Przecier jabłkowy 🍏 przepis krok po kroku ze zdjęciem

Przepis na puree jabłkowe krok po kroku ze zdjęciem 🍏

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka gazowa lub elektryczna, rondel, ostry nóż, deska do krojenia, łopatka, blender, słoiki na puree, pokrywki do wałkowania.

Składniki

Nazwa Ilość
Jabłka 2 kg
Woda 250 ml
Cukier 250g

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy 2 kilogramy świeżych jabłek, dokładnie opłukujemy je pod wodą i obieramy ostrym nożem. Wybierz odmianę jabłek w zależności od upodobań smakowych. Następnie z obranych jabłek wytnij strąki nasienne.

    Przygotowanie przecieru jabłkowego dla dzieci

  • Jabłka pokroić w plastry i przełożyć do miski.

    pokroić jabłka

  • Do jabłek wsyp 250 g cukru i dokładnie wymieszaj szpatułką kuchenną. Jabłka zostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby „zgasły” sok.

    Dodaj cukier

  • Po tym, jak jabłka „wypuszczą” sok, na patelnię wlej 250 mililitrów wody. Włączamy kuchenkę gazową lub elektryczną, kładziemy na niej patelnię z jabłkami i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Po ugotowaniu jabłek gotuj je przez 30-40 minut na małym ogniu, aż staną się miękkie. Wyłącz ogień i ubij jabłka blenderem, aż będą gładkie.

    posiekaj jabłka

  • Włączamy kuchenkę gazową lub elektryczną na małym ogniu i gotujemy puree z zamkniętą pokrywką przez kolejne 15 minut. Uważaj, puree „pędy”, a możesz poważnie się poparzyć.

    ugotuj puree

  • Gotowe puree układamy w wysterylizowanych słoikach i zwijamy pokrywkę.

    przelej puree do słoików

  • Odwracamy zrolowane słoiki i zawijamy je, aż całkowicie ostygną.

    Przecier jabłkowy według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Puree gotowe, smacznego!

    przecier jabłkowy gotowy

  • Wskazówki dla hostessy

    • Do puree ziemniaczanego najbardziej odpowiednie są późno dojrzewające odmiany jabłek.
    • Jeśli dla dziecka przygotowywany jest mus jabłkowy, nie należy wybierać czerwonych owoców, ponieważ mogą wywoływać alergie. Daj pierwszeństwo zielonym i żółtym jabłkom.
    • Przed zacieraniem usunąć wszystkie zmiany, skórki, łodygi i jądra.
    • Pamiętaj, aby dokładnie wypłukać jabłka, nawet jeśli pochodzą z własnego ogrodu.
    • Jeśli jabłka są słodkimi odmianami, można je gotować bez cukru.
    • Aby zapobiec przypaleniu tłuczonych ziemniaków, użyj rondla o grubych ściankach i dnie.
    • Masę ubija się dopiero po ostygnięciu, ale pakuje się w słoiki dopiero na gorąco.
    • Pamiętaj, aby wysterylizować pokrywki i słoiki przed przygotowaniem puree, aby zapobiec tworzeniu się pleśni.
    • Przechowuj gotowe puree w niskiej temperaturze oraz w pomieszczeniu bez bezpośredniego światła słonecznego.

    Przepis

    Zwracamy uwagę na bardzo ciekawy przepis na mus jabłkowy. Będziesz mógł zobaczyć na własne oczy, jak krok po kroku przygotowywać tłuczone ziemniaki.

    Czy warto kupować przeciery ze sklepu, czasem wątpliwej jakości, jeśli można zrobić zdrowe przecier jabłkowy w domu? Który przepis lubisz najbardziej? Może przygotowałeś już nasz przepis? Podziel się z nami swoimi wrażeniami?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author