Przepis na babeczkę mandarynkową krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto mandarynkowe - niezwykle smaczne ciasto świąteczne

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, naczynie do pieczenia, miska, mikser lub trzepaczka, łyżka, nóż.

Składniki

Produkt Ilość
mandarynki 5 sztuk.
Masło 210 gramów
Mąka 250-300g
Jajka 4 rzeczy.
Cukier waniliowy 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cukier 210 gramów
skórki z cytryny ½ łyżeczki
Cukier puder 140 gramów
Czekolada 150 gramów
Sok cytrynowy z 1 cytryną

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy 4 mandarynki i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Obieramy mandarynki i dzielimy je na plasterki (pożądane jest również oczyszczenie plasterków z białych nitek).

    Czyścimy mandarynki, dzielimy je na plasterki.

  • Pokrój plastry mandarynki na plasterki. Musisz pokroić plastry na dwie części.

    Pokrój plastry mandarynki na pół.

  • Pokrój masło (210 g) w temperaturze pokojowej na drobną kostkę i włóż do miski.

    Miękkie masło włożyć do miski.

  • Do masła dodać 210 g cukru i wymieszać łyżką lub ubić mikserem na jednolitą masę.

    Dodając cukier do masła, rozetrzyj tę masę.

  • Następnie do masy dodawać kolejno jajka (4 szt.) i ubijać mikserem lub trzepaczką.

    Dodaj jedno jajko na raz do masy maślanej.

  • Skórka z cytryny jest wstępnie pobierana z cytryny za pomocą drobnej tarki lub noża. Możesz go również kupić w sklepie. W powstałej masie dodaj ½ łyżeczki. skórka z cytryny i 2 łyżeczki. cukier waniliowy. Ubijaj trzepaczką lub mikserem do uzyskania gładkości.

    Następnie do ciasta dodać skórkę z cytryny i cukier waniliowy.

  • Dodaj 2 łyżeczki do mąki. proszek do pieczenia, wymieszać i wlać do masy olejowej.

    Po połączeniu mąki z proszkiem do pieczenia dodaj ją do płynnych składników.

  • Mieszaj do uzyskania gładkości.

    Ciasto wymieszać, aż będzie gładkie.

  • Teraz dodaj mandarynki do ciasta (które wcześniej pokroimy na talerze) i ponownie wymieszaj.

    Dodaj mandarynki do ciasta.

  • Bierzemy naczynie do pieczenia i smarujemy je olejem, aby nasza babeczka nie kleiła się podczas gotowania. Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika.

    Włóż ciasto do naoliwionej formy.

  • Babeczkę pieczemy przez 30-45 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od formy i piekarnika. Możesz sprawdzić gotowość ciasta widelcem lub nożem, przebijając go. Jeśli ciasto jest gotowe, nic nie powinno przyklejać się do noża.

    Pieczemy ciasto.

  • Niech ciasto trochę ostygnie i wyjmij je z foremki, połóż na talerzu.

    Apetyczne ciasto mandarynkowe jest gotowe.

  • Ciasto można udekorować przed podaniem. Sok z cytryny (z 1 cytryny) wycisnąć na cukier puder (140 g), po pokrojeniu na ćwiartki (dzięki temu sok będzie łatwiej wyciskać).

    Aby przygotować glazurę, połącz cukier puder z sokiem z cytryny.

  • Masę mieszać do uzyskania jednorodnej glazury.

    Mieszamy masę.

  • Rozłóż powstały lukier na torcie.

    Nasmaruj ciasto powstałym białym lukrem.

  • Połóż plasterki mandarynki na glazurze.

    Produkt dekorujemy plastrami mandarynki.

  • Czekoladę (150 g) rozpuścić w kąpieli wodnej i nałożyć na ciasto w dowolny dogodny sposób (rękawką, łyżką, przez torebkę).

    Na deser skropić rozpuszczoną czekoladą.

  • Przepis

    Dalej można zobaczyć pieczenie krok po kroku pachnącej świątecznej babeczki. Zobaczysz wszystkie etapy wyrabiania ciasta i dowiesz się, jak pięknie możesz ozdobić gotowe ciasto.

    Babeczka według tego przepisu jest pachnąca, nasączona sokiem z mandarynki, miękka i rozpływa się w ustach. I na wierzchu cukrowy lukier z czekoladą. Niesamowicie pyszne ciasto na świąteczny stół lub po prostu na herbatę. Jak ozdobiłabyś babeczkę? Próbowałeś już tego przysmaku?

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczka z rodzynkami

    Babeczka na margarynie

    Babeczki z płynną czekoladą

    pomarańczowa babeczka

    Ciasto Cytrynowo-Kokosowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author