Przekąski krok po kroku przepis ze zdjęciem

Przepisy na świetne przekąski na piknik

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • piekarnik;
  • kołek;
  • powierzchnia toczna;
  • miska do mieszania składników;
  • nóż i deska do krojenia;
  • tarka;
  • prasa do czosnku;
  • łyżka;
  • wałek do ciasta;
  • pergamin;
  • patelnia z pokrywką;
  • film spożywczy.

Lawasz z farszem

Składniki

  • Ser twardy – 200 g
  • Kiełbasa – 250 g
  • Kapusta biała – 200 g
  • Jajko na twardo – 3 szt.
  • Ogórek kiszony – 1 szt.
  • Czosnek – 2 goździki
  • Majonez – 3-4 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Drobno posiekaj 200 g młodej białej kapusty.

    drobno posiekaj kapustę.

  • Kiełbasa (250 g) i 3 jajka na twardo pokroić w drobną kostkę.

    Ugotowane jajka i kiełbasę pokrój w kostkę.

  • Twardy ser (200 g) trzy na grubej tarce.

    zetrzyj ser.

  • 1 ogórka kiszonego pokroić w drobną kostkę.

    Ogórek kiszony pokroić w kostkę.

  • Przygotowane składniki wymieszać w misce, dodać 2 ząbki czosnku, starte lub przetrzeć przez praskę czosnkową. Zostaw trochę sera do posypania na wierzchu gotowym chlebem pita.

    Wyciśnij czosnek do nadzienia.

  • Nadzienie wypełniamy 2 łyżkami. l. majonez, dobrze wymieszaj.

    Wypełniamy nadzienie majonezem i mieszamy.

  • Na płaskiej powierzchni ułóż kawałek chleba pita, posmaruj cienką warstwą majonezu i rozprowadź połowę nadzienia, nie sięgając jednej krawędzi.

    Nadzienie rozprowadzamy na arkuszu chleba pita.

  • Spłaszcz i zwiń w rulon. Zrób to samo dla następnego arkusza.

    Chleb pita zwijamy w bułkę.

  • Oba chlebki pita rozprowadzamy na blasze pokrytej pergaminem, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

    Bułkę pita posyp serem i upiecz w piekarniku, a następnie pokrój na porcje.

  • Serowe paluszki

    Składniki

    • Mąka – 150 g
    • Płatki owsiane – 150 g
    • Ser twardy – 100 g
    • Masło – 150 g
    • Mleko – 6 łyżek. l.
    • Sól, mielony czarny pieprz – do smaku

    Gotowanie krok po kroku

  • Do głębokiej miski wlej 150 g płatków owsianych i 150 g mąki.

    Do miski wsyp płatki owsiane i mąkę.

  • Dodaj 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę.

    Dodaj zmiękczone masło.

  • Posolić, pieprzem, wymieszać łyżką, a następnie zmielić rękoma do uzyskania gładkości.

    Masę mieszamy rękami.

  • Zetrzyj 100 g twardego sera na grubej tarce i dodaj do miski z ciastem.

    Do masy dodać starty ser.

  • Dodajmy 6 łyżek. l. mleko i ponownie zagnieść rękami, aż do uzyskania jednolitego ciasta.

    Dodaj mleko i wymieszaj.

  • Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości około 4 mm.

    rozwałkuj powstałe ciasto na warstwę.

  • Całą warstwę tniemy na prostokąty o wymiarach około 3×15 cm.

    pokrój ciasto w paski.

  • Pałeczki rozkładamy na blasze pokrytej pergaminem i pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.

    pieczenie paluszków serowych w piekarniku.

  • Rolada lawaszowa

    Składniki

    • Lawasz – 230-250 g
    • Jajko na twardo – 5 szt.
    • Sałatka – 1 pęczek
    • Papryka mielona, ​​carripo – 1/3 łyżeczki.
    • Sól – ½ łyżeczki
    • Majonez – 2 łyżki. l.

    Gotowanie krok po kroku

  • Zetrzyj 5 gotowanych jajek na grubej tarce.

    Zetrzyj jajka na twardo.

  • Posyp jajka mieloną słodką papryką i curry – po 1/3 łyżeczki.

    Dodaj paprykę do jajek.

  • Sól trochę, włóż 2 łyżki. l. majonez i wymieszać.

    Masę wypełniamy majonezem.

  • Nasmaruj chleb pita nadzieniem jajecznym i połóż na nim liście sałaty.

    Rozłóż nadzienie jajeczne na liściu pity, na wierzchu rozłóż liście sałaty.

