Przepis na ciasto makaronowe krok po kroku ze zdjęciem

Włoskie Ciasto Makaronowe - Przepis Gennaro Contaldo

Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna i inne przybory miarowe, widelec, duża miska, folia spożywcza.

Składniki

składniki Proporcje
jajko 12 szt.
kasza manna z pszenicy durum 75 gramów
drobna mąka 400 gramów
woda butelkowana 100-150 ml
Oliwa z oliwek 40 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Liczymy 12 jaj kurzych, po czym starannie oddzielamy żółtka od białek.

    Oddziel żółtka od białek.

  • Włóż żółtka do dużego pojemnika i dodaj do nich 75 g kaszy manny.

    Dodaj kaszę mannę do żółtek.

  • Wlej tam 400 g mąki premium i wlej wymaganą ilość wody butelkowanej. Średnio dodaje się 100 do 150 ml cieczy w temperaturze pokojowej.

    Dodajemy również mąkę i trochę wody.

  • Lekko wymieszaj składniki, a następnie dodaj około 40 ml oliwy z oliwek. Używanie oliwy z oliwek zamiast oleju słonecznikowego sprawi, że ciasto będzie giętkie i bardzo elastyczne. Nie zaleca się wyrabiania ciasta jajecznego w przeciągu – pod jego wpływem dość szybko wysycha.

    Podczas wyrabiania ciasta wprowadzamy do niego również oliwę z oliwek.

  • Składniki najpierw wymieszać widelcem, a gdy będzie to trudne, położyć ciasto na płaskiej powierzchni i kontynuować wyrabianie czystymi rękami. Ciasto początkowo będzie miało lekko ziarnistą konsystencję, po czym stopniowo nabierze gęstszej konsystencji. Podczas ręcznego wyrabiania ciasta od czasu do czasu rozciągamy ciasto w różnych kierunkach, a następnie wyrzucamy je z dużą siłą na powierzchnię roboczą. Cały proces wyrabiania ciasta zajmie około 10-15 minut.

    Następnie dokładnie zagnieść ciasto.

  • Odpowiednie ciasto ma dość zwartą strukturę, a jednocześnie jest bardzo gładkie, elastyczne i jednorodne.

    Po długim wyrabianiu ciasto makaronowe nabiera odpowiedniej konsystencji.

  • Ugniecione ciasto zbieramy w kulkę, po czym dobrze zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wysyłamy do lodówki na co najmniej pół godziny, najlepiej na godzinę, aby miało dobry „odpoczynek”.

    Gotowe ciasto w folii spożywczej należy przesłać do lodówki.

  • Pomocna informacja

    Aby zachować zgodność ze wszystkimi zasadami kuchni włoskiej, proponujemy zalecenia dotyczące długości makaronu:

    • bucatini – 24 cm;
    • spaghetti – 24 cm;
    • fusili – 4 cm;
    • rigatoni – 4 cm;
    • mały makaron – do 4 cm;
    • duży makaron – do 5 cm.

    Drugą rzeczą, którą musisz wiedzieć, jest prawidłowe gotowanie i podawanie makaronu.

    • Tekstura. Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić szczególną uwagę, jest powierzchnia pasty: powinna być lekko szorstka w dotyku, a nie idealnie gładka. To właśnie ten makaron najlepiej wchłania sos, który z pewnością jest do niego podawany.
    • Kolor. Ten domowy produkt ma słomkowy kolor. Niektórzy Włosi suszą ugotowany makaron na słońcu, aby nadać mu cieplejszy odcień.
    • Woda. Do przygotowania makaronu potrzebny będzie duży, pojemny rondel i dużo wody butelkowanej – w tym przypadku makaron nie będzie się sklejał podczas gotowania. Przybliżony stosunek to 1 litr wody na 100 g makaronu.
    • Sól . Pastę należy zanurzać wyłącznie we wrzącej osolonej wodzie, natomiast płyn należy posolić natychmiast po ugotowaniu.
    • Okres pełnienia obowiązków. Domowy makaron najlepiej smakuje podawany na ciepło. Jest to właściwie łatwe do zrobienia – kilka minut przed przygotowaniem makaronu zalej miski odrobiną gorącej wody, a następnie szybko wylej płyn i osusz naczynia suchym ręcznikiem.

    Przepis

    Prezentowany materiał konsekwentnie pokazuje proces wyrabiania ciasta na makaron przez słynnego włoskiego specjalistę kulinarnego Gennaro Contaldo.

    Teraz wiesz, jak zagnieść własnymi rękami idealnie zbalansowane ciasto makaronowe. Ciesz się gotowaniem i nie zapomnij opisać swoich postępów w komentarzach. Smacznego!

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto kruche bez jaj

    Ciasto kruche z kwaśną śmietaną

    Ciasto na ciasta wielkanocne

    Ciasto drożdżowe na chaczapuri

    Ciasto z wódką na czeburek

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author