Pochodzenie tego dania jest często kwestionowane. Niektórzy szefowie kuchni uważają, że klasykiem gatunku jest ormiańska khashlama wołowa. Inni są pewni, że Gruzja była miejscem narodzin tego dania. Nie będziemy wchodzić w szczegóły, bo to w ogóle nie ma znaczenia! Najważniejsze, że przy minimalnym wysiłku możemy przygotować smaczny i satysfakcjonujący posiłek dla całej rodziny. Co więcej, użyjemy nie jednej, ale kilku odmian mięsa, co jest całkiem do przyjęcia. Przepis Khashlama ze zdjęciami na naszej stronie pomoże Ci krok po kroku przejść przez proces gotowania.
Jak gotować jagnięcą chaszlamę
W krajach, w których to danie jest uważane za żywność narodową, przepis na jagnięcą khashlamę nie zawiera dokładnego wskazania liczby składników. Ważne jest, aby wszystkiego było dużo – mięsa, warzyw i zieleni. Wskazane jest, aby wybrać najbardziej mięsiste warzywa, z których uzyskamy więcej soku. I nie można w ogóle żałować cebuli – powinno być trochę mniej mięsa. Ale dokładność jest dla nas ważna, więc zapisz niezbędne składniki.
Będziesz potrzebować:
- jagnięcina – 3 kg,
- cebula – 2 kg,
- papryka – 1 kg,
- pomidory – 1 kg,
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku.
Proces gotowania
Jak gotować chaszlamę wołową
Jagnięcina nie jest najpopularniejszym rodzajem mięsa w naszym kraju. Dlatego khashlama wołowa zbliży się do każdej gospodyni domowej. Więc zacznijmy!
Będziesz potrzebować:
- wołowina – 3 kg,
- cebula – 2 kg,
- pomidory – 2 kg,
- marchewki – 2 kg,
- papryka – 1 kg,
- bakłażan – 1 kg,
- zielenie – 2 pęczki,
- sól i przyprawy – mielony czarny pieprz, liść laurowy.
Proces gotowania
Zupa khashlama wieprzowa: przepis krok po kroku
Przepis dostosowany do kuchni domowej doczekał się wielu interpretacji. Ponieważ nasze rodziny nie są tak liczne jak na Kaukazie, ilości składników powinny być mniejsze. Tutaj jest jedno „ale”. Wraz ze spadkiem liczby warzyw naczynie Czuwaski może palić się podczas procesu gotowania, ponieważ objętość odparowanego soku będzie mniejsza. Aby temu zapobiec, możesz dodać wodę do kociołka.
Khashlama wieprzowa to jedna z takich szybkich, ekonomicznych opcji dania. Eksperymenty z nim doprowadziły do dodawania napojów alkoholowych do mięsa w celu przyspieszenia gotowania. Tak właśnie chaszlama pojawiła się na piwie (zamiast wody należy dodać lekki spieniony napój), a nawet z winem. Oczywiście z klasycznym przepisem niewiele ma wspólnego. Ale ma też prawo do życia, ponieważ w khashlamie smak jest doskonały, zobacz przepis ze zdjęciem poniżej.
Będziesz potrzebować:
- żeberka wieprzowe lub pulpa wieprzowa – 1,5 kg,
- ziemniaki – 6-7 sztuk,
- bakłażan – 2 szt.,
- papryka słodka – 3 szt.,
- pomidory – 5-6 szt.,
- marchewki – 1-2 szt.,
- cebula – 2 szt.,
- czosnek – 5-6 ząbków,
- woda lub piwo – 500 ml,
- sól, przyprawy.
Proces gotowania




Khashlama z kurczaka
To jedna z najprostszych i najsmaczniejszych potraw, jak słynna chakhokhbili z kurczaka. Jak i ile gotować, zobacz przepis poniżej.
Będziesz potrzebować:
- mięso z kurczaka (dowolne części) – 1,5 kg,
- cebula – 3 szt.,
- pomidor – 6 szt.,
- papryka – 3 szt.,
- czosnek – 4 ząbki,
- cukinia – 1 szt.,
- zielenina – bazylia, kolendra, pietruszka,
- wino białe – 100 ml,
- woda – 100 ml,
- sól pieprz.
Proces gotowania
Wybierz z proponowanych przepisów swoją wersję doskonałej khashlama. Przygotowuje się bardzo prosto. I pamiętaj, aby zadowolić swoich bliskich oszałamiająco delikatnym smakiem soczystego mięsa!
Inne przepisy z różnych kuchni świata
Kurczak Chakhokhbili
Dagestan chinkal Ragout
warzywny z bakłażanem i cukinią
Sos czosnkowy Sos
tabasco
Smacznego!