Przepis gryczany z jajkiem krok po kroku ze zdjęciem

Kasza gryczana z gotowanym jajkiem, ziołami i cebulą to lekkie, obfite i smaczne danie

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, garnek z głębokim dnem, patelnia, szpatułka.

Składniki

Nazwa Ilość
Gryka 300g
Woda (wrząca woda) 700 ml
Sól 0,5 łyżeczki
Kurze jajo 3 szt.
Masło 15-25g
Cebula 1 szt.
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Zielona cebula 30 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Zbieramy wodę do rondla, stawiamy na kuchence gazowej lub elektrycznej do zagotowania. Następnie wrzuć 3 jajka kurze do wrzącej wody i gotuj przez około 7-8 minut. Gotowane jajka odstawiamy do ostygnięcia w zimnej wodzie.

    Gotujemy jajka na twardo.

  • Pobieramy 300 gramów gryki, sortujemy, myjemy i filtrujemy. Następnie bierzemy patelnię z grubym dnem, kładziemy ją na kuchence i kładziemy tam umytą kaszę gryczaną, smażąc przez 4-5 minut na średnim ogniu. Ważne jest, aby stale mieszać go szpatułką kuchenną, aby gryka się nie przypaliła.

    Kasza gryczana jest najpierw smażona w rondlu.

  • Następnie dodaj 15-25 gramów masła i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.

    Do kaszy gryczanej dodać masło.

  • Do kaszy gryczanej dodać 700 mililitrów wrzącej wody, 0,5 łyżeczki soli, wymieszać i gotować przez 15 minut na średnim ogniu.

    Dodaj wodę i gotuj kaszę gryczaną do miękkości.

  • Podczas gotowania kaszy gryczanej można przystąpić do czyszczenia już schłodzonych jaj kurzych. Czyścimy je i kroimy nożem na średnie kostki.

    Jajka na twardo pokroić w kostkę.

  • Potrzebujemy około 30 gramów zielonej cebuli, również kroimy je drobno nożem.

    Cebulę siekamy.

  • Bierzemy 1 średnią cebulę, obieramy i kroimy na półpierścienie.

    Cebula pokroić w półpierścienie.

  • Patelnię podgrzewamy na kuchence, wlewamy do niej trochę oleju słonecznikowego i smażymy posiekaną cebulę przez około 7-8 minut. Nie zapomnij też trochę posolić.

    Podsmaż cebulę na złoty kolor.

  • Do gotowej kaszy gryczanej dodać smażoną i zieloną cebulę z jajkiem i dokładnie wymieszać.

    Wymieszaj kaszę gryczaną z jajkami, cebulą i zieloną cebulką.

  • Danie gotowe, możesz podać je do stołu. Smacznego!

    Apetyczna kasza gryczana z jajkiem jest gotowa.

  • Rada

    • Kasza gryczana może być spożywana jako samodzielne danie oraz z dodatkiem. Idealnie do tego nadają się kurczak, wołowina, grzyby i różne warzywa.
    • Dzieci mogą dodać cukier do kaszy gryczanej lub polać ciepłym mlekiem i zjeść je jak kaszkę mleczną. Smacznie i zdrowo.
    • Kasza gryczana jest zawsze gotowana w proporcjach 1×2, czyli na 1 szklankę kaszy gryczanej potrzebne są 2 szklanki wody lub mleka. Pamiętaj, że ilość zbóż podwaja się podczas gotowania.
    • Jeśli masz mało czasu na ugotowanie kaszy gryczanej, przed praniem namocz ją w wodzie na kilka godzin. W ten prosty sposób możesz skrócić czas gotowania 2 razy.
    • Zawsze używaj garnka z grubym dnem, aby wytworzyć parę i utrzymać ją w środku.
    • Nie ma potrzeby mieszania kaszy gryczanej podczas gotowania, w ten sposób zmniejszasz poziom pary wewnątrz patelni i wydłużasz czas gotowania.

    Przepis

    Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Możesz wizualnie zobaczyć sam proces gotowania i dodatkowe komentarze autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i bliskich prostym, ale pysznym przepisem na kaszę gryczaną? A może masz własne sztuczki i sekrety kulinarne? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie poszerzajmy nasze kulinarne umiejętności!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author