
Sprzęt i przybory kuchenne:
- patelnia do gotowania jajek;
- deska do krojenia;
- nóż;
- patelnia;
- łyżka;
- drewniana szpatułka do mieszania;
Składniki
Produkt | Ilość |
białe szparagi | 200 – 300 gramów |
Kurze jajo | 1 – 2 szt. |
Kwaśna śmietana | 2 łyżki stołowe. l. |
Posiekana zielona cebula | 1 – 2 łyżeczki |
Masło | 20 gramów |
Sól | smak |
Świeżo zmielony czarny pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw ugotuj jajka: włóż 1 – 2 sztuki (w zależności od wielkości) do zimnej wody i wstaw do kuchenki. Aby skorupa nie pękła, lepiej posolić wodę. Upewnij się również, że woda całkowicie zakrywa jajka. Ponieważ ten przepis wymaga jajek na twardo, należy je gotować po ugotowaniu przez 10-12 minut. Następnie wyjmij je z wody i włóż pod zimną wodę – dzięki temu skorupa będzie łatwiejsza do obierania i nie przykleja się do białka. 
Teraz zacznijmy przygotowywać szparagi. W klasycznych przepisach to warzywo obiera się od góry do dołu. Ale w tym przepisie można tylko umyć roślinę pod bieżącą wodą i odciąć sztywne końcówki o 1 – 2 cm Najsmaczniejsze dania uzyskuje się z młodych świeżych warzyw. Dlatego wybierz cieńsze łodygi i pocieraj je o siebie przed zakupem: powinny wydawać cienki, skrzypiący dźwięk. 
Podgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej 20 g masła. 
Gdy olej będzie gorący, dodaj szparagi i pozwól mu zanurzyć się w oleju na średnim ogniu przez 3-5 minut. Sól dla smaku. Pieprz. 
Następnie odwróć warzywa na drugą stronę. Aby to zrobić, możesz użyć szpatułki lub delikatnie potrząśnij patelnią, aby pędy się przewróciły. Smażyć około 5 minut. Wskaźnik gotowości – pojawienie się złotej skórki na powierzchni warzyw. 
Po zrumienieniu produktu dodaj 2 łyżki. l. kwaśna śmietana. Zamieszaj i wyłącz ogień. Czekamy minutę, aż śmietana się rozpuści i namoczy warzywa. 
Ważny! Dodając śmietanę na patelnię, ważne jest, aby natychmiast wyłączyć ogrzewanie i nie rozgotowywać składników na kuchence dłużej niż jedną do dwóch minut. Na gorącej patelni kwaśna śmietana zacznie się ścinać po 1 – 1,5 minuty, pogarszając wygląd i smak potrawy.
Ugotowane jajko obrać i drobno posiekać lub pokruszyć widelcem. Dodaj 1 – 2 łyżeczki. posiekana zielona cebula. 
Zacznijmy podawać: połóż szparagi na talerzu tak, aby warzywa leżały równolegle do siebie, a wszystkie pąki skierowane były w jedną stronę. 
Wierzch posyp mieszanką jajeczno-cebulową. Aby uzyskać piękną prezentację, możesz położyć na boku plasterek cytryny posypany solą. Europejski przysmak można podać w inny sposób: z puree ziemniaczanym, szynką i połówkami gotowanego jajka. 
Przepis
Przyjrzyj się przepisowi i przekonaj się, jak piękny i apetyczny jest efekt końcowy kulinarnych wysiłków.
Delikatnie opiekane szparagi, posypane jajkiem i ziołami, będą zdrową alternatywą dla zwykłego obiadu. Wypróbuj ten prosty przepis, aby urozmaicić swoją dietę. Napisz o swoich wrażeniach w komentarzach. Powiedz innym czytelnikom, jakie dania ze szparagów gotujesz.