  • Wszystko zwijamy w rulon, kroimy na porcje i podajemy.

    Zwiń chleb pita w bułkę i pokrój na porcje.

  • Przystawka z serem i kiełbasą

    Składniki

    • Ciasto francuskie – 0,5 kg
    • Ser twardy – 300 g
    • Kiełbasa gotowana – 200 g
    • Pasta pomidorowa – 70 g
    • Woda – 70 g
    • Cebula – 1 głowa
    • Czosnek – 2 goździki
    • Suszona bazylia – 1 łyżeczka
    • Oregano – 0,5 łyżeczki
    • Liść laurowy – 1 szt.
    • Sól – 0,5 łyżeczki.
    • Cukier – 1 łyżeczka
    • Olej roślinny do smażenia – 2 łyżki. l.

    Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotuj sos: drobno posiekaj 1 cebulę i 2 ząbki czosnku.

    Posiekaj cebulę i czosnek.

  • Na patelni usmaż posiekaną cebulę w oleju roślinnym. Gdy cebula się zaczerwieni, dodaj czosnek i smaż jeszcze pół minuty.

    Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni.

  • Wymieszać 70 g wody i koncentratu pomidorowego, wlać do rondla, wymieszać.

    Dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą.

  • Dodaj 0,5 łyżeczki do sosu. sól, 1 łyżeczka. cukier, liść laurowy, 1 łyżeczka. bazylia i 0,5 łyżeczki. Oregano. Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty.

    Dodaj oregano i bazylię.

  • Gotowe ciasto francuskie (0,5 kg) rozwałkować o grubości 5-7 mm i posmarować sosem pomidorowym.

    gotowe ciasto francuskie rozwałkować, posmarować sosem pomidorowym.

  • Na sosie rozprowadzamy cienko pokrojone plasterki gotowanej kiełbasy lub szynki (200 g).

    Na cieście układamy pokrojoną w plasterki gotowaną kiełbasę w kółko.

  • Twardy ser (300 g) pokroić w cienkie talerze i nałożyć na kiełbasę.

    Połóż plasterki sera na kiełbasie.

  • Wszystko zwijamy w rolkę, a następnie kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.

    Zwiń ciasto i pokrój na małe kawałki

  • Pokrojone kawałki kładziemy na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem tak, aby była między nimi przestrzeń.

    Porcje bułki układamy na blasze pokrytej pergaminem.

  • Gotuj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.

    W piekarniku pieczemy przekąskę.

  • Baton nadziewany

    Składniki

    • Biały bochenek – 1 szt.
    • Cebula – 1 głowa
    • Masło – 50 g
    • Świeży koperek – 1 pęczek
    • Sardynki konserwowe w oleju – 1 puszka

    Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotuj bochenek: odetnij wierzchołki, a następnie za pomocą długiego noża i widelca wyjmij z niego okruchy. Włóż okruchy do miski.

    Ostrożnie wytnij miękisz z bochenka.

  • Rozetrzeć widelcem 1 puszkę sardynek na oleju, drobno posiekać kiść zielonego koperku.

    Rozgnieć sardynki z puszki widelcem.

  • Pokrój główkę cebuli w drobną kostkę i smaż na złoty kolor.

    Na patelni usmaż posiekaną cebulę.

  • Zbieramy nadzienie: w misce do pokruszonego miękiszu dodajemy sardynki, 50 g zmiękczonego masła, koperek, smażoną cebulę i mieszamy.

    Wymieszaj bułkę tartą z cebulą, sardynkami, posiekanym koperkiem.

  • Zaczynamy bochenek: najpierw z jednej strony, ubijając nadzienie łyżką, a potem również z drugiej strony.

    Napełnij bochenek powstałym nadzieniem.

  • Zawijamy bochenek w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do zaparzenia.

    Mamy nadzieję, że spodobają Ci się te przepisy na przekąskę.

  • Przepis

    Spójrz na przepis i przekonaj się, jak apetycznie i oryginalnie wygląda każda przystawka.

    Najszybszy z dzisiejszych przepisów to bułka pita. Można go ugotować w 10 minut. Gotowanie przekąsek z kiełbasą można również przyspieszyć, jeśli nie zagotujesz sosu, ale użyjesz ketchupu. Generalnie jednak wszystkie przepisy są tak dobre i łatwe do wykonania, że ​​nie wymagają żadnych dodatkowych zmian. Wypróbuj jedną z przystawek lub wszystkie i napisz, która najbardziej Ci się podobała.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author