
Sprzęt kuchenny:
- piekarnik;
- Papier do pieczenia;
- miska;
- łyżka;
- szpatułka do ciasta;
- kosze do wyrastania ciasta;
- film spożywczy;
- okap piekarnika.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Zakwas (żytni lub pszenny) | 5 gramów |
Woda | 375 ml |
Mąka pszenna | 250g |
mąka jęczmienna | 250g |
mąka żytnia | 50g |
Sól | 12 gramów |
Miód | 25 gramów |
Oliwa z oliwek | 20 gramów |
Olej roślinny | 5 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Opara
W misce wymieszaj 5 g dojrzałego zakwasu pszennego lub żytniego i 100 ml wody o temperaturze pokojowej. 
Dodaj 100 g mąki pszennej. Zaleca się stosowanie mąki wysokiej jakości, zwłaszcza drobnego mielenia. Wymieszaj i pozostaw ciasto na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. 
Ciasto
W głębokiej misce wymieszaj wcześniej przygotowane i podane ciasto, 250 g mąki jęczmiennej, 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 150 g mąki pełnoziarnistej, 275 ml wody o temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto na gładką masę (możesz użyć miksera do ciasta). Pozostaw ciasto na 15-20 minut. 
Do ciasta dodać 12 g soli i 25 g miodu, dalej dokładnie wyrabiać ciasto przez 10-15 minut. 
Do powstałego ciasta dodaj 20 g oliwy z oliwek. Dobrze nasmaruj głęboką miskę olejem roślinnym (możesz użyć dowolnego), włóż powstałe ciasto do miski. 
Ciasto przykryć w misce folią spożywczą i pozostawić do fermentacji w ciepłym miejscu na 2-2,5 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć i stać się puszyste. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stół, posypując powierzchnię mąką. Ciasto podzielić na dwie równe części łopatką do ciasta, rozwałkować i spłaszczyć na kulki. Ciasto odstawiamy na 8-10 minut, aby „odpoczęło”. 
Uformuj bochenki chleba zgodnie z kształtem koszy do wyrastania. Ciasto przekładamy do koszyczków i odstawiamy na 2 godziny. Objętość ciasta powinna wzrosnąć, na jego powierzchni pojawią się pęknięcia. 
Upewnij się, że ciasto jest gotowe do pieczenia – naciśnij je palcem, powinno być sprężyste i miękkie. Zrób nacięcia w cieście nożem. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. 
Połóż ciasto na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika do pieczenia. Piecz chleb pod maską przez pierwsze 15 minut, następnie obniż temperaturę do 200 stopni i gotuj przez kolejne 10-15 minut. 
Dakos
Schłodzony chleb pokrój w duże plastry. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Połóż kromki chleba na blasze do pieczenia i włóż je do piekarnika, aż będą suche. Następnie ostudź bułkę tartą. 
Umieść schłodzone krakersy na kilka sekund w wodzie o temperaturze pokojowej. Skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawami do smaku. 
Czy wiedziałeś? Dakos można podawać mieszając drobno pokrojone pomidory, czosnek, fetę, bazylię i wybrane przyprawy, skropione oliwą z oliwek. Możesz również dodać oliwki i kapary.
Przepis
W przepisie zobaczysz, jak wymieszać składniki i zagnieść ciasto, jaką formę chleba można zrobić, a także zobaczysz, jaką konsystencję ma ciasto gotowe do upieczenia. Przepis pokazuje, jak zrobić iz czym podawać dakos.
Poznałeś przepis na pyszny, mięciutki chleb jęczmienny. Taki chleb możesz upiec sam w domu. Chociaż przygotowanie wszystkich składników, nalewki z ciasta i ciasta wymaga czasu, tylko domowy chleb może nadać niezapomniany aromat i smak. Poznałeś też prosty sposób na przygotowanie dakos, które mogą być świetną przekąską na Twoim stole.
Inne przepisy na chleb
szlachetny chleb
Chleb parzony
Chleb razowy
Chleb serwatkowy
Pieczywo
Miłego czytania!