70 g cukru.
Gotowanie
Owoce podzielić na połówki, usunąć pestki. Połóż plastry skórą do dołu na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C. Puree z owoców schłodzone w blenderze lub w maszynce do mięsa. Masę zmiel przez sito, aby pozbyć się drobinek skórki. Ale to jest opcjonalne. Dodaj cukier i podgrzewaj masę na małym ogniu przez dwie do trzech minut, aby rozpuścić granulki. Ważne jest, aby puree się nie zagotowały. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem tak, aby krawędzie wznosiły się ponad boki. Wlej obrabiany przedmiot do blachy do pieczenia i wypoziomuj. Przysmak w piekarniku nagrzanym do 75°C suszy się przez osiem do dziesięciu godzin przy uchylonych drzwiach. Jeśli urządzenie posiada funkcję konwekcji, czas suszenia zostaje skrócony do sześciu godzin. Wyłącz gaz i pozwól deserowi stać w piekarniku jeszcze przez półtorej godziny. Wyjmij naczynie i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Jeśli chcesz zrobić małe, zgrabne loki, pokrój deser na gorąco za pomocą noża do pizzy. Gdy naczynie nieco ostygnie, oddziel paski od pergaminu i przekręć w ślimaki.
Bez cukru
Będziesz potrzebować:
- 6 kg słodkich dojrzałych śliwek.
Gotowanie
Oczyść owoce. W stanie bez pestek uzyskamy około 5-5,1 kg surowców. Puree z blendera lub maszynki do mięsa. Druga opcja jest lepsza, ponieważ blender nie poradzi sobie z twardą skórką. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i rozprowadź na niej puree. Grubość warstwy wynosi około 5 mm. Wysuszyć przedmiot w piecu w temperaturze 100°C przez pięć godzin. Drzwi powinny być lekko uchylone. Pokrój gotowy gorący marshmallow na porcje lub zwiń w bułkę. Z 6 kg surowców uzyskuje się około 900 g gotowego produktu. Deser będzie trochę trudny. Jeśli nie jesteś zadowolony z tego wyniku, ugotuj go z dodatkiem soczystych jagód lub owoców. Banany mogą nadać miękkości i plastyczności.
z jabłkami
Będziesz potrzebować:
- 300 g śliwek;
- 1 kg jabłek;
- 200 g cukru.
Gotowanie
Ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem, połówkami śliwek i plasterkami jabłka bez skórki i rdzenia. Piecz w piekarniku w temperaturze 150°C do miękkości. Połącz schłodzone owoce z cukrem i ubij blenderem, aby masa stała się jednorodna. Wylej puree na blachę wyłożoną pergaminem. Grubość warstwy nie powinna przekraczać 8 mm. Suszyć przez 8 godzin w 70°C. Drzwi piekarnika powinny być lekko uchylone. Aby pianka była miękka i zachowała maksimum witamin, wysusz ją w temperaturze pokojowej. Dwa dni po jednej stronie i jeszcze dwa po drugiej.

Z gruszkami
Będziesz potrzebować:
- 500 g śliwek;
- 500 g gruszek;
- anyż gwiazdkowaty;
- pół łyżeczki kardamonu.
Gotowanie
Obierz i pokrój owoce na średniej wielkości kawałki. Dodaj przyprawy do owoców i podgrzej na średnim ogniu przez 15 minut. Zmiksuj masę. Nie zapomnij usunąć anyżu z patelni. Puree wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Grubość warstwy ok. 7 mm. Deser suszymy przez sześć godzin w temperaturze nieprzekraczającej 100°C. Nie zapomnij otworzyć drzwi piekarnika. Aby stwierdzić, czy pianka jest gotowa, dotknij jej palcem. Jeśli deser nie przykleja się do skóry, możesz wyłączyć piekarnik. W przeciwnym razie suszenie musi być kontynuowane.
Z dżemu
Będziesz potrzebować:
- powidła śliwkowe;
- orzechy włoskie do wyboru.
