Przepis na ciastko majonezowe krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne ciasto majonezowe - bardzo długo zachowuje świeżość

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, naczynie do pieczenia, pergamin, miska, mikser lub blender, łyżka stołowa i łyżeczka, szpatułka.

Składniki

Składnik Ilość
Mąka pszenna 200-300g
majonez 250g
Cukier 200 gramów
Kurze jajo 3 szt.
rodzynki 100 gramów
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

Ważny! Rodzynki na wstępnym etapie należy dokładnie wypłukać, a następnie dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Ponadto musisz włączyć piekarnik, aby się rozgrzać. Ciasto upiecze się w temperaturze 180°C.

  • Najpierw trzy jajka są rozbijane do miski.

    Jajka ubijamy do miski.

  • Wlewa się do niego 200 g cukru.

    Dodaj cukier do jajek.

  • Wymieszane składniki są dokładnie ubijane mikserem. Alternatywnie możesz użyć blendera. W rezultacie mieszanka powinna zwiększyć swoją objętość, stać się jednorodna i gęsta, a także stać się mlecznobiała.

    Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę.

  • Teraz do miski dodaje się majonez. Mieszanina jest mieszana mikserem przy minimalnej prędkości.

    Dodaj majonez do masy jajecznej i ponownie ubij.

  • Czas wsypać proszek do pieczenia do miski.

    Wprowadzamy proszek do pieczenia.

  • Następnie mąkę dodaje się w kilku etapach. Po każdej porcji mieszankę miesza się z minimalną prędkością za pomocą miksera. W ten sposób możesz wizualnie kontrolować gęstość mieszanki, co pozwoli uniknąć nadmiernego zgęstnienia mąki.

    Dodajemy mąkę w częściach, za każdym razem mieszamy ciasto mikserem.

  • Rezultatem powinno być średnio gęste i lepkie ciasto.

    Ciasto powinno mieć konsystencję masy do robienia placków.

  • Pół łyżki mąki dodaje się do pojemnika z rodzynkami i dokładnie miesza.

    W misce z umytymi i suszonymi rodzynkami dodaj trochę mąki, wymieszaj.

  • Następnie wszystkie rodzynki wlewa się do pojemnika z ciastem. Następnie za pomocą szpatułki miesza się składniki tak, aby rodzynki były równomiernie rozprowadzone w masie.

    Rodzynki przełożyć do miski z ciastem i wymieszać.

  • Czas przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Należy to zrobić ostrożnie, używając szpatułki lub łyżki stołowej.

    Wlej ciasto do naoliwionej formy.

  • Następnym krokiem jest przeniesienie formy do nagrzanego piekarnika. Proces pieczenia będzie się odbywał w temperaturze 180°C przez około 50-55 minut. Po tym okresie pozostaje wyjąć ciasto z piekarnika i jest gotowe do spożycia. Smacznego.

    Ciasto majonezowe piecze się nieco mniej niż godzinę.

  • Dodatkowo jego powierzchnię można posypać cukrem pudrem dla większej słodyczy.

    Gotowe wypieki można posypać cukrem pudrem.

  • Przepis

    od autora przepisu wyraźnie ilustruje cały proces gotowania we wszystkich szczegółach i komentarzach. Przydatne będzie przejrzenie go przed rozpoczęciem gotowania. W ten sposób pojawi się ogólne wyobrażenie o tym, co, jak i w jakiej kolejności należy zrobić. Co ostatecznie ułatwi gotowanie i zmniejszy ryzyko popełnienia błędu. Ponadto wideo przyjdzie na ratunek, jeśli jakikolwiek punkt przewodnika krok po kroku nie zostanie wystarczająco szczegółowo omówiony.

    Ciasto majonezowe z rodzynkami to bardzo smaczne ciasto, które zachwyci Cię delikatnym i jednocześnie soczystym ciastem, uzupełnionym odrobiną rodzynek. Jednocześnie proces gotowania jest bardzo prosty, przepis składa się z niewielkiej liczby składników i nie zajmuje dużo czasu. Wszystko to sprawia, że ​​babeczka jest uniwersalnym przysmakiem na każdy dzień. Można go również podawać na świątecznym stole, zwłaszcza jeśli dodatkowo poleje się powierzchnię ciasta czekoladą lub lukrem. Lubisz ciasto majonezowe? Podziel się swoją opinią lub pomysłami na wypiek w komentarzach.

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczki z dżemem

    Krem do babeczek

    Babeczki i dekoracje

    Urodzinowe babeczki

    babeczki waniliowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author