Przepis krok po kroku z galaretką rybną ze zdjęciem

Przepis na galaretowatą rybę - tajemnice kulinarne

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, nóż, rondel, miska, sitko, chochla, mikrofalówka, śledzie.

Składniki

Ryby rzeczne 1 szt. (1-1,2 kg)
Cebula 1 szt.
Marchewka duża 0,5 szt.
ziarnka pieprzu 8-10 szt.
Piment 1-2 szt.
Liść laurowy 1-2 szt.
Sól 0,5 łyżeczki
żelatyna 1 ul. l.
Woda 700 g (600 g na bulion i 100 g na moczenie żelatyny)
Jajko (do dekoracji) 1 szt.
Cytryna (do dekoracji) 0,5 szt.
Pietruszka zielona (do dekoracji) kilka oddziałów
Kukurydza w puszce 1 ul. l.
Żurawina garść

Do przygotowania galaretki z ryb można wziąć dowolną rybę słodkowodną, ​​ale najlepszą opcją będzie sandacz, szczupak, różowy łosoś. Wybór ten wynika z faktu, że w tego typu rybach występuje dużo substancji klejącej, czyli naturalnej żelatyny.

Gotowanie krok po kroku

Ważny! Przed włożeniem cebuli do bulionu nie usuwamy z niej całkowicie łuski. Usuwamy tylko górny „futro”. Odbywa się to, aby bulion był piękny i złoty.

  • Rybę trzeba oczyścić: usunąć łuski i płetwy. Ale nie musisz ich wyrzucać! Następnie wyjmij wnętrze i dobrze zeskrob od środka. Następnie odetnij głowę i usuń skrzela.
    Przygotuj składniki do przygotowania ryb morskich
  • Weź mały kawałek gazy, złóż go na pół. Wkładamy łuski, płetwy i umytą głowę ryby na środek gazy i zawiązujemy gazę w torbie. Wszystko to trafi do bulionu. Nasz bulion okaże się więc bardziej nasycony i będzie w nim więcej glutenu. Wypatroszoną rybę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie kroimy rybę na porcje. Do małej miski wlać łyżkę żelatyny, wlać 0,5 szklanki wody i wymieszać. Powinien puchnąć podczas gotowania bulionu.

    Przygotuj żelatynę do przygotowania galaretowatej ryby.

  • Do rondla wlać 600 g wody, podpalić i zagotować. Po ugotowaniu dodaj 0,5 łyżeczki. sól, aby bulion był przejrzysty. Gazę z podrobami rybnymi wysyłamy do rondla i czekamy, aż bulion się zagotuje. Po ugotowaniu bulionu usuń całą piankę i gotuj przez 10 minut.

    Aby przygotować rybę w galarecie, zagotuj bulion

  • Po tym czasie do bulionu dodać jedną cebulę, 0,5 dużej marchewki, 8-10 ziaren czarnego pieprzu, 1-2 groszek ziele angielskie, 1-2 szt. liść laurowy.

    Aby ugotować rybę w galarecie, włóż cebulę

  • Ponownie usuwamy piankę i gotujemy bulion przez kolejne 20 minut, w sumie bulion powinien gotować się przez 25-30 minut. Dopiero potem ostrożnie, aby się nie rozpadły, dodaj do bulionu kawałki ryby. Ponownie usuń piankę i gotuj przez kolejne 7 minut.

    Aby przygotować rybę galaretową, włóż rybę do bulionu

  • Następnie ostrożnie usuń kawałki ryby i gotuj bulion przez kolejne 15-20 minut. Kiedy bulion się gotuje, możesz zrobić rybę. Z ryby usuwamy skórę, wyjmujemy kręgosłup, oczyszczamy kości i dzielimy na filety. Na śledzie położyć kawałki fileta. Z ugotowanej marchewki wycinamy kwiaty w postaci stokrotek, przecinamy je na pół i rozprowadzamy wokół ryby. Jedno jajko ugotować, obrać, pokroić w krążki i rozłożyć losowo wokół ryby. Moją cytrynę zalewamy wrzątkiem i kroimy na półpierścienie. Układamy je również wokół ryby i między jej kawałkami, kładąc je lekko pod kątem. W przypadku malowniczych ryb można posypać ziarnami kukurydzy w puszkach i żurawiną.

    Aby przygotować rybę w galarecie, polać składniki bulionem

  • Usuń warzywa z ugotowanego bulionu i ostudź. Żelatynę wkładamy do mikrofalówki na 30 sekund, aby ją stopić. Wlej do ostudzonego bulionu i dobrze wymieszaj chochlą. Dostaliśmy złotą cebulę, piękny rosół. Bierzemy śledzia, na którym już ułożyliśmy i udekorowaliśmy rybę, i ostrożnie przelewamy bulion przez sito z chochlą. W żadnym wypadku bulion nie powinien być mocno zakłócany, aby nie stracił przezroczystości.

    Przepis na galaretowatą rybę - tajemnice kulinarne

  • Myjemy i suszymy gałązki pietruszki, a na galarecie układamy pojedyncze liście do dekoracji.

    Ryba w galarecie jest gotowa

  • Przepis

    To wyraźnie pokazuje etapowe przygotowanie galaretki rybnej w dynamice.

    Drodzy czytelnicy, z tego artykułu poznaliście przepis na przygotowanie tak świątecznego dania, jakim jest galaretka rybna, a także jak można ją pięknie podawać. A może masz własne sekrety robienia galaretki lub możliwości podania go do stołu? Czekamy na Wasze komentarze.

    Inne przepisy rybne

    Ryba i ryż w piekarniku
    Ryba i ziemniaki w piekarniku
    Ryba marynowana z marchewką i cebulą
    Flądra smażona na patelni
    Ryba marynowana z marchewką

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author