Przepis Khashlama ze zdjęciem jak gotować wieprzowinę, klasyczny przepis krok po kroku

Chaszlama jagnięca z ziemniakami jak ugotować danie wołowe, wikipedia

Pochodzenie tego dania jest często kwestionowane. Niektórzy szefowie kuchni uważają, że klasykiem gatunku jest ormiańska khashlama wołowa. Inni są pewni, że Gruzja była miejscem narodzin tego dania. Nie będziemy wchodzić w szczegóły, bo to w ogóle nie ma znaczenia! Najważniejsze, że przy minimalnym wysiłku możemy przygotować smaczny i satysfakcjonujący posiłek dla całej rodziny. Co więcej, użyjemy nie jednej, ale kilku odmian mięsa, co jest całkiem do przyjęcia. Przepis Khashlama ze zdjęciami na naszej stronie pomoże Ci krok po kroku przejść przez proces gotowania.

Jak gotować jagnięcą chaszlamę

W krajach, w których to danie jest uważane za żywność narodową, przepis na jagnięcą khashlamę nie zawiera dokładnego wskazania liczby składników. Ważne jest, aby wszystkiego było dużo – mięsa, warzyw i zieleni. Wskazane jest, aby wybrać najbardziej mięsiste warzywa, z których uzyskamy więcej soku. I nie można w ogóle żałować cebuli – powinno być trochę mniej mięsa. Ale dokładność jest dla nas ważna, więc zapisz niezbędne składniki.

Będziesz potrzebować:

  • jagnięcina – 3 kg,
  • cebula – 2 kg,
  • papryka – 1 kg,
  • pomidory – 1 kg,
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku.

Proces gotowania

  • Weź kociołek o grubych ściankach lub garnek z szerokim dnem.
  • Pokrój cebulę w grube półpierścienie, umieść 1/3 powstałej objętości na dnie naczynia.
  • Paprykę obrać i pokroić w paski, na cebulę umieścić 1/3 powstałej objętości.
  • Pokrój pomidory i ponownie połóż trzecią część na papryce.
  • Połowę jagnięciny, pokrojoną na porcje, ułożyć na poduszce z warzyw. Posolić i popieprzać mięso, dodać ulubione przyprawy.
  • Na mięsie ułożyć warstwę warzyw w kolejności cebuli, papryki, pomidorów.
  • Ułóż kolejną warstwę mięsa, soli i pieprzu.
  • Ułóż warzywa z powrotem w tej samej kolejności i szczelnie zamknij pokrywkę.
  • Postaw kocioł na wolnym ogniu. Składniki dadzą sok i będą powoli marnować. Nie wolno otwierać pokrywy, aby nie wydostała się para.
  • Pozostaw naczynia na małym ogniu na 3,5-4 godziny.
  • Jak gotować chaszlamę wołową

    Jagnięcina nie jest najpopularniejszym rodzajem mięsa w naszym kraju. Dlatego khashlama wołowa zbliży się do każdej gospodyni domowej. Więc zacznijmy!

    Będziesz potrzebować:

    • wołowina – 3 kg,
    • cebula – 2 kg,
    • pomidory – 2 kg,
    • marchewki – 2 kg,
    • papryka – 1 kg,
    • bakłażan – 1 kg,
    • zielenie – 2 pęczki,
    • sól i przyprawy – mielony czarny pieprz, liść laurowy.

    Proces gotowania

  • Umyj, oczyść i pokrój warzywa na małe kawałki.
  • Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na średniej wielkości porcje. Wygodniej jest to zrobić z płytami o grubości 0,7-1 cm, aby układać je warstwami.
  • Podziel warzywa na 3-4 części.
  • Cebulę, marchew, bakłażan, następnie paprykę i pomidory ułożyć warstwami.
  • Na powstałą poduszkę ułożyć wołowinę, sól, pieprz, dodać zioła i przyprawy, liść laurowy.
  • Ułóż kolejną warstwę warzyw i warstwę mięsa. Kontynuuj, aż zabraknie składników. Górna warstwa powinna być warzywna.
  • Zamknij szczelnie pokrywkę i postaw kociołek na wolnym ogniu. Gotuj przez co najmniej 3 godziny bez otwierania pokrywki.
  • Zupa khashlama wieprzowa: przepis krok po kroku

    Przepis dostosowany do kuchni domowej doczekał się wielu interpretacji. Ponieważ nasze rodziny nie są tak liczne jak na Kaukazie, ilości składników powinny być mniejsze. Tutaj jest jedno „ale”. Wraz ze spadkiem liczby warzyw naczynie Czuwaski może palić się podczas procesu gotowania, ponieważ objętość odparowanego soku będzie mniejsza. Aby temu zapobiec, możesz dodać wodę do kociołka.

