
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, naczynie do pieczenia, miska, mikser lub trzepaczka, łyżka, nóż.
Składniki
Produkt | Ilość |
mandarynki | 5 sztuk. |
Masło | 210 gramów |
Mąka | 250-300g |
Jajka | 4 rzeczy. |
Cukier waniliowy | 2 łyżeczki |
Proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
Cukier | 210 gramów |
skórki z cytryny | ½ łyżeczki |
Cukier puder | 140 gramów |
Czekolada | 150 gramów |
Sok cytrynowy | z 1 cytryną |
Gotowanie krok po kroku
Bierzemy 4 mandarynki i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Obieramy mandarynki i dzielimy je na plasterki (pożądane jest również oczyszczenie plasterków z białych nitek). 
Pokrój plastry mandarynki na plasterki. Musisz pokroić plastry na dwie części. 
Pokrój masło (210 g) w temperaturze pokojowej na drobną kostkę i włóż do miski. 
Do masła dodać 210 g cukru i wymieszać łyżką lub ubić mikserem na jednolitą masę. 
Następnie do masy dodawać kolejno jajka (4 szt.) i ubijać mikserem lub trzepaczką. 
Skórka z cytryny jest wstępnie pobierana z cytryny za pomocą drobnej tarki lub noża. Możesz go również kupić w sklepie. W powstałej masie dodaj ½ łyżeczki. skórka z cytryny i 2 łyżeczki. cukier waniliowy. Ubijaj trzepaczką lub mikserem do uzyskania gładkości. 
Dodaj 2 łyżeczki do mąki. proszek do pieczenia, wymieszać i wlać do masy olejowej. 
Mieszaj do uzyskania gładkości. 
Teraz dodaj mandarynki do ciasta (które wcześniej pokroimy na talerze) i ponownie wymieszaj. 
Bierzemy naczynie do pieczenia i smarujemy je olejem, aby nasza babeczka nie kleiła się podczas gotowania. Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. 
Babeczkę pieczemy przez 30-45 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od formy i piekarnika. Możesz sprawdzić gotowość ciasta widelcem lub nożem, przebijając go. Jeśli ciasto jest gotowe, nic nie powinno przyklejać się do noża. 
Niech ciasto trochę ostygnie i wyjmij je z foremki, połóż na talerzu. 
Ciasto można udekorować przed podaniem. Sok z cytryny (z 1 cytryny) wycisnąć na cukier puder (140 g), po pokrojeniu na ćwiartki (dzięki temu sok będzie łatwiej wyciskać). 
Masę mieszać do uzyskania jednorodnej glazury. 
Rozłóż powstały lukier na torcie. 
Połóż plasterki mandarynki na glazurze. 
Czekoladę (150 g) rozpuścić w kąpieli wodnej i nałożyć na ciasto w dowolny dogodny sposób (rękawką, łyżką, przez torebkę). 
Przepis
Dalej można zobaczyć pieczenie krok po kroku pachnącej świątecznej babeczki. Zobaczysz wszystkie etapy wyrabiania ciasta i dowiesz się, jak pięknie możesz ozdobić gotowe ciasto.
Babeczka według tego przepisu jest pachnąca, nasączona sokiem z mandarynki, miękka i rozpływa się w ustach. I na wierzchu cukrowy lukier z czekoladą. Niesamowicie pyszne ciasto na świąteczny stół lub po prostu na herbatę. Jak ozdobiłabyś babeczkę? Próbowałeś już tego przysmaku?
Inne przepisy na babeczki
Babeczka z rodzynkami
Babeczka na margarynie
Babeczki z płynną czekoladą
pomarańczowa babeczka
Ciasto Cytrynowo-Kokosowe
Miłego czytania!