Proste bułeczki: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne proste bułeczki

Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, mikser, łyżka, blacha do pieczenia, folia spożywcza, pergamin lub folia, piekarnik.

Składniki

Mąka 650-700 g
Cukier 250g
Masło 70 gramów
Sól 1 łyżeczka
mleko 500 ml
Suche drożdże 10 gramów
Cukier waniliowy 10 gramów
Olej roślinny 50 ml
Cynamon 40 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • 500 ml mleka podgrzewamy do temperatury 40 stopni. Dodaj do tego 10 g suchych drożdży, dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby drożdże wyrosły. Do ciasta drożdżowego należy zawsze używać takich składników (zamiast mleka nadaje się woda), aby drożdże natychmiast zaczęły działać. Pozyskują więc glukozę z cukru i błonnik z mąki, co aktywuje proces fermentacji.

    Aby zrobić proste bułeczki, przygotuj składniki

  • Do osobnej miski przesiej 650-700 g mąki, dodaj 10 g cukru waniliowego, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki zwykłego cukru, wymieszaj. Mąkę najpierw zużyj 650 g. W razie potrzeby dodaj kolejne 30-50 g podczas wyrabiania ciasta. Jej ilość będzie zależeć od wilgotności mąki i objętości płynnej masy. Do mąki dodać drożdże z mlekiem. Masę wymieszać łyżką, mikserem do ciasta lub mikserem. Gdy ciasto stanie się jednorodne, dodaj 50 ml oleju roślinnego. Najlepszy będzie rafinowany słonecznik bez obcego zapachu.

    Aby zrobić proste bułeczki, zagnieść ciasto

  • Ugniataj ciasto, aż całkowicie wchłonie olej i zostanie zebrane w jedną grudkę. Przechodzimy do głębokiej miski, smarujemy powierzchnię niewielką ilością oleju roślinnego, przykrywamy ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostawiamy na 30 minut. W tym czasie masa stanie się 2-2,5 razy większa.

    W przypadku prostych bułek odstaw ciasto.

  • W tym czasie wymieszaj 150 g cukru z 40 g cynamonu. Wyciągamy z lodówki 70 g masła i pozwalamy mu zmięknąć w temperaturze pokojowej. Wlej trochę oleju roślinnego na powierzchnię roboczą, nasmaruj nim ręce.
    Aby zrobić proste bułeczki, przygotuj proszek
  • Ciasto rozsmarować na maśle, podzielić na pół. Na razie wkładamy jedną połowę do miski, a drugą będziemy pracować. Rozciągnij ciasto rękoma, tworząc cienką warstwę. Posmaruj jego powierzchnię masłem i posyp cynamonem i cukrem, zwiń bułkę.

    Aby zrobić proste bułeczki, zwiń bułkę

  • Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem, rozkładamy bułkę i nie przecinamy jej całkowicie, oddzielając powstałe bułeczki w szachownicę. Jak to zrobić, spójrz poprawnie na zdjęcie. Możesz też po prostu wyciąć rolkę i ułożyć pojedyncze rolki.

    Aby przygotować proste bułeczki, przygotuj blachę do pieczenia

  • Przykryj blachę do pieczenia folią spożywczą i pozostaw na 20 minut, pozwól wyrosnąć. W tym czasie włącz piekarnik, aby dobrze się nagrzał. Następnie wyjmij folię, wyślij blachę do pieczenia do piekarnika, piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, przenosimy na płaskie naczynie. Posyp cukrem pudrem na wierzchu. Możemy od razu podzielić na porcje i podawać z herbatą.

    proste bułeczki cynamonowe gotowe

  • Przepis

    Ten przepis na bułki jest łatwy do wykonania. Aby ponownie to zobaczyć i zrozumieć, jakie piękno uzyskuje się po upieczeniu, sugerujemy obejrzenie tego. Tutaj znajdziesz krok po kroku proces tworzenia ciasta, formowania bułki i końcowego efektu.

    Mamy nadzieję, że przepis Ci się spodobał, a aromaty świeżo upieczonego chleba są już w Twojej kuchni. Napisz w komentarzach, czy wszystko Ci się ułożyło, czy Tobie i Twoim bliskim podobały się proste bułeczki. Pamiętaj, aby zostawić przepisy na wypieki, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu.

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z twarogiem

    Jak gotować bułki

    Bułeczki z dżemem

    Szybkie bułeczki

    Bułeczki z dżemem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author