Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: mikser, blender, piekarnik, miarka, sitko do mąki, łyżka, tarka, naczynie do pieczenia.
Składniki
Składniki | Ilość |
puree z dyni | 250g |
Mąka pszenna | 220 gramów |
brązowy cukier | 180 gramów |
Proszek do pieczenia | 15 gramów |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Jajka | 2 szt. |
Olej roślinny | 120 ml |
Cynamon | 2 łyżeczki |
Pomarańczowy | 1 szt. |
Cukier puder | 1 ul. l. |
Gotowanie krok po kroku
Pomocne wskazówki
- Można użyć oleju roślinnego ze słonecznika, a dla bardziej pikantnego smaku można użyć orzecha włoskiego, sezamu lub kokosa.
- Zamiast mąki naczynie do pieczenia można posypać kakao w proszku, dzięki czemu babeczka będzie miała czekoladową skórkę i smak.
- W razie potrzeby zamiast cynamonu można użyć waniliny, kardamonu, gałki muszkatołowej lub imbiru.
- Gotowość ciasta można sprawdzić drewnianym szpikulcem lub wykałaczką. Wystarczy przebić ciasto w kilku miejscach i spojrzeć na szpikulec. Powinno być suche i wolne od lepkich resztek ciasta.
- Skórka z cytryny może być używana zamiast pomarańczy.
- Puree z dyni można przechowywać w lodówce do trzech dni. Można go również zamrozić w małych porcjach i wykorzystać do wypieków, zup czy płatków zbożowych.
Przepis
Ten przepis krok po kroku pokaże Ci wszystkie kroki związane z przygotowaniem ciasta dyniowego.
Ta babeczka stanowi doskonały dodatek do każdej imprezy herbacianej. Daj nam znać w komentarzach, co możesz dodać do tego przepisu i powiedz nam, które babeczki są Twoimi ulubionymi.
Inne przepisy na babeczki
Babeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem
pomarańczowa babeczka
Babeczka z majonezem
Babeczki z dżemem
Krem do babeczek
Miłego czytania!