Przepis Manti ze zdjęciem krok po kroku ile gotować w podwójnym kotle

Jak gotować manti na parze , klasyczny przepis na gotowanie

Wiele gospodyń domowych uważa manti za bliskich krewnych rosyjskich pierogów, tylko większych. I wolą robić to w ten sam sposób. W rzeczywistości manti i pierogi mają ze sobą niewiele wspólnego. Wystarczy je raz ugotować według klasycznego przepisu, a sam się przekonasz.

Manty jest bardzo popularne w Azji Środkowej. Wchodzą w skład zwyczajowej diety mieszkańców Turcji i Pakistanu. Ale to danie pochodzi z Chin, aw tłumaczeniu z chińskiego dialektu słowo „mantou” oznacza „chleb na parze”.

Gotowanie manti nie spieszy się. Wielu profesjonalnych kucharzy mówi o tym daniu jako o całej filozofii. Drobno posiekaj mięso nożem (po prostu pokrój!), Postępuj zgodnie z technologią modelowania i na koniec ugotuj manti na parze – wszystko to wymaga cierpliwości. Jeśli to masz, a także chęć nauczenia się prawidłowego gotowania tego niesamowitego dania, sugerujemy zapoznanie się z technologią gotowania pysznego manti: przepis w podwójnym kotle.

Manti – przepis krok po kroku na gotowanie w podwójnym kotle

Jak długo gotuje Manti w podwójnym bojlerze? Aby przygotować manti według klasycznego przepisu (jak na zdjęciu), będziesz potrzebować.

Jak ugotować odpowiednią manti: przepis w podwójnym kotle
Dla testu:

  • mąka -200 g,
  • woda – 100 ml,
  • jajko – 1 szt.,
  • sól – 1 łyżeczka.

Do wypełnienia:

  • świeża tłusta jagnięcina – 300 g,
  • tłuszcz z ogona – 30 g,
  • cebula – 8-9 głów,
  • Sól,
  • pieprz – czerwony i czarny,
  • zira.

Metoda gotowania

  • Zagnieść ciasto: ubić jajko w zimnej wodzie, posypać solą i dokładnie wymieszać, aż będzie gładkie. Dodaj mąkę i mieszaj dalej. W rezultacie otrzymasz twarde, szorstkie ciasto.
  • Przygotuj nadzienie: drobno posiekaj mięso i boczek, dodaj cebulę i przyprawy, sól, dobrze wymieszaj.
  • Rozpocznij modelowanie: pokrój ciasto na równe kawałki, uformuj z nich kulki i uformuj z nich mały naleśnik o średniej grubości.
  • Umieść nadzienie na środku każdego naleśnika. Weź dwie przeciwległe krawędzie i połącz je na nadzieniu. Następnie weź pozostałe dwie krawędzie i połącz ponownie. Zaślep rogi powstałego kwadratu po przekątnej.
  • Zanurz każdą manti w oleju roślinnym dolną stroną i umieść w podwójnym kotle.
  • Gotować 40-45 minut. Manti (przepis w podwójnym kotle) ​​przygotowuje się przy aktywnym gotowaniu wody.
  • Gotowe manti wyjąć łyżką cedzakową, polać roztopionym masłem, obficie posypać czarnym pieprzem.
  • Pyszne i soczyste manti: przepis w podwójnym kotle

    Kilka sekretów gotowania manti

    • Przygotowanie dania zacznij od ciasta, które zawsze musi „odpocząć” przed rzeźbieniem. Więc oszczędzasz czas.
    • Przepis na ciasto na Manti wymaga długiego i dokładnego wyrabiania ciasta. W dużej mierze z tego powodu na wschodzie manti uważane jest za danie wyłącznie męskie. Wyrabiaj ciasto tak długo, jak to możliwe. Im więcej czasu spędzisz, tym delikatniejszy będzie smak potrawy.
    • Klasyczne nadzienie do manti powinno być tłuste, zawierać dużo cebuli i przypraw. Oczywiście są interpretacje nadzień manti, a dziś można spróbować tego dania z dodatkiem wieprzowiny, wołowiny, sera, dyni, a nawet owoców. W klasycznym przepisie mięso mielone powinno zawierać jagnięcinę (koniecznie tłustą, a jeśli jest w niej mało tłuszczu, należy zwiększyć objętość tłuszczu z ogona).
    • Całkowita objętość cebuli powinna przekraczać objętość mięsa o półtora raza. Dzięki temu manti (przepis w podwójnym kotle) ​​i uzyskają swój niepowtarzalny smak.
    • W przypadku mięsa mielonego mięso i smalec muszą być drobno posiekane. Odłóż na bok młynek. Jeśli uważasz, że smak produktu nie zmieni się w zależności od sposobu zmielenia mięsa, to się mylisz. Podczas mielenia mięsa w maszynce do mięsa traci do 60% soku, a jego włókna ulegają deformacji tak, że mięso nie może już dłużej utrzymywać pozostałych soków podczas procesu gotowania. Klasyczny przepis na manti w podwójnym kotle (wcześniej zastąpiono je płaszczami) przewiduje krojenie mięsa. Nawiasem mówiąc, można to wziąć pod uwagę przy przygotowywaniu innych dań mięsnych.
    • Grubość ciasta po rozwałkowaniu powinna być wystarczająca, aby wrzący sok z nadzienia nie wylewał się podczas gotowania. Dlatego nie bądź zbyt gorliwy w toczeniu. Ale ciasto też nie powinno pozostać gęste.

    Manty przygotowane według klasycznej receptury to danie dość wysokokaloryczne. Dlatego nie zaleca się ich zbyt częstego spożywania lub włączenia do diety osobom z zaburzeniami metabolicznymi i nadwagą. Czasami jednak rozpieszczanie siebie i bliskich tym daniem jest nie tylko możliwe, ale wręcz konieczne! W końcu manti są przygotowane dla pary, co oznacza, że ​​nawet dzieci mogą być oferowane na obiad.

    Jeśli dokładnie zastosujesz się do naszego przepisu, zrozumiesz, czym manti tak naprawdę różni się od pierogów. A na Twoim stole pojawi się nowe, niesamowicie smaczne danie. Uwierz mi, wysiłek włożony w jego przygotowanie jest tego wart!

    Inne przepisy Manti

    Manti z dynią

    Manti z dynią i mięsem mielonym

    leniwy manti

    Klasyczna manti

    Posiekane mięso mielone na manti

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author