Prawoślaz śliwkowy w domu: przepisy na gotowanie w piekarniku, suszarka elektryczna, mikrofalówka, powolna kuchenka, przechowywanie

Plum prawoślazu: wybór klasycznych i nowoczesnych przepisów na naturalne smakołyki

To tradycyjny rosyjski deser. Nasi przodkowie znali wiele sposobów na przetwarzanie bogatych upraw owoców i jagód. Uważa się, że w Kołomnej po raz pierwszy zastosowano metodę suszenia puree ziemniaczanego. Deser z tych miejsc był nawet eksportowany do krajów europejskich.

Gotowanie w piekarniku

W starożytności ptasie mleczko pieczono w kamiennym piecu lub suszono na słońcu. W mieszkaniu miejskim deser najłatwiej zrobić w piekarniku.

Klasyczny

Będziesz potrzebować:

  • 700 g śliwek;
  • 70 g cukru.

Gotowanie

  • Owoce podzielić na połówki, usunąć pestki.
  • Połóż plastry skórą do dołu na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.
  • Puree z owoców schłodzone w blenderze lub w maszynce do mięsa.
  • Masę zmiel przez sito, aby pozbyć się drobinek skórki. Ale to jest opcjonalne.
  • Dodaj cukier i podgrzewaj masę na małym ogniu przez dwie do trzech minut, aby rozpuścić granulki. Ważne jest, aby puree się nie zagotowały.
  • Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem tak, aby krawędzie wznosiły się ponad boki.
  • Wlej obrabiany przedmiot do blachy do pieczenia i wypoziomuj.
  • Przysmak w piekarniku nagrzanym do 75°C suszy się przez osiem do dziesięciu godzin przy uchylonych drzwiach. Jeśli urządzenie posiada funkcję konwekcji, czas suszenia zostaje skrócony do sześciu godzin.
  • Wyłącz gaz i pozwól deserowi stać w piekarniku jeszcze przez półtorej godziny.
  • Wyjmij naczynie i poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
  • Jeśli chcesz zrobić małe, zgrabne loki, pokrój deser na gorąco za pomocą noża do pizzy. Gdy naczynie nieco ostygnie, oddziel paski od pergaminu i przekręć w ślimaki.

    Bez cukru

    Będziesz potrzebować:

    • 6 kg słodkich dojrzałych śliwek.

    Gotowanie

  • Oczyść owoce. W stanie bez pestek uzyskamy około 5-5,1 kg surowców.
  • Puree z blendera lub maszynki do mięsa. Druga opcja jest lepsza, ponieważ blender nie poradzi sobie z twardą skórką.
  • Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i rozprowadź na niej puree. Grubość warstwy wynosi około 5 mm.
  • Wysuszyć przedmiot w piecu w temperaturze 100°C przez pięć godzin. Drzwi powinny być lekko uchylone.
  • Pokrój gotowy gorący marshmallow na porcje lub zwiń w bułkę.
  • Z 6 kg surowców uzyskuje się około 900 g gotowego produktu. Deser będzie trochę trudny. Jeśli nie jesteś zadowolony z tego wyniku, ugotuj go z dodatkiem soczystych jagód lub owoców. Banany mogą nadać miękkości i plastyczności.

    z jabłkami

    Będziesz potrzebować:

    • 300 g śliwek;
    • 1 kg jabłek;
    • 200 g cukru.

    Gotowanie

  • Ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem, połówkami śliwek i plasterkami jabłka bez skórki i rdzenia.
  • Piecz w piekarniku w temperaturze 150°C do miękkości.
  • Połącz schłodzone owoce z cukrem i ubij blenderem, aby masa stała się jednorodna.
  • Wylej puree na blachę wyłożoną pergaminem. Grubość warstwy nie powinna przekraczać 8 mm.
  • Suszyć przez 8 godzin w 70°C. Drzwi piekarnika powinny być lekko uchylone.
  • Aby pianka była miękka i zachowała maksimum witamin, wysusz ją w temperaturze pokojowej. Dwa dni po jednej stronie i jeszcze dwa po drugiej.

    Robię galaretkę śliwkową

    Z gruszkami

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g śliwek;
    • 500 g gruszek;
    • anyż gwiazdkowaty;
    • pół łyżeczki kardamonu.

    Gotowanie

  • Obierz i pokrój owoce na średniej wielkości kawałki.
  • Dodaj przyprawy do owoców i podgrzej na średnim ogniu przez 15 minut.
  • Zmiksuj masę. Nie zapomnij usunąć anyżu z patelni.
  • Puree wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Grubość warstwy ok. 7 mm.
  • Deser suszymy przez sześć godzin w temperaturze nieprzekraczającej 100°C. Nie zapomnij otworzyć drzwi piekarnika.
  • Aby stwierdzić, czy pianka jest gotowa, dotknij jej palcem. Jeśli deser nie przykleja się do skóry, możesz wyłączyć piekarnik. W przeciwnym razie suszenie musi być kontynuowane.

