Przepis na babeczkę dyniową krok po kroku 🍩 ze zdjęciem

Niezwykle pyszna babeczka dyniowa z pyszną pomarańczą

Sprzęt i przybory kuchenne: mikser, blender, piekarnik, miarka, sitko do mąki, łyżka, tarka, naczynie do pieczenia.

Składniki

Składniki Ilość
puree z dyni 250g
Mąka pszenna 220 gramów
brązowy cukier 180 gramów
Proszek do pieczenia 15 gramów
Sól 0,5 łyżeczki
Jajka 2 szt.
Olej roślinny 120 ml
Cynamon 2 łyżeczki
Pomarańczowy 1 szt.
Cukier puder 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim musisz przygotować puree z dyni. Aby to zrobić, pokrój jedną małą dynię na pół, ostrożnie usuń nasiona łyżką i wstaw do piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowa dynia powinna być bardzo miękka.

    Aby zrobić ciasto dyniowe, upiecz dynię

  • Dynię wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia, następnie oddzielić miąższ od skórki.

    Aby zrobić ciasto dyniowe, przygotuj miazgę dyni

  • Miąższ zmiel blenderem do uzyskania gładkości lub przetrzyj przez sito.

    Aby zrobić ciasto dyniowe, posiekaj dynię

  • Weź dużą miskę i połącz w niej 180 g brązowego cukru, 0,5 łyżeczki. sól i 2 jajka.

    Przygotuj składniki na ciasto z dyni

  • Ubijaj na jednorodną gładką masę przez 5-6 minut. Masa powinna się rozjaśnić i nieznacznie zwiększyć objętość.

    Aby zrobić ciasto z dyni, wymieszaj składniki

  • Zetrzyj skórkę z pomarańczy na drobnej tarce. Natrzyj tylko pomarańczową część skórki, ponieważ biała warstwa nadaje potrawie goryczy. Gdy masa się rozjaśni, dodaj 15 g proszku do pieczenia, 2 łyżeczki. cynamon, skórka pomarańczowa.

    Przygotuj składniki na ciasto z dyni

  • Odmierz 250 g puree z dyni i również dodaj do miski.

    Aby zrobić ciasto dyniowe, dodaj dynię do ciasta

  • Do pozostałych składników dodać 120 ml dowolnego oleju roślinnego bez silnego zapachu.

    Dodaj masło, aby zrobić ciasto z dyni

  • Na sam koniec do ciasta dodać 220 g przesianej wcześniej przez sito mąki pszennej i wymieszać. Ponownie ubij ciasto mikserem, aż będzie gładkie.

    Przesiej mąkę, aby zrobić ciasto dyniowe

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym lub margaryną i posyp mąką.

    Przygotuj formę na ciasto dyniowe

  • Ciasto przełożyć do formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.

    Aby zrobić ciasto dyniowe, wlej ciasto do foremki

  • Ciasto będzie gotowe za około 45-55 minut. Gotowe ciasto ma brązowawy odcień. Schłodzone ciasto posyp cukrem pudrem i pokrój na porcje. Podawać z herbatą lub kawą. Smacznego!

    ciasto dyniowe gotowe

  • Pomocne wskazówki

    • Można użyć oleju roślinnego ze słonecznika, a dla bardziej pikantnego smaku można użyć orzecha włoskiego, sezamu lub kokosa.
    • Zamiast mąki naczynie do pieczenia można posypać kakao w proszku, dzięki czemu babeczka będzie miała czekoladową skórkę i smak.
    • W razie potrzeby zamiast cynamonu można użyć waniliny, kardamonu, gałki muszkatołowej lub imbiru.
    • Gotowość ciasta można sprawdzić drewnianym szpikulcem lub wykałaczką. Wystarczy przebić ciasto w kilku miejscach i spojrzeć na szpikulec. Powinno być suche i wolne od lepkich resztek ciasta.
    • Skórka z cytryny może być używana zamiast pomarańczy.
    • Puree z dyni można przechowywać w lodówce do trzech dni. Można go również zamrozić w małych porcjach i wykorzystać do wypieków, zup czy płatków zbożowych.

    Przepis

    Ten przepis krok po kroku pokaże Ci wszystkie kroki związane z przygotowaniem ciasta dyniowego.

    Ta babeczka stanowi doskonały dodatek do każdej imprezy herbacianej. Daj nam znać w komentarzach, co możesz dodać do tego przepisu i powiedz nam, które babeczki są Twoimi ulubionymi.

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem

    pomarańczowa babeczka

    Babeczka z majonezem

    Babeczki z dżemem

    Krem do babeczek

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author