Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, garnek z głębokim dnem, patelnia, szpatułka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Gryka | 300g |
Woda (wrząca woda) | 700 ml |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Kurze jajo | 3 szt. |
Masło | 15-25g |
Cebula | 1 szt. |
Olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Zielona cebula | 30 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Rada
- Kasza gryczana może być spożywana jako samodzielne danie oraz z dodatkiem. Idealnie do tego nadają się kurczak, wołowina, grzyby i różne warzywa.
- Dzieci mogą dodać cukier do kaszy gryczanej lub polać ciepłym mlekiem i zjeść je jak kaszkę mleczną. Smacznie i zdrowo.
- Kasza gryczana jest zawsze gotowana w proporcjach 1×2, czyli na 1 szklankę kaszy gryczanej potrzebne są 2 szklanki wody lub mleka. Pamiętaj, że ilość zbóż podwaja się podczas gotowania.
- Jeśli masz mało czasu na ugotowanie kaszy gryczanej, przed praniem namocz ją w wodzie na kilka godzin. W ten prosty sposób możesz skrócić czas gotowania 2 razy.
- Zawsze używaj garnka z grubym dnem, aby wytworzyć parę i utrzymać ją w środku.
- Nie ma potrzeby mieszania kaszy gryczanej podczas gotowania, w ten sposób zmniejszasz poziom pary wewnątrz patelni i wydłużasz czas gotowania.
Przepis
Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Możesz wizualnie zobaczyć sam proces gotowania i dodatkowe komentarze autora.
Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i bliskich prostym, ale pysznym przepisem na kaszę gryczaną? A może masz własne sztuczki i sekrety kulinarne? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie poszerzajmy nasze kulinarne umiejętności!