Przepis na ciasteczka twarogowe ze zdjęciem jak szybko ugotować pyszne, proste ciasteczka

Ciasteczka z twarogiem i kwaśną śmietaną jak zrobić smaczne ciasteczka z twarogiem

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, miska, deska do krojenia, mikser, łopatka, łyżka stołowa, łyżeczka, folia spożywcza, pergamin.

Składniki

masło 120 gramów
śmietana 20% 100 gramów
Soda łyżeczka
Mąka pszenna 200-250g
Sól 1 szczypta
twarożek 150 gramów
jajko 1 szt.
cukier puder 2-3 łyżeczki
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

Dziś upieczemy ciasteczka z twarogu i kwaśnej śmietany, a będzie się nazywało „bananami”, bo nadamy mu kształt egzotycznego owocu.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  • Bierzemy 200 gramów masła, ubijamy mikserem przez pięć minut, powinno stać się lekkie i bujne. Kupując produkt w supermarketach, zwracaj uwagę na jego świeżość, kupuj w tych punktach, w których robiłeś to wcześniej i masz pewność co do jakości lub znasz inne produkty producenta. Gdy olej stanie się jaśniejszy, dodaj do niego 100 gram 20% kwaśnej śmietany i szczyptę drobnej soli, dokładnie wymieszaj mikserem.Kupując produkt mleczny, zwracaj uwagę na terminy ważności, nie bierz przeterminowanego, wpłynie to na jakość ciasteczek, które chcesz ugotować.

    Aby przygotować ciasteczka z twarogu i kwaśnej śmietany, przygotuj składniki

  • Przesiej 200 gram mąki i dodaj do niej jedną trzecią łyżeczki sody. Możesz też użyć proszku do pieczenia, ale ja wolę sodę oczyszczoną. Teraz przez sitko przesiać mąkę bezpośrednio do pojemnika ze śmietaną i masłem, wymieszać łopatką stołową, zagnieść ciasto, pomagając sobie rękami. Gotowe ciasto powinno być miękkie, przewiewne i nie klei się do rąk.

    Aby przygotować ciasteczka z twarogu i kwaśnej śmietany, zagnieść ciasto

  • Z gotowego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Możesz robić kulki i nie tylko, to zależy od twoich preferencji. Ale zwykle dzieci przyciągają małe ciasteczka. Uformowane kulki rozkładamy na dużej desce posypanej mąką, przykrywamy folią spożywczą i wysyłamy na godzinę do lodówki.

    Aby zrobić ciasteczka z twarogu i kwaśnej śmietany, uformuj produkty

  • Teraz przechodzimy do przygotowania nadzienia do ciastek. W jednej misce wymieszaj 150 g twarogu o konsystencji pasty, 20 g masła, łyżeczkę cukru waniliowego, jedno żółtko, po oddzieleniu od białka.

    Aby przygotować ciasteczka z twarogu i kwaśnej śmietany, przygotuj składniki na nadzienie

  • Mieszaj tę mieszankę bardzo ostrożnie łyżką stołową, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Jeśli twarożek jest gruboziarnisty, lepiej zmielić go przez sito, dlatego przy zakupie produktu zwracaj uwagę na jego wygląd i świeżość. Na koniec dodaj 30 gram mąki, wymieszaj nadzienie szpatułką kuchenną na gładką masę. Przykryj nadzienie folią spożywczą i wyślij do lodówki.

    Aby przygotować ciasteczka z twarogu i kwaśnej śmietany, przygotuj nadzienie

  • Zaczynamy rozrzucać kulki na ciasteczka. Każdy z nich powinien mieć grubość 1-2 mm, rozwałkować więcej na długość niż na szerokość. Powinieneś otrzymać owalną warstwę.

    Aby zrobić ciasteczka z twarogu i kwaśnej śmietany, rozwałkuj ciasto

  • Wyciągamy nadzienie z lodówki, kładziemy jedną łyżeczkę na warstwie, rozprowadzamy równomiernie po powierzchni warstwy, nie sięgając do krawędzi. Następnie z jednej strony zawijamy krawędź, robimy rolkę, szczypiemy wolne przestrzenie, toczymy trochę na stole.

    Aby przygotować ciasteczka z twarogu i kwaśnej śmietany, połóż nadzienie na cieście

  • Nadajemy ciastkom kształt banana, kładziemy je na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Kulki najlepiej przechowywać w lodówce, wyjmować pojedynczo, stopniowo formować ciasteczka bananowe. Jeśli ciasto stało się bardzo twarde, lekko ugniataj kulkę przed rozwałkowaniem w dłoni. Ciasto natychmiast stanie się elastyczne, łatwo będzie z nim pracować. Nie oszczędzaj nadzienia, aby nie pozostało. Ciasto nie rwie się, szwy nie rozchodzą się.

    Aby przygotować ciasteczka z twarogu i kwaśnej śmietany, rozgrzej piekarnik

  • Włączamy piekarnik na 170 stopni i wysyłamy tam blachę do pieczenia z ciasteczkami na 40-45 minut, aż lekko się zrumienią. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, ostudź ciasteczka, a następnie posyp je cukrem pudrem. Nasz produkt jest gotowy do podania. Pięknie układamy to na talerzu, traktujemy gości.

    Ciasteczka z twarogu i śmietany według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Wiśnie mogą być kolejną opcją napełniania, tylko najpierw trzeba z nich usunąć sok. Oczywiście trudno jest uformować takie ciasteczko w kształt banana, ale okazuje się też bardzo smaczne. Twoje dzieci docenią słodycze i nie dadzą im szans na długotrwałe przechowywanie.

    Przepis

    Prowadząca bardzo szczegółowo i jasno opowiada o przygotowaniu ciasteczek w kształcie banana, podaje pełną listę składników na kruche ciasto, towarzysząc swojej historii pokazem procesu gotowania.

    Drodzy czytelnicy powiedzcie nam jakie kruche pieczywo przygotowujecie dla swoich bliskich, jakich nadzienia używacie, podzielcie się wskazówkami na temat procesu gotowania.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka z ciasta francuskiego

    majonezowe ciasteczka

    Ciasteczka na jogurcie

    domowe ciasteczka

    Ciasteczka w gofrownicy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author