    Z dżemu

    Będziesz potrzebować:

    • powidła śliwkowe;
    • orzechy włoskie do wyboru.

    Gotowanie

  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować cienką warstwą dżemu.
  • Rozgrzej piekarnik do 50-75 ° C i susz przedmiot przez pięć do sześciu godzin przy uchylonych drzwiach.
  • Zmiel orzechy wałkiem do ciasta lub młynkiem do kawy.
  • Gorący przysmak posyp okruchami, przykryj pergaminem i zwiń wałkiem tak, aby orzechy zostały „odciśnięte” w deserze.
  • Dżem morelowy nadaje się również do robienia pianek. Aby deser uzyskał jednolitą konsystencję, lepiej przetrzeć obrabiany przedmiot przez sito.

    Z białkiem jajka

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg śliwek;
    • dwa białka jaj;
    • 200 g cukru.

    Gotowanie

  • Obrane owoce układamy na blasze do pieczenia, posypujemy cukrem i pieczemy przez 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
  • Zabij blenderem.
  • Ubij białka na puszystą pianę.
  • Ostrożnie wprowadź masę białkową do owocu.
  • Przykryj blachę do pieczenia folią i przenieś do niej masę jajeczno-śliwkową gęstą warstwą 3-4 cm.
  • Suszyć w piekarniku w temperaturze 60°C z uchylonymi drzwiami przez cztery do pięciu godzin.
  • Gotowy przysmak pokroić w porcjowane batoniki i posypać cukrem pudrem, kokosem lub kakao.
  • Użyj środków żelujących, aby ptasie mleczko miało lepszą przyczepność i jędrność. Wystarczą żelfix lub agar-agar.

    Deser w modnych urządzeniach

    Arsenał nowoczesnych gospodyń domowych od dawna nie ogranicza się do piekarnika. Kobiety mają dostęp do nowoczesnych sprzętów kuchennych, z których można również zrobić pianki.

    W wolnej kuchence

  • Owoce uwolnić z pestek, przełożyć do miski urządzenia i posypać cukrem do smaku.
  • Gdy owoce zaczną sok, włącz tryb „Gaszenie” i gotuj przez pół godziny.
  • Masę zmiksować blenderem lub zmielić przez sito.
  • Gotuj w trybie „Simmer” przez cztery do pięciu godzin.
  • Mieszankę przelać do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą.
  • Schłodzony deser wstawiamy na noc do lodówki, aby szybciej się złapał.
  • Gotową piankę należy pokroić na kwadratowe fragmenty. Aby nie sklejały się i nabrały atrakcyjnego wyglądu, obtocz je w płatkach cukru lub kokosa.

    W suszarce elektrycznej

  • Puree z surowych śliwek.
  • Dodaj wybrany miód lub cukier i mieszaj, aż słodzik się rozpuści.
  • Posmaruj tacki olejem i rozprowadź cienką warstwą masę śliwkową.
  • Gotuj przez 12 godzin w 65°C.
  • Ptasie mleczko śliwkowe w rondlu

    w kuchence mikrofalowej

  • Złóż obrane owoce do pojemnika do kuchenki mikrofalowej i wyślij do piekarnika. Rozgrzej się dziesięć minut przy maksymalnej mocy.
  • Zmiel masę przez sito.
  • Dodaj wybrany cukier.
  • Podgrzewaj przez 25 minut przy maksymalnej mocy.
  • Przykryj pojemnik wilgotną gazą, zmniejsz moc o połowę i gotuj przez kwadrans.
  • Wymieszaj puree, ponownie przykryj ręcznikiem i gotuj przez kolejne 15 minut.
  • Powtarzaj ten algorytm, aż dwie trzecie oryginalnego puree wyparuje.
  • Przełóż produkt do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i schłódź.
  • Przechowywanie

    Gospodynie domowe wolą przechowywać deser na trzy główne sposoby.

  • W bankach. Pokrój smakołyk w paski. Zwiń je. „Ślimaki” wkładamy do czystego i suchego szklanego słoika z nylonową pokrywką.
  • Na pergaminie. Połóż piankę na arkuszu pergaminu (całe lub porcjowane paski). Zwiń w rolkę i zabezpiecz. Można to zrobić za pomocą nici lub taśmy.
  • W filmie. Całą warstwę skręcamy rolką (aby warstwy się nie sklejały, można je lekko posypać krochmalem). Owiń szczelnie folią, aby zablokować dostęp powietrza.
  • Pastila jest przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu do dwóch miesięcy. Ale nie w lodówce. W niskich temperaturach i dużej wilgotności pokryje się białym nalotem i stanie się lepki.

    Inne przepisy na wypieki

    Serniki w piekarniku

    Naleśniki z twarogiem

    Serniki w multicookerze

    Serniki bez jajek

    Serniki Z Bananem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author