    Khashlama wieprzowa to jedna z takich szybkich, ekonomicznych opcji dania. Eksperymenty z nim doprowadziły do ​​dodawania napojów alkoholowych do mięsa w celu przyspieszenia gotowania. Tak właśnie chaszlama pojawiła się na piwie (zamiast wody należy dodać lekki spieniony napój), a nawet z winem. Oczywiście z klasycznym przepisem niewiele ma wspólnego. Ale ma też prawo do życia, ponieważ w khashlamie smak jest doskonały, zobacz przepis ze zdjęciem poniżej.

    Będziesz potrzebować:

    • żeberka wieprzowe lub pulpa wieprzowa – 1,5 kg,
    • ziemniaki – 6-7 sztuk,
    • bakłażan – 2 szt.,
    • papryka słodka – 3 szt.,
    • pomidory – 5-6 szt.,
    • marchewki – 1-2 szt.,
    • cebula – 2 szt.,
    • czosnek – 5-6 ząbków,
    • woda lub piwo – 500 ml,
    • sól, przyprawy.

    Produkty do wieprzowiny khashlama

    Proces gotowania

  • Pokrój mięso na kawałki. Podgrzej kociołek lub patelnię, wlej olej roślinny, podgrzej.
  • Włożyć mięso, obficie posypać przyprawami i przyrumienić.
    Mięso usmażyć i dodać przyprawy z solą
  • Wyjmij naczynia z ognia.
  • Posolić mięso, ułożyć cebulę na wierzchu, pokroić w duże półpierścienie.
  • Warzywa ułożyć warstwa po warstwie – marchew, czosnek, grubo posiekane ziemniaki (sól), pieprz. 
    Rozprowadzamy cebulę, marchew, czosnek, ziemniaki, paprykę
  • Kontynuuj rozprowadzanie warzyw – bakłażan, pomidory, sól ponownie.
  • Wlać wodę lub piwo, szczelnie przykryć pokrywką, rozpalić powoli. 
    Kładziemy bakłażany, pomidory, nalewamy piwo i powoli rozpalamy
  • Po 2 godzinach dodaj posiekany czosnek, wymieszaj naczynie i zdejmij z ognia. Pozostaw na 10 minut i podawaj z ziołami. 
    Gotowy pachnący khashlama
  • Khashlama z kurczaka

    To jedna z najprostszych i najsmaczniejszych potraw, jak słynna chakhokhbili z kurczaka. Jak i ile gotować, zobacz przepis poniżej.

    Będziesz potrzebować:

    • mięso z kurczaka (dowolne części) – 1,5 kg,
    • cebula – 3 szt.,
    • pomidor – 6 szt.,
    • papryka – 3 szt.,
    • czosnek – 4 ząbki,
    • cukinia – 1 szt.,
    • zielenina – bazylia, kolendra, pietruszka,
    • wino białe – 100 ml,
    • woda – 100 ml,
    • sól pieprz.
  • Proces gotowania

  • Warzywa drobno posiekać, mięso pokroić na porcje.
  • Cebulę włożyć do głębokiego rondla, na wierzchu mięso (posolić i posypać pieprzem).
  • Warzywa warstwowe: papryka, pomidory, cukinia, czosnek. Połóż posiekane warzywa na wierzchu.
  • Dodaj wodę i wino, przykryj, gotuj przez 1 godzinę, aż mięso będzie ugotowane.
  • Wybierz z proponowanych przepisów swoją wersję doskonałej khashlama. Przygotowuje się bardzo prosto. I pamiętaj, aby zadowolić swoich bliskich oszałamiająco delikatnym smakiem soczystego mięsa!

    Inne przepisy z różnych kuchni świata

    Kurczak Chakhokhbili
    Dagestan chinkal Ragout
    warzywny z bakłażanem i cukinią
    Sos czosnkowy Sos
    tabasco

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author