Wiele gospodyń domowych uważa manti za bliskich krewnych rosyjskich pierogów, tylko większych. I wolą robić to w ten sam sposób. W rzeczywistości manti i pierogi mają ze sobą niewiele wspólnego. Wystarczy je raz ugotować według klasycznego przepisu, a sam się przekonasz.
Manty jest bardzo popularne w Azji Środkowej. Wchodzą w skład zwyczajowej diety mieszkańców Turcji i Pakistanu. Ale to danie pochodzi z Chin, aw tłumaczeniu z chińskiego dialektu słowo „mantou” oznacza „chleb na parze”.
Gotowanie manti nie spieszy się. Wielu profesjonalnych kucharzy mówi o tym daniu jako o całej filozofii. Drobno posiekaj mięso nożem (po prostu pokrój!), Postępuj zgodnie z technologią modelowania i na koniec ugotuj manti na parze – wszystko to wymaga cierpliwości. Jeśli to masz, a także chęć nauczenia się prawidłowego gotowania tego niesamowitego dania, sugerujemy zapoznanie się z technologią gotowania pysznego manti: przepis w podwójnym kotle.
Manti – przepis krok po kroku na gotowanie w podwójnym kotle
Jak długo gotuje Manti w podwójnym bojlerze? Aby przygotować manti według klasycznego przepisu (jak na zdjęciu), będziesz potrzebować.
Dla testu:
- mąka -200 g,
- woda – 100 ml,
- jajko – 1 szt.,
- sól – 1 łyżeczka.
Do wypełnienia:
- świeża tłusta jagnięcina – 300 g,
- tłuszcz z ogona – 30 g,
- cebula – 8-9 głów,
- Sól,
- pieprz – czerwony i czarny,
- zira.
Metoda gotowania
Kilka sekretów gotowania manti
- Przygotowanie dania zacznij od ciasta, które zawsze musi „odpocząć” przed rzeźbieniem. Więc oszczędzasz czas.
- Przepis na ciasto na Manti wymaga długiego i dokładnego wyrabiania ciasta. W dużej mierze z tego powodu na wschodzie manti uważane jest za danie wyłącznie męskie. Wyrabiaj ciasto tak długo, jak to możliwe. Im więcej czasu spędzisz, tym delikatniejszy będzie smak potrawy.
- Klasyczne nadzienie do manti powinno być tłuste, zawierać dużo cebuli i przypraw. Oczywiście są interpretacje nadzień manti, a dziś można spróbować tego dania z dodatkiem wieprzowiny, wołowiny, sera, dyni, a nawet owoców. W klasycznym przepisie mięso mielone powinno zawierać jagnięcinę (koniecznie tłustą, a jeśli jest w niej mało tłuszczu, należy zwiększyć objętość tłuszczu z ogona).
- Całkowita objętość cebuli powinna przekraczać objętość mięsa o półtora raza. Dzięki temu manti (przepis w podwójnym kotle) i uzyskają swój niepowtarzalny smak.
- W przypadku mięsa mielonego mięso i smalec muszą być drobno posiekane. Odłóż na bok młynek. Jeśli uważasz, że smak produktu nie zmieni się w zależności od sposobu zmielenia mięsa, to się mylisz. Podczas mielenia mięsa w maszynce do mięsa traci do 60% soku, a jego włókna ulegają deformacji tak, że mięso nie może już dłużej utrzymywać pozostałych soków podczas procesu gotowania. Klasyczny przepis na manti w podwójnym kotle (wcześniej zastąpiono je płaszczami) przewiduje krojenie mięsa. Nawiasem mówiąc, można to wziąć pod uwagę przy przygotowywaniu innych dań mięsnych.
- Grubość ciasta po rozwałkowaniu powinna być wystarczająca, aby wrzący sok z nadzienia nie wylewał się podczas gotowania. Dlatego nie bądź zbyt gorliwy w toczeniu. Ale ciasto też nie powinno pozostać gęste.
Manty przygotowane według klasycznej receptury to danie dość wysokokaloryczne. Dlatego nie zaleca się ich zbyt częstego spożywania lub włączenia do diety osobom z zaburzeniami metabolicznymi i nadwagą. Czasami jednak rozpieszczanie siebie i bliskich tym daniem jest nie tylko możliwe, ale wręcz konieczne! W końcu manti są przygotowane dla pary, co oznacza, że nawet dzieci mogą być oferowane na obiad.
Jeśli dokładnie zastosujesz się do naszego przepisu, zrozumiesz, czym manti tak naprawdę różni się od pierogów. A na Twoim stole pojawi się nowe, niesamowicie smaczne danie. Uwierz mi, wysiłek włożony w jego przygotowanie jest tego wart!
Inne przepisy Manti
Manti z dynią
Manti z dynią i mięsem mielonym
leniwy manti
Klasyczna manti
Posiekane mięso mielone na manti
Miłego czytania!