
Sprzęt i przybory kuchenne: głęboka miska do wyrabiania ciasta, folia spożywcza, miarka, łopatka, sitko, waga kuchenna, łyżeczka, ręcznik, 2 blachy do pieczenia, piekarnik.
Składniki
Mąka pszenna | 320 gramów |
Ciepła woda (około 38 stopni) | 280 ml |
Suche drożdże | 7 g (1,5 łyżeczki) |
Sól | 7 g (1,5 łyżeczki) |
Cukier | 5 g (1 łyżeczka) |
Gotująca się woda | 100 ml |
Gotowanie krok po kroku
Ważny! Należy pamiętać, że ciasto na ciabattę lepiej ugotować wieczorem, ponieważ trzeba dać mu czas na fermentację (około 12-15 godzin).
Do ciepłej wody dodać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać. Aby sprawdzić jakość drożdży, pozwól im wyrosnąć przez 5-7 minut. Jeśli w tym czasie na powierzchni utworzy się piankowa nasadka, drożdże są wysokiej jakości i można bezpiecznie kontynuować gotowanie. 
Przesiej mąkę do głębokiej miski. Dodaj sól i wymieszaj. Rozcieńczone drożdże wlać do mąki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto powinno być dość płynne i lepkie. Jeśli czujesz, że ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę wody. Lub odwrotnie, jeśli jest bardziej płynny, dodaj niewielką ilość mąki. 
Zamykamy pojemnik folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 12-15 godzin, aby ciasto dobrze fermentowało. To właśnie ta długa fermentacja nadaje ciabatcie tak wyjątkowy smak. 
Po tym czasie w wyniku fermentacji na powierzchni ciasta tworzy się wiele bąbelków. Usuwamy folię i bardzo ostrożnie ugniatamy. Aby to zrobić, obficie posyp stół mąką. Będziesz potrzebować dużo mąki, ponieważ ciasto jest bardzo żywe. Wylej ciasto z miski na mąkę. Wierzch również posyp mąką. Rozciągnij się trochę rękami. A potem zaczynamy składać ciasto książką. Następnie za pomocą pędzla strzepnij nadmiar mąki z ciasta, aby nie zawijać go w środku. Rezultatem powinno być coś w formie koperty z krawędziami schowanymi do wewnątrz. Ciasto pozostawić na 10 minut, uprzednio przykryte ręcznikiem. 
Po 10 minutach powtórz cały proces. W razie potrzeby posyp trochę więcej mąki. Po drugim odwróceniu ciasta odwróć je zagięciem do dołu, przykryj ręcznikiem i odstaw na kolejne 10 minut. 
Po 10 minutach ponownie rozciągnij ciasto i ponownie złóż. Staramy się nie dociskać ani nie poklepywać ciasta. Następnie oprószyć pergamin mąką i przełożyć na niego ciasto. Następnie rozciągnij ciasto, próbując uformować prostokątny kawałek. Ponownie posyp mąkę i odstaw na około 1 godzinę, uprzednio przykryj ręcznikiem. 
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy do piekarnika dwie tace. Jedna będzie potrzebna do pieczenia ciabatty, trzeba ją bardzo dobrze rozgrzać. Wlej 100 ml wrzącej wody na drugą blachę do pieczenia, aby w piekarniku utworzyła się para. Połóż rozgrzaną blachę do pieczenia do góry nogami i ostrożnie przeciągnij na nią papier z ciastem. Zalej dolną blachę do pieczenia wodą, ustaw temperaturę na 220 stopni i piecz około 20-30 minut. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od tego, jak bardzo zwiększyła się objętość ciasta oraz od charakterystyki konkretnego piekarnika. 
Aby sprawdzić gotowość chleba, musisz pukać w niego z góry. Dźwięk musi być stłumiony. Smacznego! 
Przepis
Znajdziesz w nim szczegółowy przepis krok po kroku na przygotowanie włoskiego chleba ciabatta. Autor szczegółowo opowiada, jak zagnieść ciasto i jak długo pozostawić je do fermentacji. A także wyraźnie pokazuje, jak rozciągnąć i złożyć półfabrykat na chleb.
Więc teraz wiesz, jak upiec włoski chleb ciabatta w domu. Czy kiedykolwiek próbowałeś tego chleba? Czy jesteś gotowy, aby sam go upiec? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.
Inne przepisy na chleb
Przaśny chleb
bagietka
Chleb gryczany
Chleb amarantowy
chleb jęczmienny
Miłego czytania!