Przepis na chleb jęczmienny krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny i zdrowy chleb jęczmienny w domu

Sprzęt kuchenny: 

  • piekarnik;
  • Papier do pieczenia;
  • miska;
  • łyżka;
  • szpatułka do ciasta;
  • kosze do wyrastania ciasta;
  • film spożywczy;
  • okap piekarnika.

Składniki

Nazwa Ilość
Zakwas (żytni lub pszenny) 5 gramów
Woda 375 ml
Mąka pszenna 250g
mąka jęczmienna 250g
mąka żytnia 50g
Sól 12 gramów
Miód 25 gramów
Oliwa z oliwek 20 gramów
Olej roślinny 5 gramów

Gotowanie krok po kroku

Opara

  • W misce wymieszaj 5 g dojrzałego zakwasu pszennego lub żytniego i 100 ml wody o temperaturze pokojowej.

    Gotowanie chleba jęczmiennego

  • Dodaj 100 g mąki pszennej. Zaleca się stosowanie mąki wysokiej jakości, zwłaszcza drobnego mielenia. Wymieszaj i pozostaw ciasto na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.

    Przygotuj składniki na chleb jęczmienny

  • Ciasto

  • W głębokiej misce wymieszaj wcześniej przygotowane i podane ciasto, 250 g mąki jęczmiennej, 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 150 g mąki pełnoziarnistej, 275 ml wody o temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto na gładką masę (możesz użyć miksera do ciasta). Pozostaw ciasto na 15-20 minut.

    Aby zrobić chleb jęczmienny, zagnieść ciasto

  • Do ciasta dodać 12 g soli i 25 g miodu, dalej dokładnie wyrabiać ciasto przez 10-15 minut.

    Aby zrobić chleb jęczmienny, dodaj składniki

  • Do powstałego ciasta dodaj 20 g oliwy z oliwek. Dobrze nasmaruj głęboką miskę olejem roślinnym (możesz użyć dowolnego), włóż powstałe ciasto do miski.

    Aby zrobić chleb jęczmienny, zagnieść ciasto

  • Ciasto przykryć w misce folią spożywczą i pozostawić do fermentacji w ciepłym miejscu na 2-2,5 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć i stać się puszyste. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stół, posypując powierzchnię mąką. Ciasto podzielić na dwie równe części łopatką do ciasta, rozwałkować i spłaszczyć na kulki. Ciasto odstawiamy na 8-10 minut, aby „odpoczęło”.

    Aby zrobić chleb jęczmienny, podziel ciasto

  • Uformuj bochenki chleba zgodnie z kształtem koszy do wyrastania. Ciasto przekładamy do koszyczków i odstawiamy na 2 godziny. Objętość ciasta powinna wzrosnąć, na jego powierzchni pojawią się pęknięcia.

    Uformuj bochenek na chleb jęczmienny

  • Upewnij się, że ciasto jest gotowe do pieczenia – naciśnij je palcem, powinno być sprężyste i miękkie. Zrób nacięcia w cieście nożem. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.

    Zrób kawałki, aby zrobić chleb jęczmienny

  • Połóż ciasto na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika do pieczenia. Piecz chleb pod maską przez pierwsze 15 minut, następnie obniż temperaturę do 200 stopni i gotuj przez kolejne 10-15 minut.

    Aby zrobić chleb jęczmienny, rozgrzej piekarnik

  • Dakos

  • Schłodzony chleb pokrój w duże plastry. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Połóż kromki chleba na blasze do pieczenia i włóż je do piekarnika, aż będą suche. Następnie ostudź bułkę tartą.

    Przepis na chleb jęczmienny krok po kroku ze zdjęciem

  • Umieść schłodzone krakersy na kilka sekund w wodzie o temperaturze pokojowej. Skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawami do smaku.

    Pyszny i zdrowy chleb jęczmienny w domu

  • Czy wiedziałeś?  Dakos można podawać mieszając drobno pokrojone pomidory, czosnek, fetę, bazylię i wybrane przyprawy, skropione oliwą z oliwek. Możesz również dodać oliwki i kapary.

    Przepis

    W przepisie zobaczysz, jak wymieszać składniki i zagnieść ciasto, jaką formę chleba można zrobić, a także zobaczysz, jaką konsystencję ma ciasto gotowe do upieczenia. Przepis pokazuje, jak zrobić iz czym podawać dakos.

    Poznałeś przepis na pyszny, mięciutki chleb jęczmienny. Taki chleb możesz upiec sam w domu. Chociaż przygotowanie wszystkich składników, nalewki z ciasta i ciasta wymaga czasu, tylko domowy chleb może nadać niezapomniany aromat i smak. Poznałeś też prosty sposób na przygotowanie dakos, które mogą być świetną przekąską na Twoim stole.

    Inne przepisy na chleb

    szlachetny chleb

    Chleb parzony

    Chleb razowy

    Chleb serwatkowy

    Pieczywo

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author