Gotowanie
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować cienką warstwą dżemu. Rozgrzej piekarnik do 50-75 ° C i susz przedmiot przez pięć do sześciu godzin przy uchylonych drzwiach. Zmiel orzechy wałkiem do ciasta lub młynkiem do kawy. Gorący przysmak posyp okruchami, przykryj pergaminem i zwiń wałkiem tak, aby orzechy zostały „odciśnięte” w deserze. Dżem morelowy nadaje się również do robienia pianek. Aby deser uzyskał jednolitą konsystencję, lepiej przetrzeć obrabiany przedmiot przez sito.
Z białkiem jajka
Będziesz potrzebować:
- 1 kg śliwek;
- dwa białka jaj;
- 200 g cukru.
Gotowanie
Obrane owoce układamy na blasze do pieczenia, posypujemy cukrem i pieczemy przez 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Zabij blenderem. Ubij białka na puszystą pianę. Ostrożnie wprowadź masę białkową do owocu. Przykryj blachę do pieczenia folią i przenieś do niej masę jajeczno-śliwkową gęstą warstwą 3-4 cm. Suszyć w piekarniku w temperaturze 60°C z uchylonymi drzwiami przez cztery do pięciu godzin. Gotowy przysmak pokroić w porcjowane batoniki i posypać cukrem pudrem, kokosem lub kakao. Użyj środków żelujących, aby ptasie mleczko miało lepszą przyczepność i jędrność. Wystarczą żelfix lub agar-agar.
Deser w modnych urządzeniach
Arsenał nowoczesnych gospodyń domowych od dawna nie ogranicza się do piekarnika. Kobiety mają dostęp do nowoczesnych sprzętów kuchennych, z których można również zrobić pianki.
W wolnej kuchence
Owoce uwolnić z pestek, przełożyć do miski urządzenia i posypać cukrem do smaku. Gdy owoce zaczną sok, włącz tryb „Gaszenie” i gotuj przez pół godziny. Masę zmiksować blenderem lub zmielić przez sito. Gotuj w trybie „Simmer” przez cztery do pięciu godzin. Mieszankę przelać do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Schłodzony deser wstawiamy na noc do lodówki, aby szybciej się złapał. Gotową piankę należy pokroić na kwadratowe fragmenty. Aby nie sklejały się i nabrały atrakcyjnego wyglądu, obtocz je w płatkach cukru lub kokosa.
W suszarce elektrycznej
Puree z surowych śliwek. Dodaj wybrany miód lub cukier i mieszaj, aż słodzik się rozpuści. Posmaruj tacki olejem i rozprowadź cienką warstwą masę śliwkową. Gotuj przez 12 godzin w 65°C. 
w kuchence mikrofalowej
Złóż obrane owoce do pojemnika do kuchenki mikrofalowej i wyślij do piekarnika. Rozgrzej się dziesięć minut przy maksymalnej mocy. Zmiel masę przez sito. Dodaj wybrany cukier. Podgrzewaj przez 25 minut przy maksymalnej mocy. Przykryj pojemnik wilgotną gazą, zmniejsz moc o połowę i gotuj przez kwadrans. Wymieszaj puree, ponownie przykryj ręcznikiem i gotuj przez kolejne 15 minut. Powtarzaj ten algorytm, aż dwie trzecie oryginalnego puree wyparuje. Przełóż produkt do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i schłódź. Przechowywanie
Gospodynie domowe wolą przechowywać deser na trzy główne sposoby.
W bankach. Pokrój smakołyk w paski. Zwiń je. „Ślimaki” wkładamy do czystego i suchego szklanego słoika z nylonową pokrywką. Na pergaminie. Połóż piankę na arkuszu pergaminu (całe lub porcjowane paski). Zwiń w rolkę i zabezpiecz. Można to zrobić za pomocą nici lub taśmy. W filmie. Całą warstwę skręcamy rolką (aby warstwy się nie sklejały, można je lekko posypać krochmalem). Owiń szczelnie folią, aby zablokować dostęp powietrza. Pastila jest przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu do dwóch miesięcy. Ale nie w lodówce. W niskich temperaturach i dużej wilgotności pokryje się białym nalotem i stanie się lepki.
Inne przepisy na wypieki
Serniki w piekarniku
Naleśniki z twarogiem
Serniki w multicookerze
Serniki bez jajek
Serniki Z Bananem
Miłego czytania!