Przepis na ciasteczka cukrowe krok po kroku ze zdjęciem

Proste ciasteczka cukrowe "Trójkąty" w 20 minut

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • hak nożowy;
  • wałek do ciasta;
  • wałek testowy;
  • pergamin spożywczy;
  • łyżka;
  • mata silikonowa;
  • Papier do pieczenia;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka pszenna 350 gramów
Cukier 2 łyżeczki + 2-2,5 ul. l.
Kurze jajo 1 szt. (60g)
Sól 1/2 łyżeczki
Kwaśna śmietana 100 gramów
Margaryna maślana lub śmietankowa 100 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 200 stopni. Weź 350 gramów przesianej mąki. Dodaj do niej pół łyżeczki soli i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.

    Dodaj sól do mąki.

  • Następnie dodaj dwie czubate łyżeczki cukru. Cukier może być użyty co najmniej, ale nie mniej niż jedna łyżeczka lub szczypta cukru. Następnie zamieszaj.

    Dodajemy również dwie łyżki cukru.

  • Następnie dodaj schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Odpowiednia jest również margaryna kremowa.

    Do mąki wlej zimne masło.

  • Pokrój wszystko na okruchy. W przypadku braku noża do siekania zetrzyj schłodzone masło tarką na mąkę, a następnie zmiel rękoma. Powinieneś dostać okruchy bez dużych kawałków masła lub margaryny.

    Posiekaj mąkę z masłem na okruchy.

  • Dodaj dwie łyżki kwaśnej śmietany ze zjeżdżalnią i jedno jajko kurze. Jeśli masz małe jajka (mniej niż 60 gramów), prawdopodobnie będziesz potrzebować od 20 do 30 gramów mniej mąki.

    Dodaj jajko i śmietanę.

  • Za pomocą łyżki zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto nadaje się również do wypieku pikantnych koszyczków.

    Zacznij wyrabiać ciasto łyżką.

  • Gdy ciasto osiągnie stan śpiączki, rozwałkuj je. Ciasto powinno być miękkie, luźne i lekko lepkie.

    Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

  • Posyp trochę mąki silikonową matę lub inną czystą powierzchnię roboczą. Zacznij zwijać go wałkiem do warstwy o grubości półtora centymetra.

    Ciasto rozwałkować wałkiem do ciasta.

  • Weź 1/2 łyżki cukru i posyp nią powierzchnię ciasta.

    Warstwę ciasta posyp cukrem.

  • Za pomocą wałka do ciasta wciśnij cukier, uzyskując odpowiednią grubość.

    Za pomocą wałka do ciasta lekko wcisnąć cukier.

  • Weź wałek do ciasta, a następnie pokrój wzdłuż na kwadraty, romby, paski lub cokolwiek chcesz. Kiedy tworzysz trójkąty, dla wygody zamiast noża rolkowego możesz użyć ząbkowanego ostrza kuchennego, aby uzyskać piękniejsze cięcie. W takim przypadku nie pozostaną żadne resztki, nie będzie potrzeby ponownego wałkowania ciasta. W obecności cukru ponowne zwijanie nie jest zbyt wygodne.

    Pokrój ciasto na trójkąty za pomocą kręconego noża.

  • Połóż pokrojone ciasteczka na pergamin i przełóż na blachę do pieczenia. Wyślij pierwszą partię do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 11-12 minut. Jednak wszystko zależy od Twojego piekarnika.

    Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika.

  • Ciasteczka po schłodzeniu nabierają lekko słodkiego smaku, głównie za sprawą cukru na wierzchu. Samo ciasto ma lekko słony smak. Smacznego!

    Jak widać, prawie każdy może ugotować ciasteczka z cukrem według tego przepisu.

  • Ciasteczka można podawać z herbatą, kawą, gorącą czekoladą, sokiem, winem deserowym, kompotem, uzvarem, lemoniadą, mlekiem lub dowolnym napojem. Podobnie ciasteczka mogą służyć jako dobra dekoracja ciast lub słodkich tortów.

    Przepis

    Zobacz szczegółowy, krok po kroku proces tworzenia plików cookie ze wszystkimi niuansami i komentarzami.

    Drodzy czytelnicy, podzielcie się w komentarzach swoimi przemyśleniami, wrażeniami i opiniami, a także przesyłajcie swoje i zadawajcie pytania w przypadku trudności. Zawsze chętnie spróbujemy dla Ciebie!

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciastka z Serka Wiejskiego

    Muszle do ciasteczek

    Ciasteczka z mąki kukurydzianej

    Ciasteczka Pieczone Mleko

    Ciasteczka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author