Przepis na babeczki waniliowe krok po kroku ze zdjęciem

Babeczki waniliowe - babeczki z delikatną śmietanką

Sprzęt i przybory kuchenne:  miska, sitko, tarka, łyżka stołowa i łyżeczka, szklanka, mikser z różnymi dyszami, blacha do pieczenia babeczek, formy papierowe do pieczenia babeczek, piekarnik, torebka na ciasto.

Składniki

Mąka pszenna (wysokiej jakości) 205 gramów
Proszek do pieczenia 6-8 gramów
Cukier 140 gramów
Masło 120 gramów
Sól szczypać
mleko 65 ml
Jaja kurze 3 szt.
ekstrakt waniliowy 3 łyżeczki
Krem z 35% tłuszczu 100 gramów
Ser śmietankowy lub twarogowy 300g
Cukier puder 55-60g
skórki z cytryny 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

Gotowanie ciasta i pieczenie babeczek

  • Włącz piekarnik na 180 stopni, aby się nagrzać. Przesiej mąkę (205 gramów) razem z proszkiem do pieczenia (6-8 gramów) do miski. Cytrynę umyć, osuszyć. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z jednej cytryny do miski z mąką (skórka to tylko górna żółta część).

    Przygotuj składniki na babeczkę

  • Dodaj sól (szczyptę) i dobrze wymieszaj łyżką stołową lub szpatułką. Zmiękczone masło o temperaturze pokojowej (120 gramów) włożyć do miski miksera i dodać cukier (140 gramów). Zmiel masę na gładką i jasną barwę. Zajmie to 5-6 minut.

    Aby zrobić babeczkę, wymieszaj składniki na ciasto

  • Ubijaj 3 jajka pojedynczo. Jak tylko jedna zainterweniuje, dodaj następną. Po wymieszaniu w jednym jajku dodaj ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki).

    Dodaj wszystkie składniki, aby zrobić babeczkę.

  • Stopniowo dodawać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę) wymieszane w misce. Wlej 1/3 suchej mieszanki z miski do miski miksera i wlej połowę przygotowanego mleka (65 ml).

    Przesiej mąkę, aby zrobić babeczkę

  • Gdy pojawi się pierwsza część mieszanki, dodaj kolejną część suchej mieszanki i wlej resztę mleka. Wymieszaj i dodaj pozostałe suche składniki. Nie trzeba długo mieszać i ubijać ciasta. Wystarczy wymieszać, aż będzie całkowicie jednorodny.

    Aby zrobić babeczkę, dodaj płynne składniki

  • Ciasto podzielić na foremki. Nie wypełniaj foremek całkowicie, ale gdzieś w 2/3 części pamiętaj, że ciasto wyrośnie podczas pieczenia. Jeśli używasz tylko metalowej formy wielokrotnego użytku, najpierw ją nasmaruj. Ale o wiele wygodniej jest dodatkowo użyć jednorazowych form papierowych: w ten sposób nie jest wymagany olej, a babeczki wyglądają elegancko i atrakcyjnie.

    Babeczki waniliowe - babeczki z delikatną śmietanką

  • Wyślij blachę do pieczenia z babeczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-20 minut. Jak tylko babeczki się zrumienią, sprawdź gotowość wykałaczką: wbij ją do babeczki, a jeśli jest czysta i sucha, to gotowe. Nie przesuszaj babeczek – to też jest złe. Wyjmij gotowe babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w blasze do pieczenia. Wyjmij lekko schłodzone babeczki z metalowej foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

    Przepis na babeczki waniliowe krok po kroku ze zdjęciem

  • Przygotowujemy delikatny kremowy krem ​​twarogowy i dekorujemy

  • Bardzo zimną śmietankę (100 ml) ubić z ekstraktem waniliowym (1 łyżeczka) na kremową konsystencję. Dodaj śmietanę lub twaróg (300 gramów) i cukier puder (55-60 gram) do miski miksera i ubij masę do uzyskania jednorodnej śmietany.

    Aby zrobić babeczkę, przygotuj krem

  • Przenieś lukier do rękawa do szprycowania i udekoruj wierzch całkowicie schłodzonych babeczek. Najpiękniejszą nakrętkę kremu na babeczkach uzyskuje się za pomocą dyszy Open Star.

    Udekoruj babeczki, aby zrobić babeczki

  • W razie potrzeby babeczki można ozdobić świeżymi jagodami i listkami mięty, gałązkami lawendy, posypane wielokolorowymi koralikami, kulkami lub marmoladą.Udekoruj tak, jak podpowiada Twoja fantazja. Możesz przechowywać babeczki w lodówce, ale nie dłużej niż 2 dni.

    Babeczki waniliowe - babeczki z delikatną śmietanką

  • Przepis

    Eleganckie, smaczne i pachnące babeczki waniliowe są dość łatwe w przygotowaniu. Nie wierzysz? Oglądaj i gotuj.

    Poznałeś przepis na babeczki waniliowe. Deser jest prosty w przygotowaniu, ale wygląda bardzo odświętnie i elegancko. Babeczki świetnie nadają się do serwowania na urodzinach dzieci i świątecznych przyjęciach, ponieważ można je wygodnie trzymać w jednorazowych kubkach. A także dekorując babeczki, nie można powstrzymać wyobraźni i tworzyć całe kompozycje. Gotuj z przyjemnością i pisz o swoich kulinarnych osiągnięciach. Nie zapomnij podzielić się swoimi pomysłami na dekorowanie babeczek: powiedz nam, jak to robisz.

    Inne przepisy na babeczki

    ser topiony

    babeczki

    Czekoladowa babeczka

    ciasto jogurtowe

    Babeczka w kuchence mikrofalowej

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author