Przepis na chleb kukurydziany ze zdjęciem

Chleb kukurydziany na maśle - smaczny i zdrowy

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • zlewka;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • głęboka miska;
  • kuchenka mikrofalowa;
  • sito;
  • film spożywczy;
  • robot kuchenny;
  • piekarnik lub multicooker;
  • silikonowa szczotka.

Składniki

Mąka pszenna 550 gramów
Mąka kukurydziana 220 gramów
mleko 100 ml
Olej roślinny 50g
Suche drożdże 20 gramów
Cukier 20 gramów
Sól 10 gramów
Woda 320 ml

Gotowanie krok po kroku

  • W kuchence mikrofalowej podgrzej trochę 320 ml wody, która powinna mieć około 36-37 stopni. Jest to wymagane, aby drożdże lepiej się rozpuściły. Podgrzaną wodę wlewamy do głębokiej miski, gdzie zagniatamy ciasto. Dodaj do wody 20 g cukru i 10 g soli, trochę mieszając. Do wszystkich składników dodać 20 g suchych drożdży. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Drożdże natychmiast zaczną pęcznieć.

    Przygotuj składniki do zrobienia chleba kukurydzianego

  • Gdy drożdże puchną w wodzie, dodaj 50-100 g przesianej mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszaj, starając się uzyskać jednorodną konsystencję. W cieście nie powinno być grudek.

    Przesiej mąkę do chleba kukurydzianego

  • Do ciasta dodać 400 g mąki pszennej. Pamiętaj, aby przepuścić go przez sito. Zagnieść ciasto rękami. Powinien być miękki i lepki do dłoni.

    Aby zrobić chleb kukurydziany, zagnieść ciasto

  • Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą. Odstawić ciasto w temperaturze pokojowej na kwadrans. Pozostałą mąkę pszenną w ilości 50-100 g miesza się z 220 g mąki kukurydzianej, przesiewa i przenosi do miski z robota kuchennego. Do mieszanki mąki wlej 50 g oleju słonecznikowego i 100 ml mleka. Do wyrośniętej mąki dodajemy też trochę ciasta i wszystko dokładnie mieszamy. Najlepszym sposobem na to jest robot kuchenny. Ale jeśli nie ma takiego sprzętu kuchennego, to ciasto wyrabiamy rękami. Ciasto nie klei się do rąk i dobrze odsuwa się od boków miski.

    Aby zrobić chleb kukurydziany, przygotuj ciasto

  • Przekładamy ciasto na stół i lekko ugniatamy rękami. Podczas ugniatania zaleca się smarowanie rąk olejem roślinnym. Z całego kawałka ciasta formujemy kulę, zaginając jej brzegi do wewnątrz. W tym przepisie chleb z mąką kukurydzianą gotuje się w powolnej kuchence. Ale jeśli go tam nie ma, możesz upiec chleb w piekarniku, ale najpierw ułóż ciasto w prostokątny kształt i odstaw na chwilę, aby zwiększyć objętość. Proces ten trwa średnio 40-60 minut. Jeśli gotujesz w powolnej kuchence, posmaruj miskę niewielką ilością oleju roślinnego. Ważne jest, aby dobrze nasmarować nie tylko spód miski, ale także wszystkie krawędzie do samej góry.

    Aby zrobić chleb kukurydziany, posmaruj formę

  • Wkładamy obrabiany przedmiot do miski multicooker i włączamy tryb „wyrastania ciasta” na 30 minut. Po wyrośnięciu ciasta przełącz tryb „pieczenia” i piecz chleb przez około 2 godziny. Jeśli wolisz piec chleb w piekarniku, to po wyrośnięciu rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz chleb przez 1 godzinę.

    Aby zrobić chleb kukurydziany, włóż ciasto do miski

  • 30 minut przed końcem pieczenia chleba w wolnowarze otwórz pokrywkę i odwróć chleb na drugą stronę tak, aby był dobrze usmażony ze wszystkich stron. Następnie ponownie włącz multicooker i gotuj do końca programu.

    Przepis na chleb kukurydziany krok po kroku ze zdjęciem

  • Chleb można dostać dopiero kwadrans po zakończeniu programu. Po 15 minutach wyjmujemy chleb z multicookera, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i kroimy na kawałki. Pieczywo z mąki kukurydzianej uzyskuje się z przyjemnym żółtawym odcieniem, chrupiącą skórką i miękkim środkiem.

    chleb kukurydziany jest gotowy

  • Przepis

    Z tego dowiesz się, jak upiec pyszny i puszysty chleb z dodatkiem mąki kukurydzianej. Cały proces jest szczegółowo opisany, a zalecenia podane na każdym etapie przygotowania, dzięki czemu gotowy produkt jest miękki, z chrupiącą skórką. Składniki są wskazane w wymaganych proporcjach.

    Czy próbowałeś wypiekać chleb w domu za pomocą mąki kukurydzianej? Jakie inne składniki dodajesz podczas wyrabiania ciasta? Wolisz piec chleb w piekarniku czy w powolnej kuchence? Podziel się sprawdzonym przepisem na chleb kukurydziany.

    Inne przepisy na chleb

    chleb Ciabatta

    Przaśny chleb

    bagietka

    Chleb gryczany

    Chleb amarantowy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author