Przekąska z krewetkami krok po kroku z zdjęciem

Przekąska - Jajka z Krewetkami I Oliwkami

Sprzęt i przybory kuchenne: duża głęboka miska, torba na ciasto, waga kuchenna, prasa do czosnku, nóż, deska do krojenia, rondel, widelec.

Składniki

Produkt Ilość
Jaja kurze 8 szt.
Ser topiony 100 gramów
Czosnek 3 goździki
koperek 30 gramów
majonez 15 gramów
Musztarda Francuska (zbożowa) 15 gramów
Krewetki 8 szt.
Oliwki 8 szt.
Papryka 5 gramów
Sól smak
Sok cytrynowy 5 gramów
Olej roślinny 5 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Zbieramy wodę do rondla i kładziemy na kuchence. 8 jaj kurzych włożyć do rondla, zagotować i gotować przez kolejne 10 minut. Gdy jajka się ugotują, włóż je do zimnej wody i obierz.

    Ugotuj jajka do ugotowania, usuń skorupki.

  • Pokrój na połówki, wyjmij żółtka. Białka odstawić na bok, a żółtka włożyć do miski.

    Każde jajko przekroić na pół i ostrożnie usunąć żółtka.

  • Ugniataj żółtka widelcem i dodaj do nich 15 gramów tłustego majonezu. Zaleca się stosowanie produktu domowej roboty. Wszystkie składniki należy wcześniej wyjąć z lodówki.

    Dodaj majonez do masy żółtkowej.

  • Do wspólnej miski wkładamy również 100 gram serka śmietankowego i 15 gram musztardy w ziarnach.

    Dodajemy również serek śmietankowy i nasiona gorczycy.

  • Dodaj 5 gramów papryki, sól do smaku.

    Dodaj paprykę i sól do smaku.

  • Obierz trzy ząbki czosnku i przełóż przez specjalną prasę do wspólnej miski.

    Wycisnąć czosnek przez prasę w masę żółtkową.

  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie piękna pasta.

    Dobrze mieszamy masę.

  • Dokładnie umyj i osusz 30 gram kopru, odetnij korzenie i drobno posiekaj.

    Posiekaj pęczek koperku.

  • Do pozostałych składników dodać posiekane zioła i ponownie dokładnie wymieszać.

    Dodaj koperek do nadzienia z żółtka i wymieszaj.

  • Ugotuj 8 krewetek w osolonej wodzie i ostudź je. Gdy krewetki ostygną, dodaj do nich 5 gramów soku z cytryny i 5 gramów oleju roślinnego. Wymieszać i pozostawić do marynowania na 10-15 minut.

    Gotowane krewetki zalewamy oliwą, solą i marynujemy przez kilka minut.

  • Włóż pastę do ciasta i napełnij nią białka.

    Używając torebki do ciasta, nadziewaj białka jaj przygotowaną masą.

  • Na jedną połowę przystawek nakładamy marynowane krewetki, a na drugą oliwki. Udekoruj gałązkami kopru i posyp papryką.

    Taka przystawka z krewetkami okazuje się zarówno smaczna, jak i piękna.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • W razie potrzeby do nadzienia można dodać drobno posiekane krewetki lub małże. To nada przystawce aromat i smak owoców morza.
    • Jeśli lubisz przyprawy i zioła, możesz spokojnie dodać je do nadzienia. Ale w tym przypadku nie trzeba przesadzać, aby nie zagłuszyć smaku żółtek i innych składników.
    • Przystawkę należy podać przed daniem głównym, jeśli jest to uczta.
    • Jeśli danie jest przygotowywane w formie bufetu, w tym przypadku kolejność podawania nie ma znaczenia.
    • Przystawka podawana jest schłodzona. Zaleca się wstawić go do lodówki na co najmniej godzinę, aby się zaparzył, a wszystkie smaki wszystkich składników zaczęły się jeszcze bardziej harmonizować.
    • Możesz także użyć jajek przepiórczych, ale przystawka będzie znacznie mniejsza. Ale takie danie będzie wyróżniać się oryginalnością i wyglądem.

    Przepis

    Tutaj możesz zobaczyć odtworzenie przepisu na przystawkę z krewetek i jajek. To danie wyróżnia się wyjątkowym smakiem. Idealnie nadaje się nie tylko na świąteczny stół, ale również będzie punktem kulminacyjnym każdej uroczystości.

    Przystawki to coś, na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas planowania świątecznego stołu. To właśnie ta część menu otwiera ucztę i powinna pobudzać apetyt tych, którzy widzą przy stole. Przepis, który dziś przeczytałeś, nie jest nowatorski, ale trzeba przyznać jego oryginalność. Koniecznie ugotuj to cudowne lekkie danie dla swoich bliskich. Czy przygotowujecie przekąski na święta? Czy uważasz, że przystawki są ważne na stole, czy możesz sobie poradzić z daniami głównymi i deserem? Porozmawiajmy o tym w komentarzach!

    Inne przepisy z krewetkami

    Krewetki w kremowym sosie

    Smażone krewetki

    Krewetki w sosie

    Krewetki w sosie sojowym

    Krewetki w sosie czosnkowym

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author